Μπομπ Μάρλεϊ: ο θρύλος της ρέγκε ζωντανεύει ξανά στη μεγάλη οθόνη

08/06/2018

Ειρηνοποιός και εμβληματική φιγούρα για αναρίθμητα πολλούς, ο τραγουδοποιός Mπομπ Μάρλεϊ έφυγε από τη ζωή στις 11 Μαΐου 1981. Έκτοτε ο ιερός, λυρικός καπνός του από τη Τζαμάϊκα δεν σταμάτησε ποτέ να γοητεύει και σήμερα ο μύθος του Μάρλεϊ ζωντανεύει στη μεγάλη οθόνη με τις ευλογίες της Paramount Pictures.

Σύμφωνα με το Deadline ο πρωτότοκος γιος του Μάρλεϊ, Ζίγκι, ετοιμάζει βιογραφική ταινία για τον τζαμαϊκανό μύθο που έκανε τη ρέγκε κομμάτι της πολιτιστικής κουλτούρας όλου του κόσμου, πέρα από σύνορα και θρησκείες, φυλές και φύλα.

greatest_quotes_bob_marley

Μέχρι σήμερα έχουν γυριστεί αναρίθμητα ντοκιμαντέρ για τον Μάρλεϊ ωστόσο ποτέ δεν έχει ξαναγίνει η ζωή του ταινία μυθοπλασίας με ηθοποιούς.

Ο 49χρονος Ζίγκι, καλλιτέχνης ο ίδιος και αρχηγός του συγκροτήματος Ziggy Marley and the Melody Makers, είναι ο γιος του Μπομπ Μάρλεϊ που είχε την πιο παραγωγική καριέρα στον κόσμο της μουσικής.

Έχει αποσπάσει οκτώ Grammy, τα βραβεία της αμερικανικής μουσικής βιομηχανίας, από τα οποία πέντε για το καλύτερο άλμπουμ reggae της χρονιάς, το τελευταίο ήταν το 2016.

“Είμαι μαύρος, είμαι λευκός”

Από το 1975-76, ο φωτορεπόρτερ Kim Gottlieb-Walker κατάφερε να αποτυπώσει την Χρυσή Εποχή της reggae στο φακό ακολουθώντας τον άντρα που καθιέρωσε μουσικό κίνημα που έγινε φιλοσοφία ζωής.

bob_marley_lion_i8345Το λεύκωμα είναι γεμάτο από το χαμόγελο και τη δύναμη που έφερε ο Μπομπ Μάρλεϊ (Bob Marley) στη μουσική σκηνή κουβαλώντας πάντα την Τζαμάϊκα του μικρού χωριού Nine Mile που γεννήθηκε, μέσα του.

Ο γιος του λευκού επιστάτη βρετανικής καταγωγής, Norval Sinclair Marley και της αφροαμερικανής Cedella Booker, o Robert Nesta Marley ήταν διαφορετικός, από καταγωγή.

“Με φωνάζουν μιγά ή κάπως έτσι. Δεν είμαι σε καμία πλευρά. Ούτε στην μαύρη, ούτε στην λευκή. Είμαι στου Θεού την πλευρά, αυτού που με έπλασε και με έκανε να προέρχομαι από την μαύρη και την λευκή” απαντούσε στο ρατσισμό.

Πιστός στο ρασταφαριανισμό από τα 60s o Mάρλεϊ δεν έγραφε απλά μουσική αλλά άρθρωνε πολιτικό λόγο και κοινωνικά μηνύματα. Το Get Up, Stand Up δεν μιλάει μόνο για στιγμές κάτω από τον ήλιο.

Η εμβληματική συλλογή “Legend”, που κυκλοφόρησε το 1984 και περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες επιτυχίες του τραγουδιστή με τη θρυλική ράστα και του συγκροτήματός του The Wailers, έχει πωληθεί σε 15 εκατομμύρια αντίτυπα.

Το άλμπουμ συνεχίζει να σημειώνει εκατοντάδες χιλιάδες πωλήσεις ετησίως, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Μπομπ Μάρλεϊ.

fd16_bw_bob_marley_billboard_1548Ο Μάρλεϊ έφυγε από τη ζωή αιφνίδια. Σε ηλικία 36 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο. To 1999 το περιοδικό Time χαρακτήρισε το άλμπουμ Exodus ως το καλύτερο άλμπουμ του 20ου αιώνα.

Ας τραγουδήσουμε το Redemption Song ή το Is This Love ή το Could You Be Loved, οποιοδήποτε τραγούδι του και αν πούμε θα τον κάνει να χαμογελάσει.

Ευπώλητος ακόμη και νεκρός

Για πέμπτη συνεχή χρονιά ο βασιλιάς της ποπ Μάικλ Τζάκσον είναι πρώτος στη λίστα των πλέον κερδοφόρων διασημοτήτων που έχουν πεθάνει του Forbes με 75 εκατομμύρια δολάρια.

Το περιοδικό διευκρινίζει πως τα κέρδη του Μάικλ Τζάκσον δέχθηκαν ώθηση από το καινούργιο άλμπουμ με τα Greatest Hits του τραγουδιστή, από το σόου των Cirque du Soleil στο Λας Βέγκας και από το μερίδιο του στον κατάλογο της δισκογραφικής εταιρείας EMI.

Στην ίδια λίστα φιγουράρουν και άλλοι μουσικοί που έχουν πεθάνει αλλά η κληρονομιά τους “στοιχειώνει” και το κοινό αλλά και το Χρηματιστήριο Αξιών της showbiz.

Στην τέταρτη θέση φιγουράρει το όνομα του Έλβις Πρίσλεϊ, με 35 εκατομμύρια δολάρια και στην πέμπτηο Μπομπ Μάρλεϊ, με 23 εκατομμύρια δολάρια.

https://www.youtube.com/watch?v=KuIkYtYi4b0

Πηγή: cnn.gr

Previous Story

Πως μια διαφήμιση της Levi’s έκανε το «Should I stay or should I go» των The Clash επιτυχία 9 χρόνια μετά την κυκλοφορία του

Next Story

Στα χρώματα του Gay Pride το Σάββατο η Βουλή

Latest from Blog

“No Remorse: The Illustrated True Stories of Lemmy Kilmister and Motörhead” – Νέο εικονογραφημένο μυθιστόρημα για τον Lemmy και τους Motörhead πρόκειται να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι

Νέο εικονογραφημένο μυθιστόρημα (graphic novel) που εξιστορεί τη ζωή του Λέμι Κίλμιστερ στους Motörhead πρόκειται να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι μέσω της Z2 Comics. Το εικονογραφημένο μυθιστόρημα με τίτλο “No Remorse: The Illustrated…

“La chimera” – Από 28 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους και σύντομα αποκλειστικά στο cinobo.com

Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του Χίμαιρα. Η Αλίτσε Ρορβάχερ δημιουργεί ένα στοιχειωτικό, περιπετειώδες ταξίδι ανάμεσα στον κόσμο ζωντανών και νεκρών, ανάμεσα στη φύση και στο τσιμέντο των πόλεων, μια αναζήτηση ανάμεσα…

Πρεμιέρα για το νέο single των Pestilence με τίτλο “Horror Detox”

Πριν λίγες εβδομάδες οι Ολλανδοί Death Metallers Pestilence είχαν ανακοινώσει πως ετοίμαζαν μία νέα κυκλοφορία η οποία θα περιλάμβανε επαναηχογραφημένες παλαιότερες συνθέσεις τους. Ο τίτλος αυτού του νέου άλμπουμ θα είναι “Levels…
Punked
Go toTop