Ευχαριστούμε τα εκκεντρικά Black Metal και kinky σχέδια της Ελεάννας που αψηφούν την λογοκρισία στην τέχνη

Την Ελεάννα Μαυροφρύδη την ξεχώρισα όταν πριν από τρία χρόνια την πρωτοείδα στην Έκθεση AthensCon και σταμάτησα ενθουσιασμένη μπροστά στο δικό της stand ερωτευμένη κεραυνοβόλα με τα σκίτσα της. Τότε θυμάμαι, λάνσαρε μια σειρά εμπνευσμένη από το “Μy Style Rocks”. Στη συνέχεια, παρακολούθησα από κοντά την εξέλιξή της και με αφορμή την τελευταία της σειρά σκίτσων αλλά και το πολύ σοβαρό ζήτημα που προέκυψε σχετικά με το νόμο περί λογοκρισίας στην τέχνη, την κάλεσα στο Punked να μας επισκεφθεί, αν την κεράσουμε ένα φοντάν και να πούμε τα νέα μας: 

“Καλησπέρα σας είμαι η Ελεάννα Μαυροφρύδη η αγάπη του πατέρα μου για τα κόμικ με οδήγησε στο να ασχοληθώ με αυτά από πολύ μικρή ηλικία. Αφού απογοητεύτηκα με το χώρο στην Ελλάδα αποφάσισα να μεταπήδησω ως make up artist στο χώρο της μόδας όπου και εκεί απογοητεύτηκα τελικά. Οπότε απλά συνεχισα να κάνω και τα δύο με περισσότερη γνώση και λιγότερα εξπεκτέησον από τον εκάστοτε χώρο.”

151088294-3799140886809983-66686907887742498-nfxdΑπό που αντλείς έμπνευση; Ποια θεωρείς τα πιο female power σχέδιά σου και ποια τα πιο kinky; Ποια ήταν τα best seller σου και ποια έλαβαν την μεγαλύτερη δημοσιότητα;

“To main theme μου σε οποιαδήποτε μορφή, είναι η περιέργεια και το ενδιαφέρον που έχω για την ποπ κουλτούρα, είτε αυτή εκφράζεται μέσω υπερηρώων, σελέμπριτι ακόμα και γενικότερων εννοιών όπως η θρησκεία και το σεξ.  Πέρα από τα υπερηρωικά, θα ήθελα να πιστεύω πως μέσω όλων των σχεδίων μου εκφράζεται το female empowerment μέχρι τώρα. 

Όσο αναφορά για το κομμάτι των kinky σχεδίων, ξεκάθαρα θα πω την ανθολογία μου “kinky statues” η οποία είναι μια σειρά σχεδίων που συνδιάζει τα πιο iconic αγαλματα παγκοσμίως με διαφορά kinks που έρχονται στο δικό μου μυαλό από το body language που έχει επιλέξει ο εκάστοτε γλύπτης, It’s fun 🙂 .

Όσο για τα πιο viral ήταν σίγουρα αυτά στα οποία έχω απαθανατίσει αστείες στιγμές από την ελληνική τηλεόραση όπως Μy Style Rocks και GNTM, πέρα από αυτά σίγουρα best sellers μου υπήρξαν και fanart δημιουργίες εμπνευσμένες από τον κινηματογράφο και τα κόμιξ”

150947105-3801539026559169-4850223148171700928-nfxdΠοια είναι η θέση σου πάνω στο art cencorship και γιατί πιστεύεις ότι δεν έπρεπε να εφαρμοστεί;  Πως αντέδρασες εσύ στο άκουσμα αυτής της λογοκρισίας; 

“Είναι αναμφίβολα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα η ελευθερία της έκφρασης και του λόγου, για αυτό και τα πιο αξιόλογα έργα τέχνης έχουν δημιουργηθεί δε θα υπήρχαν αν είχε περάσει νομικά κάτι τέτοιο. 

Από την άλλη ο καλλιτέχνης πάντα θα βρίσκει τρόπο να ενοχλεί αν θες το οποίο σύστημα,

Εδώ ο Μικελάντζελο τα έβαλε με τη παπική εκκλησία ενώ ήταν πελάτες του, τι να λέμε τώρα 

Πως αντέδρασα στο άκουσμα του νόμου εγώ ε; Πήγα και έβγαλα πριντς από ένα από τα πιο “offensive” (όπως θα έλεγε πολύς κόσμος) σχέδια μου” 

Sin-CityΈχεις δεχθεί αρνητικά σχόλια ή bullying για κάποια έργα σου κι αν ναι για ποια και πως αντέδρασες; 

“Η αρνητική κριτική είναι μέρος της δουλειάς του καλλιτέχνη, παρ’ολα αυτά κανένας μας δεν είναι υποχρεωμένος να ανέχεται αρνητική κριτική για το άτομο του λόγω των προβολών που κάνουν οι άλλοι για αυτόν μέσω της τέχνης του. Bullying δε θα έλεγα, σεξισμό κυρίως. Και από τα δύο φύλα που το κάνει ακόμα πιο στενάχωρο, αλλά έτσι είναι οι άνθρωποι υποθέτω”

jesusΜίλησέ μου για τα σκίτσα σου που άγγιξαν το ευαίσθητο θέμα της θρησκείας πως μεταβόλισε το κοινό την εικόνα της ημίγυμνης Κασσιανής και του  BlackMetal Εσταυρωμένου; Πιστεύεις ότι αντιλαμβάνεται ο κόσμος ότι η τέχνη δεν έχει όρια;

“Νιώθω πως κυρίως μένουν στη φράση χωρίς να αφουγκραζονται το νόημα, σίγουρα υπάρχει καλή διάθεση από το κοινό αλλά έχουμε δρόμο ακόμα…Παραδόξως δεν είχα πολλές κακές αντιδράσεις από αυτά τα σχέδια, πράγμα το οποίο μόνο με χαροποίησε καθώς τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έχει σκοπό να θίξει την πίστη κανενός, είναι αν μου επιτρέπεται ο δικός μου τρόπος να ταυτιστώ και να αφουγκραστω τη θρησκεία. Πάντα οι προθέσεις μου είναι αγνές και νομίζω αυτό είναι κάτι που βγαίνει προς τα έξω.”

72168543-2718016574899630-527399976536375296-okkkΜπορεί κάποιος στην Ελλάδα να βιοποριστεί από την ζωγραφική; Κι αν ναι υπό ποιες προϋποθέσεις; Τα συνεχόμενα lockdown πως έχουν επηρεάσει τους καλλιτέχνες;

“Προσωπικά λίγους ανθρώπους ξέρω που βιοπορίζονται αποκλειστικά και μόνο από τις δημιουργίες τους. Αυτοί που τα έχουν καταφέρει ας μου πουν πως γίνεται, θα το εκτιμούσα πολύ.”

wonder-woman-eleannasΈχεις δεχθεί ψυχολογική, λεκτική ή σεξουαλική βία από άνδρες στο επαγγελματικό σου περιβάλλον κι αν ναι πως το μεταβόλισες;

“Και από άνδρες και από γυναίκες γιατί γενικά αυτά τα πράγματα δεν έχουν φύλο. Μικρότερη σίγουρα με επηρέαζε πάρα πολύ και έτρωγε από τη συναισθηματική μου ενέργεια αλλά και από το χρόνο μου. Δε σου λέω πως δεν επηρεάζομαι ακόμα αλλά με έχει βοηθήσει στο να καταλάβω καλύτερα πως λειτουργεί ο κόσμος, οι άνθρωποι η κοινωνία εν γένει και αυτό με έχει κάνει και εμένα πιο δυνατή και πολύ λιγότερο ανεκτική.”

4-1FXD

 Τι είναι η τέχνη για σένα με μια φράση; 

“Η πιο χειροπιαστή γλώσσα για την έκφραση του συναισθήματος.”


Έλενα Φάκου

Την Έλενα την βρίσκετε και στο προσωπικό της rebel spotwww.rebelchic.gr

Instagramwww.instagram.com/elenafakou_swkianou

Κάνε το Kink Motel δικό σου εδώ!

Έλενα Φάκου

Είδα πανκιά με εμβληματικές πανύψηλες χρωματιστές μοϊκάνες το 1993 στην πλατεία Piccadilly Circus του Λονδίνου ενώ πρόλαβα και κάποια να αράζουν στο σταθμό του τρένου στο Μοναστηράκι. Πήγαινα στη Βίλα Αμαλία και η πρώτη συναυλία που είδα ήταν των Panx Romana στο Πεδίο του Άρεως. Μου αρέσει να ονειρεύομαι και να χορεύω ξέφρενα. Τα έχω βρει με τον εαυτό μου και ψάχνω ακόμα την αληθινή αγάπη. Στο Punked δε χρειάζεται να απολογούμαι πλέον στους συντηρητικούς. Όταν φύγω από εδώ θα τα πω όλα στο Θεό. Αν υπάρχει φυσικά. Μέχρι τότε θα βρείτε κυρίως όσα σκέφτομαι στην κατηγορία Σέξινες αλλά ως guest θα κάνω εμφανίσεις και σε άλλες στήλες. Στην προηγούμενη ζωή μου, είπαν ότι ήμουν η Marilyn Monroe. Δεν τους πίστεψα. Νομίζω ότι δούλευα σε τσίρκο. Μπορεί και όχι. Δε θα μάθουμε ποτέ. Ζω για να γράφω και γράφω για να ζω. Να με διαβάζετε.

Previous Story

Στις 10 Μαρτίου η παρουσίαση της φετινής συμμετοχής στη Eurovision

Next Story

Dolce & Gabbana γιατί πολύ απλά Love is love

Latest from Blog

Το απόλυτο είδωλο Iggy Pop γίνεται 77 ετών

Το απόλυτο είδωλο Iggy Pop γεννήθηκε στο Michigan στις 21 Απριλίου 1947. Με μια “διονυσιακή” αισθητική ο “Νονός του Punk” επηρέασε καθοριστικά το συγκεκριμένο κίνημα δίπλα στο πλευρό των “The Stooges”, ενώ…

O Mr “Purple Rain” Prince που έφυγε σαν σήμερα

O Prince μπορεί να μη βρίσκεται πια ανάμεσα μας, αλλά θεωρείται ένας από τους κορυφαίους μουσικούς ερμηνευτές της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Η εκκεντρική του παρουσία, και η ικανότητα του να ερμηνεύει μουσικά…
Punked
Go toTop