Το οριγκάμι συναντά το μπαλέτο και τη φωτογραφία

Date:

Χορεύτριες και χορευτές του κλασικού χορού χορεύουν σε διάφορα σημεία του πλανήτη φορώντας στολές από διπλωμένο χαρτί: το πρότζεκτ «PLI.?» γεφυρώνει την τέχνη του οριγκάμι (την παραδοσιακή ιαπωνική τέχνη διπλώματος χαρτιού) με το μπαλέτο και την τέχνη της φωτογραφίας.

 «Διαλέξαμε αυτό το όνομα επειδή σε μία λέξη ενώνουμε το σύμπαν του χαρτιού με το σύμπαν του χορού. Γιατί το οριγκάμι είναι η τέχνη του διπλωμένου χαρτιού (papier pli?) και το πλιέ είναι κίνηση που αντιστοιχεί στο ρεπερτόριο του μπαλέτου» εξηγεί η Miss Cloudy, η μία εκ των καλλιτεχνών που δουλεύουν στο πρότζεκτ.

Η Miss Cloudy, κατά κόσμον Πολίν Λόκτιν (Pauline Loctin) με έδρα το Μόντρεαλ του Καναδά, είναι εξαιρετική καλλιτέχνης του οριγκάμι. Η Μελίκα Ντεζ (Melika Dez), επίσης με έδρα το Μόντρεαλ, είναι φωτογράφος κίνησης. Τον περασμένο Ιανουάριο, αποφάσισαν να συνδυάσουν τη φαντασία τους σε μια δημιουργική συνεργασία: Η Λόκτιν σχεδίασε το σχήμα της στολής – και αποφάσισε για τη χρωματική παλέτα της – που θα φορούσε ο κάθε χορευτής, και η Ντεζ διάλεξε σε ποιο σκηνικό θα τοποθετήσει τον καθένα για να τον απαθανατίσει με τον φωτογραφικό φακό της (στους δρόμους της Νέας Υόρκης, στο Μουσείο του Λούβρου και αλλού).

Ξεκίνησαν με φωτογραφίσεις στο στούντιο. Αργότερα, οι μπαλαρίνες και οι χορευτές χόρεψαν φορώντας τις δημιουργίες της Λόκτιν σε εξωτερικούς χώρους και φωτογραφήθηκαν εκεί. «Το χαρτί μπορεί να είναι ένα εύθραυστο υλικό για να το δουλέψεις και αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος που αποφασίσαμε να κάνουμε εφικτό το αδύνατο. Ανεξάρτητα του ποιο στοιχείο της φύσης αντιμετωπίζαμε, νερό (δηλαδή, βροχή), άνεμο, θέλαμε να δείξουμε ότι δεν έχουμε όρια» δηλώνει η Μελίκα Ντεζ.

Οι φωτογραφίες του «PLI.É Project» αυτή την περίοδο εκτίθενται στο Μόντρεαλ (έως τις 4 Νοεμβρίου).

 

Share post:

LATEST

Elvis – Ο Austin Butler μεταμορφώνεται στον Βασιλιά!

Μισώ τις μουσικές βιογραφίες. Μισώ τις μουσικές βιογραφίες και περισσότερο μισώ τους πρωταγωνιστές τους. Δεν έχω κάποια προκατάληψη. Δεν μπήκα να δω το Bohemian...

MUSTS

Επίσημο μουσικό βίντεο από τους Queensrÿche για το νέο τραγούδι “In Extremis”

Οι Queensrÿche έδωσαν στην δημοσιότητα ένα νέο μουσικό βίντεο...

Ο Johnny Depp ξεκινάει περιοδείες με τους Hollywood Vampires το 2023

Ο Johnny Depp οδεύει προς την Ευρώπη για περιοδεία...

Το μιούζικαλ “Back To The Future” επιστρέφει στο Broadway

Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις στο West End, το μιούζικαλ...
Punked