Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν βλέπεις θρίλερ;

Παραδεχτείτε το. Όταν βλέπετε θρίλερ, δε νιώθετε κάπως παράξενα;

Τα θρίλερ είτε τα μισείτε, είτε λατρεύετε να τα βλέπετε. Και είναι ένα είδος, που απασχόλησε και την επιστήμη, που τα έβαλε στο μικροσκόπιο και τα ευρήματα που προέκυψαν, είναι αρκετά ενδιαφέροντα. Κι αυτό, διότι οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες αντιδράσεις που έχει το σώμα, όταν κάποιος παρακολουθεί θρίλερ.

Δείτε παρακάτω, ποιες είναι οι αντιδράσεις αυτές και ποιες αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα.

Καίτε θερμίδες

Κι όμως, παρακολουθώντας ένα θρίλερ σπαταλάς ενέργεια. Μάλιστα, οι ερευνητές μέτρησαν την πρόσληψη οξυγόνου, την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα και τον καρδιακό ρυθμό και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εθελοντές που παρακολουθούσαν θρίλερ, έκαψαν περίπου 113 θερμίδες. Βέβαια, όσο πιο τρομακτικό είναι το θρίλερ, τόσο το καλύτερο για το «κάψιμο» θερμίδων, αφού η αδρεναλίνη εκρήγνυται. Για να καταλάβετε, οι εθελοντές που είδαν την «Λάμψη», με τον Τζακ Νίκολσον, έκαψαν 184 θερμίδες!

Είναι μία καλή προπόνηση για την καρδιά

Μπορεί παρακολουθώντας θρίλερ να γελάς νευρικά ή να το παίζεις άνετος, προσπαθώντας να ξεγελάσεις τον διπλανό, αλλά την καρδιά δεν την γελάς. Αυτή ξέρει. Κι αυτή καταλαβαίνει ότι φοβάσαι και λειτουργεί ανάλογα. Αυτό επιβεβαιώθηκε από μια μελέτη του University College London, όπου οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρξε μια πολύ συγκεκριμένη αλλαγή στην αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό παλμό, ακόμα και στους καρδιακούς μύες των εθελοντών, όταν παρακολουθούσαν θρίλερ.

Ο φόβος σας κάνει να αισθάνεστε καλά

Λογικά, ο φόβος και η ευχαρίστηση δε μπορούν να συνδυαστούν. Δηλαδή, δεν ακούγεται τόσο φυσιολογικό να ευχαριστιέσαι που φοβάσαι. Ωστόσο, κατά την παρακολούθηση ενός θρίλερ οι νευροδιαβιβαστές τίθενται σε υπερλειτουργία και παράγουν ταυτόχρονα ντοπαμίνη, σεροτονίνη και γλουταμίνη, διεγείροντας τη σκέψη και οξύνοντας την αντίληψη αλλά και τα αντανακλαστικά. Την ίδια ώρα, τα αισθήματα απειλής που δέχεται ο υποθάλαμος του εγκεφάλου, παράγουν επιπλέον αδρεναλίνη, που οδηγούν στην εναλλαγή των συναισθημάτων με τέτοιο τρόπο που προκαλούν ανακούφιση και ευφορία.

Τι συμβαίνει με τις αισθήσεις

Όταν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison μελετούσαν τις αντιδράσεις των εθελοντών στις ταινίες τρόμου, παρατήρησαν ότι αυξήθηκαν οι κινήσεις των ματιών μαζί με τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή. Μάλιστα, σε σκηνές από ταινίες του Alfred Hitchcock είχαν ενεργοποιηθεί όλες οι αισθήσεις των εθελοντών.

Λειτουργούν χαλαρωτικά

Εντάξει, σίγουρα ακούγεται πολύ οξύμωρο το να χαλαρώνεις μετά από ένα θρίλερ. Κι, όμως, σύμφωνα με μελέτες, τα θρίλερ λειτουργούν χαλαρωτικά και εναντίον του στρες και της κατάθλιψης. Αυτό συμβαίνει, λόγω της αυξομείωσης της αδρεναλίνης, που διαπερνά το σώμα.

Πηγή: iatrikanea.gr

Previous Story

Ηλεκτρονικό εισιτήριο και στους αρχαιολογικούς χώρους

Next Story

Χρήστες του Spotify ζητούν τα λεφτά τους πίσω μετά τον βομβαρδισμό διαφημίσεων για το νεο δίσκο του Drake

Latest from Blog

Οι Death Metallers God Dethroned ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ “The Judas Paradox”

Οι Ολλανδοί Death Metallers God Dethroned ανακοίνωσαν πως στις 6 Σεπτεμβρίου θα κυκλοφορήσουν τη νέα τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο “The Judas Paradox”. Παράλληλα με αυτήν την ανακοίνωση μας παρουσιάζουν και το…

Οι Cavalera κυκλοφόρησαν μουσικό βίντεο για το νέο single “Nightmares of Delirium”

Τα αδέρφια Cavalera (πρώην Sepultura) κυκλοφόρησαν πριν λίγες ημέρες μία επαναηχογραφημένη εκδοχή του κλασσικού δίσκου των Sepultura με τίτλο “Schizophrenia”. Μέσα στην συγκεκριμένη κυκλοφορία έχουν προσθέσει και την νέα σύνθεση “Nightmares of…

Vivien Leigh: Σαν σήμερα την “πήρε” ο άνεμος

H Vivien Leigh θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών. Μπορεί να θέλαμε περισσότερες ερμηνείες από εκείνη, αλλά για τους περισσότερους από εμάς η μοναδική “Scarlett O’Hara” αποτέλεσε ένα μόνιμο…
Punked
Go toTop