Η συχνή χρήση αυτοσαρκαστικού χιούμορ έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη συνολικά ψυχολογική ευεξία, όπως αναφέρει μια νέα μελέτη.
Όταν ακούμε κάποιον που κάνει αστεία σατιρίζοντας τον εαυτό του, συνηθίζουμε να σκεφτόμαστε ότι το κάνει για να κρύψει τις ανασφάλειές του. Ωστόσο, πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι μπορεί να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: ότι το να κάνει κάποιος τον εαυτό του το επίκεντρο των αστείων του δείχνει στην πραγματικότητα μεγαλύτερο επίπεδο ευτυχίας και αυτοπεποίθησης.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γρανάδας από το Ερευνητικό Κέντρο Εγκεφάλου και Συμπεριφοράς αποφάσισαν να διερευνήσουν διάφορα είδη χιούμορ, για να καθορίσουν εάν η αστεία πλευρά ενός ατόμου συνδέεται με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τον θυμό.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Personality and Individual Differences, αξιολόγησε 1.068 ισπανούς ενήλικες, ηλικίας μεταξύ 18 και 65 ετών, σε πέντε διαφορετικές μελέτες.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τους τύπους του χιούμορ τους, χρησιμοποιώντας την ισπανική έκδοση του Ερωτηματολογίου για τα Στυλ Χιούμορ, ένα ειδικό ερωτηματολόγιο με 32 στοιχεία αυτοαναφοράς, που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 2003 από τους Rod Martin και Patricia Doris.
Ένα από τα πιο καθοριστικά αποτελέσματα της μελέτης ήταν η αναγνώριση ότι η χρήση του αυτοσαρκαστικού χιούμορ δεν έχει απαραιτήτως αρνητική προέλευση, όπως πιστεύαμε έως τώρα.
«Συγκεκριμένα, παρατηρήσαμε ότι η μεγαλύτερη τάση να χρησιμοποιείται αυτοσαρκαστικό χιούμορ είναι ενδεικτική των υψηλών βαθμολογιών σε ψυχολογικές αξίας ευεξίας, όπως η ευτυχία και σε μικρότερο βαθμό, η κοινωνικότητα», δήλωσε ο Jorge Torres Marín, συν-συγγραφέας της μελέτης.
Τα ευρήματά έδειξαν πώς άλλες μορφές χιούμορ είναι ιδιαίτερα ευεργετικές σε διάφορα πλαίσια. Το κοινωνικό χιούμορ, που σημαίνει χιούμορ που η πλειονότητα των ανθρώπων βρίσκει αστείο, βοηθά στην ενίσχυση των κοινωνικών σχέσεων. Η χρήση του χιούμορ αυτοενδυνάμωσης βοηθάει στους ανθρώπους να ξεπεράσουν δυσάρεστες καταστάσεις, επιτρέποντάς τους να βρουν την αστεία πλευρά κάθε περίστασης.
Ωστόσο, αν και το αυτοσαρκαστικό χιούμορ μπορεί να έχει τα πλεονεκτήματά του, οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι μπορεί να είναι και δείγμα καταπιεσμένου θυμού: «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το χιούμορ, ακόμη και όταν παρουσιάζεται ως καλοπροαίρετο, μπορεί επίσης να αποτελέσει μια στρατηγική για την κάλυψη αρνητικών προθέσεων», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Ginés Navarro-Carrillo.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την ανάλυση των πολιτισμικών διαφορών του χιούμορ.
Πηγή: iatrikanews.gr