Θες καλή ψυχική υγεία; Πάρε ενυδρείο

13/02/2020

Τα ενυδρεία κάνουν καλό στην υγεία μας τόσο από πλευράς φυσιολογίας, όσο και από πλευράς ψυχολογίας. Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Θαλάσσιου Ενυδρείου της Βρετανίας και των πανεπιστημίων του Πλίμουθ και του Έξετερ, η παρατήρηση των ψαριών την ώρα που κολυμπούν «ρίχνει» την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς, μειώνοντας το στρες και οδηγώντας σε κατάσταση ηρεμίας.

Στο πλαίσιο των δοκιμών τους οι ειδικοί αξιολόγησαν την διάθεση 112 συμμετεχόντων και παράλληλα μέτρησαν τα επίπεδα της αρτηριακής τους πίεσης και των καρδιακών τους παλμών. Στη συνέχεια τους οδήγησαν μπροστά από ένα ενυδρείο 550.000 λίτρων, απελευθερώνοντας σε αυτό σταδιακά διαφορετικά είδη ψαριών.

Freshwater-Aquarium-FishΟι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παρατήρηση ακόμα και ενός άδειου από ψάρια ενυδρείου το οποίο όμως περιείχε νερό, πετρώματα και φύκη, μείωνε τους καρδιακούς παλμούς κατά 3%. Όταν υπήρχαν και ψαράκια τότε η μείωση των παλμών της καρδιάς άγγιζε το 7%. Η παρατήρησή τους φάνηκε ακόμα να μειώνει την αρτηριακή πίεση κατά 4%.

Οι επιστήμονες είδαν επιπλέον ότι όσο αυξανόταν ο αριθμός των ψαριών στο ενυδρείο τόσο περισσότερο αυξανόταν ο χρόνος προσήλωσης του παρατηρητή, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η διάθεσή του. Βάσει των αποτελεσμάτων τους θεωρούν ότι οι μεγάλες εταιρείες θα μπορούσαν να εντάξουν ένα ενυδρείο στον χώρο τους με σκοπό τη διαχείριση των επιπέδων του στρες των εργαζομένων τους.

«Τη στιγμή που μεγάλα ενυδρεία ανοικτά προς το κοινό επικεντρώνονται στην ενημέρωση και την εκπαίδευση των επισκεπτών, βλέπουμε ότι τελικά υπάρχουν και άλλα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από μια επίσκεψη σε έναν τέτοιον χώρο. Σε μια εποχή φορτωμένη με εργασιακό στρες και με τον συνωστισμό της σύγχρονης αστικής ζωής, ίσως τα ενυδρεία να μπορούν να προσφέρουν μικρές οάσεις ηρεμίας και χαλάρωσης» ανέφερε η δρ Σαμπίνε Παλ, από το Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ.

«Τα ενυδρεία σχετίζονται με μια αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας για τους ασθενείς στις αίθουσες αναμονής χειρουργείων και οδοντιατρείων» αναφέρει η Ντέμπορα Κράκνελ, κύρια ερευνήτρια από το Εθνικό Θαλάσσιο Ενυδρείο της Βρετανίας. «Η μελέτη αυτή για πρώτη φορά προσέφερε ισχυρές επιστημονικές ενδείξεις γύρω από το γεγονός ότι “δόσεις” από το υποβρύχιο περιβάλλον, μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην υγεία και στην ευημερία του ανθρώπου».

Πηγή: iatrikanews.gr

Previous Story

“Da 5 Bloods”: Η νέα ταινία του Spike Lee, το Netflix και ο…Clint Eastwood

Next Story

Τελικά πως δημιουργήθηκε το Heavy Metal;

Latest from Blog

“No Remorse: The Illustrated True Stories of Lemmy Kilmister and Motörhead” – Νέο εικονογραφημένο μυθιστόρημα για τον Lemmy και τους Motörhead πρόκειται να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι

Νέο εικονογραφημένο μυθιστόρημα (graphic novel) που εξιστορεί τη ζωή του Λέμι Κίλμιστερ στους Motörhead πρόκειται να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι μέσω της Z2 Comics. Το εικονογραφημένο μυθιστόρημα με τίτλο “No Remorse: The Illustrated…

“La chimera” – Από 28 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους και σύντομα αποκλειστικά στο cinobo.com

Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του Χίμαιρα. Η Αλίτσε Ρορβάχερ δημιουργεί ένα στοιχειωτικό, περιπετειώδες ταξίδι ανάμεσα στον κόσμο ζωντανών και νεκρών, ανάμεσα στη φύση και στο τσιμέντο των πόλεων, μια αναζήτηση ανάμεσα…

Πρεμιέρα για το νέο single των Pestilence με τίτλο “Horror Detox”

Πριν λίγες εβδομάδες οι Ολλανδοί Death Metallers Pestilence είχαν ανακοινώσει πως ετοίμαζαν μία νέα κυκλοφορία η οποία θα περιλάμβανε επαναηχογραφημένες παλαιότερες συνθέσεις τους. Ο τίτλος αυτού του νέου άλμπουμ θα είναι “Levels…
Punked
Go toTop