Πριν οκτώ χρόνια, ο Brandon Cronenberg αποφάσισε να αναδειχθεί ως άξιος φορέας του τιμημένου επώνυμού του και να γράψει και να σκηνοθετήσει την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, το “Antiviral”, μια δημιουργία τρόμου και μυστηρίου εμποτισμένη με μαύρη σάτιρα που έμοιαζε σαν μια φυσική προσθήκη στον κατάλογο του πατέρα του και δημιουργό αριστουργημάτων όπως η “Μύγα”, το “Dead Ringers” και το “Videodrome”, David Cronenberg. Με το νέο του θρίλερ, “Possessor” που μόλις έκανε πρεμιέρα στους βρετανικούς κινηματογράφους, ο Brandon Cronenberg γυρίζει τη δεύτερη σελίδα στο προσωπικό του βιβλίο δημιουργιών, το οποίο γράφεται αυτόνομα από αυτό του πατέρα του.

3

Οι πρώτες εντυπώσεις κάνουν λόγο για μια ταινία που αν κάποιος θέλει να κάνει την αναλογία, έρχεται σαν συνοδευτικό του παράξενου και ιδιαίτερου “eXistenZ” του David Cronenberg του 1999. Μέχρι και η Jennifer Jason Leigh πρωταγωνιστεί και στις δυο ταινίες. Ομως το “Possessor” είναι μια προσωπική δημιουργία του υιού Cronenberg, ο οποίος τη χαρακτηρίζει σαν αποκύημα των δικών του εμμονών, η οποία εξερευνά την λεγόμενη ‘παρασιτική τεχνολογία’ και περιέχει πρώτης τάξεως χειροποίητα ειδικά εφέ, συμπεριλαμβανομένης μίας μάσκας η οποία είναι τόσο ξεχωριστά τρομακτική που την κατατάσσουν μαζί με αυτή του Leatherface. Η πλοκή της ακολουθεί μία πράκτορα που δουλεύει για έναν μυστικό οργανισμό ο οποίος χρησιμοποιεί μια τεχνολογία εμφυτευμάτων εγκεφάλου για να κατοικήσει στα σώματα ανθρώπων, τους οποίους ωθεί στο να εκτελούν δολοφονίες για λογαριασμό ζάμπλουτων πελατών.

Οι επιρροές του “Possessor” σύμφωνα με τον δημιουργό του δεν πηγάζουν από τις δημιουργίες του πατέρα του αλλά από ταινίες όπως το “The Office” του Sidney Lumet, το “Nightmare Weekend” και το “Opera” του Dario Argento.  Και είναι βίαιο. Ακραία περιγραφικά και απερίφραστα βίαιο. «Επρεπε να περιέχει γραφική βία. Είναι τόσο σημαντική. Είναι μια καθοριστική απεικόνιση του τραύματος της Vos», της αντι-ηρωίδας του, η οποία, όταν μια δολοφονία ρουτίνας πάει στραβά, βρίσκεται παγιδευμένη μέσα στο σώμα ενός εγκεφαλικά εμφυτευμένου ανθρώπου ο οποίος αρνείται να παραδώσει την ταυτότητά του, οδηγώντας έτσι σε έναν πόλεμο μεταξύ δύο ψυχισμών.

«Οταν άκουσα ότι ο Elon Musk κάνει πειράματα με εμφυτεύματα εγκεφάλου σε γουρούνια, σκέφτηκα πως είμαστε πιο κοντά σε μια εποχή ελέγχου του νου από ότι πιστεύουμε» λέει ο Brandon Cronenberg, μεταφέροντας μέσω της γραφής και της σκηνοθεσίας του τις δικές του προσωπικές ανησυχίες και εμμονές. Κάτι που θα συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον, έχοντας ήδη ολοκληρώσει ένα σενάριο για μετέπειτα ταινία του, έναν τρόμο στο διάστημα με τίτλο “Dragon”.

Ορέστης Μαλτέζος

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

35 + = 42