Η Disney+ αποφάσισε να απαγορεύσει κλασικές της ταινίες με αφορμή ρατσιστικό περιεχόμενο (γιατί έτσι της είναι πιο εύκολο)

02/02/2021

Ο παγκόσμιος οικονομικός παράγοντας που ακούει στο όνομα Disney και που μεταξύ σοβαρού και αστείου έχει αποτελέσει ανέκδοτο της κοινής γνώμης ότι αντιπροσωπεύει την απόλυτη έννοια του μονοπωλίου, προχώρησε σε μια άκρως σκοταδιστική και μη εποικοδομητική κίνηση, σημάδι των χαλεπών καιρών που βιώνουμε που θέλει την παιδεία ενός ατόμου να είναι η τελευταία προτεραιότητα στο στάδιο της ανατροφής του από γονείς, κοινωνία, νοοτροπίες και συμβάσεις.

Η κίνηση στην οποία προέβη ο κολοσσός αυτός ήταν, με τη δικαιολογία ασφαλώς της προσαρμογής στη νέα εποχή, να αποκλείσει την πρόσβαση σε έναν μεγάλο αριθμό περιεχομένου, τα οποία είχαν σαν ατόπημα να υλοποιηθούν σε παλαιότερη εποχή. Αρκετά πρόσφατα, με αφορμή το «Οσα παίρνει ο άνεμος», μιας ταινίας γυρισμένης το 1939, με τη σειρά της βασισμένη σε ένα βιβλίο που εκδόθηκε το 1936, που με τη σειρά του εκτυλισσόταν κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου που ξεκίνησε το 1861, το οποίο κατηγορήθηκε –όχι για πρώτη φορά είναι η αλήθεια– για απεικόνιση ρατσιστικών στερεοτύπων, ξεκίνησε μία «απαίτηση» ώστε όλες οι ταινίες με αμφιλεγόμενο περιεχόμενο να έχουν στην έναρξή τους ένα εισαγωγικό σημείωμα το οποίο να προειδοποιεί για το περιεχόμενό τους. Φαίνεται ότι αυτό δεν ήταν αρκετό όμως, και η πλατφόρμα Disney+ προχώρησε στην απαγόρευση προβολής τέτοιων ταινιών και πλέον η πρόσβασή τους θα είναι δυνατή μόνο μετά από έγκριση ενήλικων χρηστών.

15

Το σημείωμα της Disney ήταν το εξής: «Αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει αρνητικές απεικονίσεις ή/και κακομεταχείριση ανθρώπων ή πολιτισμών. Αυτά τα στερεότυπα ήταν λάθος τότε και είναι λάθος τώρα. Αντί να καταργήσουμε αυτό το περιεχόμενο, θέλουμε να αναγνωρίσουμε τον επιβλαβή αντίκτυπό του, να μάθουμε από αυτόν και να πυροδοτήσουμε τη συζήτηση για να δημιουργήσουμε ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς μαζί. Η Disney έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει ιστορίες με εμπνευσμένα και φιλόδοξα θέματα που αντικατοπτρίζουν την πλούσια πολυμορφία της ανθρώπινης εμπειρίας σε όλο τον κόσμο. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν, αλλά μπορούμε να το αναγνωρίσουμε, να το μάθουμε και να προχωρήσουμε μαζί για να δημιουργήσουμε ένα αύριο, το οποίο σήμερα μπορούμε να ονειρευόμαστε μόνο».

Η προσωπική άποψη του γράφοντα για το παραπάνω κείμενο είναι πως είναι εξαιρετικά καλογραμμένο αλλά αμφισβητεί την καλή του πρόθεση, θεωρώντας πως έχει κατασκευαστεί προσεκτικά ώστε να είναι απολύτως ασφαλές. Για τον γράφοντα η κίνηση αυτή κινείται σε παρόμοιο πλαίσιο με την πρόσφατη απόφαση αμερικανικών πανεπιστημίων να απαγορεύσουν σημαντικά λογοτεχνικά βιβλία όπως το “Ο Φύλακας στη Σίκαλη” και “Οι Περιπέτειες του Χάλκμπερι Φιν”, γιατί μόνο έτσι μπορεί να θεωρήσει την απαγόρευση πρόσβασης σε ταινίες όπως ο “Peter Pan”, ο “Dumbo” και η “Λαίδη και ο Αλήτης”, όχι εξαιτίας συναισθηματικών ή μουσειακών λόγων, αλλά γιατί το θεωρεί ως ένα μεγάλο χτύπημα στην παιδεία των νεότερων γενιών.

16

Οχι πως δεν είναι αληθή όσα γράφονται στην ανακοίνωση της Disney. Ναι, η απεικόνιση των Ινδιάνων στον “Peter Pan” είναι τουλάχιστον άβολη στην παρακολούθηση, τα κοράκια στον “Dumbo” ήταν μια animation αντιστοίχηση των minstrel shows, ο γάτος-ντράμερ στις “Αριστόγατες” έχει ένα άκρως στερεοτυπικό σημείο στο τραγούδι στο οποίο συμμετέχει. Αλλά δεν μπορεί να συμφωνήσει με τίποτα με τη νοοτροπία που θέλει να κρύβονται κάτω από το χαλί άβολα στοιχεία επειδή είναι πιο εύκολο από το να εξηγηθούν. Ολες αυτές οι ταινίες δεν δημιουργήθηκαν τώρα. Η απόκρυψη του παρελθόντος αποτελεί προσβολή απέναντι σε όσους αγωνίστηκαν για να αποκτηθούν δικαιώματα και να εξαφανιστούν αντιλήψεις που κρατούσαν πίσω το τεράστιο κομμάτι ανθρώπων που δεν ανταποκρίνονταν σε μία ψεύτικη νόρμα. Γιατί για τους ιθύνοντες, είναι πιο εύκολο να διαγράψουν το παρελθόν από το να μπουν στον κόπο να δώσουν παιδεία στις νέες γενιές, από το να μπουν στη διαδικασία να εξηγήσουν τι ίσχυε στο παρελθόν και γιατί δεν πρέπει να είναι αποδεκτό, από το να δώσουν όλα τα κομμάτια του παζλ και να είναι εκεί ώστε να παρέχουν σωστή καθοδήγηση. Η αναίτια απαγόρευση δεν θα κάνει καλό στο σκοπό κανενός.

Ορέστης Μαλτέζος

Ορέστης Μαλτέζος

Η πρώτη μου ανάμνηση είναι να γράφω ταινίες στο βίντεο, και παρότι άλλαξε η τεχνολογία, το χούι του συλλέκτη ταινιών έμεινε αναλλοίωτο. Με λένε Ορέστη Μαλτέζο, είμαι σκηνοθέτης, και ο κινηματογράφος είναι ο δεύτερος έρωτας της ζωής μου. Γιατί ακόμα κι αν η μέρα σου είναι σκατά, μπορείς να δεις μια ταινία με κάποιον που η μέρα του είναι πολύ χειρότερη.

Previous Story

Dustin Diamond: Πέθανε σε ηλικία 44 ετών ο Σκριτς της σειράς “Saved by the Bell”

Next Story

Marilyn Manson: Η δισκογραφική του διακόπτει την συνεργασία τους μετά από τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Latest from Blog

“No Remorse: The Illustrated True Stories of Lemmy Kilmister and Motörhead” – Νέο εικονογραφημένο μυθιστόρημα για τον Lemmy και τους Motörhead πρόκειται να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι

Νέο εικονογραφημένο μυθιστόρημα (graphic novel) που εξιστορεί τη ζωή του Λέμι Κίλμιστερ στους Motörhead πρόκειται να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι μέσω της Z2 Comics. Το εικονογραφημένο μυθιστόρημα με τίτλο “No Remorse: The Illustrated…

“La chimera” – Από 28 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους και σύντομα αποκλειστικά στο cinobo.com

Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του Χίμαιρα. Η Αλίτσε Ρορβάχερ δημιουργεί ένα στοιχειωτικό, περιπετειώδες ταξίδι ανάμεσα στον κόσμο ζωντανών και νεκρών, ανάμεσα στη φύση και στο τσιμέντο των πόλεων, μια αναζήτηση ανάμεσα…

Πρεμιέρα για το νέο single των Pestilence με τίτλο “Horror Detox”

Πριν λίγες εβδομάδες οι Ολλανδοί Death Metallers Pestilence είχαν ανακοινώσει πως ετοίμαζαν μία νέα κυκλοφορία η οποία θα περιλάμβανε επαναηχογραφημένες παλαιότερες συνθέσεις τους. Ο τίτλος αυτού του νέου άλμπουμ θα είναι “Levels…
Punked
Go toTop