Κορονοϊός: Kινδυνεύουν περισσότερο oι καπνιστές;

16/12/2020

Διφορούμενα τα συμπεράσματα των ερευνών για τη σχέση μεταξύ καπνίσματος και κορονοϊού.

Διίστανται οι απόψεις μεταξύ των ειδικών στην Γερμανία σε σχέση με το αν το κάπνισμα αποτελεί παράγοντας αυξημένου κινδύνου μόλυνσης από τον κορονοϊό.

Μάλιστα το Ομοσπονδιακό Κέντρο Ενημέρωσης Υγείας (BzGA) της χώρας προειδοποιεί τους καπνιστές για τον ιδιαίτερο κίνδυνο που διατρέχουν, ενώ μελέτη του Πανεπιστημίου του Ρέγκενσμπουργκ συμπεραίνει ότι οι καπνιστές είναι λιγότερο ευάλωτοι στον κορονοϊό.

Λόγω του κορονοϊού, οι καπνιστές εκτίθενται σε έναν ακόμα κίνδυνο να νοσήσουν βαρύτερα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι καπνιστές με βρόγχους στους οποίους έχουν προκληθεί βλάβες, διατρέχουν «αυξημένο κίνδυνο σοβαρής εξέλιξης της νόσου», εξηγεί η επικεφαλής του BZgA Χάιντρουν Τάις.

Πριν από μερικούς μήνες, εξάλλου, οι ερευνητές κατάφεραν να αποδείξουν ότι ο κορονοϊός προκαλεί βλάβη στους πνεύμονες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μελέτες έδειξαν επίσης ότι οι καπνιστές είναι πιο ευαίσθητοι σε μολύνσεις. Ως εκ τούτου, το Ομοσπονδιακό Κέντρο Ενημέρωσης Υγείας θεωρεί τον κίνδυνο από τον κορονοϊό ως έναν επιπλέον λόγο για να σταματήσει κανείς το κάπνισμα.

photo-1600358281765-1b8c31c430a4Ήδη από τον Μάιο οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι οι καπνιστές ενδέχεται να διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο από τον κορονοϊό.

Η Τάις εξήγησε ότι «όταν κάποιος καπνίζει φέρνει τα δάχτυλά του τακτικά κοντά στο πρόσωπό του». Επεσήμανε εν τούτοις ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν παρά μόνο λίγες σημαντικές επιστημονικές μελέτες για τη σχέση μεταξύ καπνίσματος και κορονοϊού. Είναι όμως επίσης γενικότερα γνωστό ότι το κάπνισμα αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και το καθιστά πιο ευάλωτο σε αναπνευστικές ασθένειες. Επομένως, συνιστάται η διακοπή του καπνίσματος ανά πάσα στιγμή», τόνισε.

Το πόσο διφορούμενα είναι τα συμπεράσματα των ερευνών για τη σχέση μεταξύ καπνίσματος και κορονοϊού φαίνεται πάντως και από δημοσιεύματα του περασμένου μήνα: Στο πλαίσιο μιας μελέτης του Πανεπιστημίου του Ρέγκενσμπουργκ, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι καπνιστές προστατεύονται καλύτερα από τη μόλυνση από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με αυτήν την μελέτη, κατά μέσο όρο, οι καπνιστές είχαν για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα συμπτώματα κορονοϊού από τους μη καπνιστές.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Previous Story

Νέο βίντεοκλιπ από τους Σουηδούς Dark Tranquillity για το single “Eyes Of The World”

Next Story

Η Χριστουγεννιάτικη συλλογή της Essence είναι εμπνευσμένη από τις αγαπημένες μας χριστουγεννιάτικες λιχουδιές

Latest from Blog

“No Remorse: The Illustrated True Stories of Lemmy Kilmister and Motörhead” – Νέο εικονογραφημένο μυθιστόρημα για τον Lemmy και τους Motörhead πρόκειται να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι

Νέο εικονογραφημένο μυθιστόρημα (graphic novel) που εξιστορεί τη ζωή του Λέμι Κίλμιστερ στους Motörhead πρόκειται να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι μέσω της Z2 Comics. Το εικονογραφημένο μυθιστόρημα με τίτλο “No Remorse: The Illustrated…

“La chimera” – Από 28 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους και σύντομα αποκλειστικά στο cinobo.com

Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του Χίμαιρα. Η Αλίτσε Ρορβάχερ δημιουργεί ένα στοιχειωτικό, περιπετειώδες ταξίδι ανάμεσα στον κόσμο ζωντανών και νεκρών, ανάμεσα στη φύση και στο τσιμέντο των πόλεων, μια αναζήτηση ανάμεσα…

Πρεμιέρα για το νέο single των Pestilence με τίτλο “Horror Detox”

Πριν λίγες εβδομάδες οι Ολλανδοί Death Metallers Pestilence είχαν ανακοινώσει πως ετοίμαζαν μία νέα κυκλοφορία η οποία θα περιλάμβανε επαναηχογραφημένες παλαιότερες συνθέσεις τους. Ο τίτλος αυτού του νέου άλμπουμ θα είναι “Levels…
Punked
Go toTop