Δεν είναι η πρώτη φορά που οι απόψεις της απασχολούν την κοινή γνώμη. Ποιός ο λόγος όμως μια τόσο πετυχημένη συγγραφέας να εκφράζει έντονες απόψεις δημόσια, σχετικά με τα τρανς άτομα και τα δικαιώματα τους; Γιατί μπορεί να συνέβη όλο αυτό, και πως φτάσαμε στο να απορρίψουμε τόσο έντονα την ίδια και σχεδόν όλο της το συγγραφικό έργο;

Η ίδια πάντα κρατούσε ένα ανοιχτά πολιτικό προφίλ. Θα ήταν το 2000 στην επιτομή της αρχής των ταινιών του Harry Potter που θα στήριζε ανοιχτά τον Tony Blair και τον Gordon Brown, ενώ ήταν σθεναρά αντίθετη με την εκδοχή του Brexit.

what-is-jk-rowlings-net-worth

Το 2018 η Βρετανική Guardian δημοσίευσε ένα editorial με δηλώσεις όπως ότι “οι γυναίκες δε θα πρέπει να μοιράζονται χώρους με οποιονδήποτε διαθέτει αντρικά γενετική ανατομία” κάτι το οποίο έσπευσαν να επικρίνουν έντονα οι Αμερικανοί συνάδελφοι τους, με ένα δικό τους αφιέρωμα στο οποίο εμέσως πλην σαφώς υπερασπίστηκαν όλες τις φεμινιστικές αξίες σαν απάντηση. Αλλά δε θα ήταν η μόνη φορά που θα υπήρχαν κατηγορίες για τρανσφοβία στα βρετανικά media. Υπάρχουν αρκετοί αρχισυντάκτες εκεί έξω που θεωρούν απειλή για το κοινό, τα τρανς άτομα να μπορούν προσδιορίζουν το φύλο τους, κάτι που φέρνει συχνά αντιπαραθέσεις στον συντηρητικό Βρετανικό τύπο.

Η Katherine O’Donnell πρώην δημοσιογράφος των The times κατέθεσε μήνυση εναντίον των συναδέλφων της, καθώς συνέχεια την προσέβαλαν με τρανσφοβικά σχόλια και σύμφωνα με την ίδια ήταν και ο βασικός λόγος που την απέλυσαν. Επίσης τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν άλλες 2 καταγγελίες από δύο τρανς υπαλλήλους της Guardian για αντίστοιχα κακοποιητικές συμπεριφορές στο χώρο εργασίας τους.

ODONNELL

Η Βρετανική τρανσφοβία δεν περιορίστηκε όμως μόνο στον τύπο, αλλά και σε χώρους όπως η πολιτική. Η Theresa May σε ένα πλαίσιο υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρότεινε να μειωθούν ή να μπορούν να καλυφθούν τα έξοδα για τον επαναπροσδιορισμό φύλου των πολιτών, μια πρόταση που απλά αγνόησαν καθώς θεώρησαν ότι θα ήταν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη προς το κοινό.

Γιατί όμως η Rowling, που μέχρι πρότινος συστηνόταν σαν φεμινίστρια απέκτησε τέτοιες απόψεις; Εκεί είναι η μεγαλύτερη απορία για αρκετούς εκεί έξω.

Αρκετοί θεωρούν ότι βασίζεται στο “σκεπτικιστικό” κίνημα της δεκαετίας του 2000 το οποίο βάλθηκε να απορρίψει αρκετές ψευδοεπιστημονικές απόψεις και η Rowling τάσσεται υπερ αυτών και ίσως εδώ να βρίσκεται η απάντηση σε όλα όσα αφορούν την ίδια τον τελευταίο καιρό. Όσες περισσότερες κυρίαρχες απόψεις υιοθετεί από ένα συντηρητικό καθεστώς, τόσες περισσότερες λάθος θέσεις θα μπορεί να υποστηρίξει. Μπορεί οι φεμινιστικές οργανώσεις να έχουν φωνή ανά τον κόσμο, αλλά το περιβάλλον της Rowling δεν της επιτρέπει καν να συναναστραφεί με κόσμο πέρα από το τάπερ της λογικής της.

Κανείς δεν μπορεί να τη δικαιολογήσει, αλλά σίγουρα από έναν άνθρωπο σαν την ίδια θα περιμέναμε πολλά περισσότερα και όχι μια τέτοια αντιμετώπιση απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ίσως εδώ να κολλάει το με “όποιον δάσκαλο καθήσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις”, και η αλήθεια είναι όμως ότι θα την προτιμούσαμε να έχει “αλλάξει σχολείο” ενάντια στο συγκεκριμένο καθεστώς…

Nancy Von X

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

27 − = 17