Το MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη ταξιδεύει, εκτίθεται και διακρίνεται διεθνώς

Date:

Το MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη – ο μεγάλος μουσειακός οργανισμός με έδρα τη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο έχει – πέραν των εκθέσεών του στην Ελλάδα – δυναμική παρουσία με τη συλλογή έργων ρώσικης πρωτοπορίας στο εξωτερικό, αλλά και διεκδικεί διεθνείς διακρίσεις για την “μεθοδική μελέτη, προώθηση και προβολή της ρωσικής πρωτοπορίας στον κόσμο”.

Έργα της ρωσικής πρωτοπορίας – της συλλογής Κωστάκη – ταξιδεύουν αενάως ανά τον κόσμο συγκεντρώνοντας όχι μόνο μεγάλο αριθμό επισκεπτών – θεατών τους, αλλά και διακρίσεις, όπως η πρόσφατη που “έρχεται” από τη ρωσική έκδοση της “The Art Newspaper” που συμπεριλαμβάνει της συλλογή της Θεσσαλονίκης στην τελική τριάδα για το “Μουσείο της Χρονιάς”. Η διάκριση – επιλογή αφορά στην έκθεση “Θεσσαλονίκη. Η συλλογή Κωστάκη. Restart” που φιλοξενήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι στη Μονή Λαζαριστών.

Η αιτιολογία για το ελληνικό μουσείο είναι “η μεθοδική μελέτη, προώθηση και προβολή της ρωσικής πρωτοπορίας στον κόσμο”, ενώ στην τριάδα συμπεριλαμβάνονται το Μουσείο του Κρεμλίνου “για την πίστη στην παράδοση της ρωσικής τέχνης και την εξέλιξη της παράδοσης στο σήμερα” και το Μουσείο του Βίτεμπσκ της Λευκορωσίας “για την αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου της σχολής UNOVIS του Μαλέβιτς και την προώθησή της”.

Οι άλλες κατηγορίες των συγκεκριμένων βραβείων, που δίνονται για έβδομη συνεχή χρονιά από τη διεθνή έκδοση για την τέχνη “The Art Newspaper” είναι: “Έκθεση της Χρονιάς”, “Βιβλίο της Χρονιάς”, “Συντήρηση της Χρονιάς” και “Προσωπική Προσφορά”. Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου 2019 στο Gostiny Dvor στη Μόσχα.

Η διεθνής αναγνώριση αλλά και η επιτυχία της έκθεσης “Θεσσαλονίκη. Η συλλογή Κωστάκη. Restart” που πραγματοποιήθηκε πέρσι (26 Ιουνίου έως 16 Σεπτεμβρίου 2018), στο MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη,(στη Μονή Λαζαριστών)και παρακολούθησαν περισσότεροι από 4.000 επισκέπτες, εγινε αφορμή, η έκθεση να επαναληφθεί στο μουσείο της Θεσσαλονίκης – και έδρα της συλλογής, από τις 19 Απριλίου και για ολόκληρο το καλοκαίρι του 2019 με την ίδια μουσειολογική προσέγγιση.

– Στο μεταξύ, περί τα 400 έργα της συλλογής Κωστάκη είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν περισσότεροι από 38.000 φιλότεχνοι που έχουν επισκεφθεί από τα μέσα Οκτωβρίου την έκθεση “Dreaming the Future. Russian Avant-Garde Art and Design” στο Sabanci University Sakip Museum στην Κωνσταντινούπολη. Η έκθεση εξακολουθεί να λαμβάνει διθυραμβικές είναι επίσης οι κριτικές στον τοπικό και διεθνή Τύπο έχει καταταγεί πρώτη στη λίστα με τις καλύτερες εκθέσεις στην Τουρκία για το 2018.

Η έκθεση δεν εστιάζει μόνο στις δραματικές αλλαγές που συντελέστηκαν στο πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα στη Ρωσία, οι οποίες συνέβαλαν ουσιαστικά στην ανάπτυξη των τεχνών και του πνεύματος, αλλά και στην μεγάλη επίδραση της ρωσικής πρωτοπορίας στον διεθνή χώρο της τέχνης.

– “La Collection Costakis et L’avant garde Russe” ήταν ο τίτλος της διεθνούς εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019, σε συνδιοργάνωση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και του Centre Spirituel Et Culturel Orthodoxe Russe στη γαλλική πρωτεύουσα.

Στις 20 Μαρτίου, εξάλλου, ξεκινά στο Παρίσι – στο Grand Palais – η έκθεση “Red, Art and Utopias in the country of Soviets” (20.03 – 1.07.2019) στην οποία συμπεριλαμβάνονται τέσσερα έργα απο τη συλλογή Κωστάκη του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης του MOMus της Θεσσαλονίκης.

– Έργα (17 συνολικά) από τη συλλογή Κωστάκη του MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης συμμετέχουν σε έκθεση στο Μουσείο Sztuki στο Λοτζ της Πολωνίας με θέμα τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (“The Great War”, έως 31.03.2019),

– Επτά έργα στο Ίδρυμα Mapfre της Μαδρίτης με τίτλο “Από τον Σαγκάλ στον Μαλέβιτς” (‘From Chagall to Malevich: Art in Revolution’, 9.02-5.05.2019),

– Τέλος, τέσσερα έργα της συλλογής στο Kunsthaus στη Ζυρίχη (“Fly me to the Moon. Moon landing: 50 years on“, 20.03 – 1.07.2019).

Share post:

LATEST

MUSTS

Οι Megadeth ανακοίνωσαν τις λεπτομέρειες του νέου τους άλμπουμ “The Sick, The Dying… And The Dead”

Η πολυαναμενόμενη επιστροφή των Megadeth και του Dave Mustaine...

Διάσημοι συγγραφείς που πέθαναν στον άσσο

Η εικόνα ενός φτωχού συγγραφέα που παλεύει για μια...

Οι Metallica κάνουν σεμινάρια στους θαυμαστές τους

Οι Metallica συνεργάστηκαν με τη Yousician, διαδραστική και εκπαιδευτική...

“Ants from up there”: Μετά από ένα χρόνο οι Black Country, New Road επιβεβαιώνουν όλους όσους πίστεψαν στο ντεμπούτο τους

Κινηματογραφικές μπαλάντες, δραματικότηταs "Funeral" των "Arcade Fire", sci-fi κατάθλιψη...
Punked