Ξυπνάς ένα πρωί και συνειδητοποιείς ότι μισείς τη δουλειά σου, ότι βρίσκεσαι σε μια σχέση που σε πνίγει, ή πολύ απλά ότι κάνεις μια ζωή η οποία δεν παρουσιάζει καμία ομοιότητα, με εκείνη που είχες ονειρευτεί κάποτε. Μπορεί να νιώθεις άδειος/α, να έχεις συναισθήματα οργής, ντροπής και να υποφέρεις από τύψεις. Σίγουρα δεν ζείς τη ζωή σου όπως θα ήθελες, δεν βρίσκεσαι εκεί όπου θα ήθελες να ανήκεις.

Από την άλλη μπορεί να μην νιώθεις δυστυχισμένος/η, αλλά αρχίζεις να νιώθεις ότι χρειάζεσαι κάτι διαφορετικό, κάτι καινούριο. Μπορεί να έχεις καταφέρει αρκετά πράγματα στη ζωή σου και ίσως να έχει έρθει η στιγμή να κάνεις το επόμενο σου βήμα.

tutyugyuΈνα από τα πρώτα πράγματα λοιπόν που θα πρέπει να σκεφτείς είναι το, τι θα ήθελες να κάνεις για το υπόλοιπο της ζωής σου. Τι θα σε “γέμιζε”; Τι θα σε έκανε να νιώθεις ευτυχισμένος/η;

Δεν θα χρειαστεί να κάνεις αναδρομή στο παρελθόν όταν σε ρωτούσαν, τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις για να πάρεις απαντήσεις και σίγουρα δεν χρειάζεται να προσηλωθείς απαραίτητα, σε αυτό που θα επιλέξεις μελλοντικά. Υπάρχουν γύρω μας άνθρωποι οι οποίοι τρέμουν και μόνο στην ιδέα ότι θα πρέπει να δουλεύουν καθημερινά, για το υπόλοιπο της ζωής τους. Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται σε μια μόνιμη κατάσταση άγχους και στρές, σε ένα μόνιμο αδιέξοδο.

Η συμβουλή είναι μία: Συγκεντρώσου στο τι θες να κάνεις στην επόμενη φάση της ζωής σου. Ποιό είναι το επόμενο σου βήμα; δες τα δεδομένα σου και που βρίσκεσαι σήμερα. Δεν λέμε ότι δεν θα πρέπει να έχεις μεγάλες προσδοκίες, αλλά σίγουρα πρέπει να αφήσεις τις επιθυμίες σου και τα όνειρα σου ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς.

Για να επανέλθουμε λοιπόν στην αρχική ερώτηση, τι ακριβώς κάνεις με τη ζωή σου, θα πρέπει να αναλογιστούμε τα εξής:

    • Πρέπει να έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα για το που θες να φτάσεις.
    • Προσπάθησε να συμβαδίσεις την καθημερινότητα σου με τις προτεραιότητες σου.
    • Να θυμάσαι ποιός/ά πραγματικά είσαι, χωρίς να χάνεις τον εαυτό σου.
    • Προσπάθησε να αποκτήσεις την χαμένη σου αυτοπεποίθηση και μην κρύβεσαι πίσω από τα προβλήματα σου.
    • Προσπάθησε να δημιουργήσεις κίνητρο, να αποκτήσεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, ώστε να μπορείς να υποστηρίξεις τις αποφάσεις σου.

jkllllllll
Που θες να φτάσεις ακριβώς;

Όταν κοιτάς στο παρελθόν σου, είναι σημαντικό να κάνεις ένα βήμα πίσω και να αναγνωρίσεις όλα όσα χρειαζόσουν τότε και όλα όσα έχεις αποκτήσει σήμερα. Αν δεν ξέρεις τι θες, πως θα ξέρεις που θες να φτάσεις;

Είναι λοιπόν μια αλλαγή στη δουλειά αυτό που θα σε ανανεώσει; Μια σχέση όπου θα νιώθεις ότι θα σε αγαπούν πραγματικά; Μόλις το ξεκαθαρίσεις θα πρέπει να αναλογιστείς τα εξής:

Ποιός/ά πραγματικά είσαι;

Αν εξερευνήσεις τον εαυτό σου σε ένα πιο ουσιαστικό επίπεδο, θα είσαι σε θέση να πάρεις πιο ουσιαστικές αποφάσεις. Θα πρέπει να κατανοήσεις ότι το επόμενο βήμα θα σε εξελίξει σαν άνθρωπο και πως δεν θα είναι απλά μια στιγμιαία αλλαγή.

Τι σε εμποδίζει να προχωρήσεις;

Αυτή είναι η πιο δύσκολη ερώτηση. Κοιτάς τις επιλογές σου και νιώθεις ήδη το βάρος από το παρελθόν να σε καταδιώκει. Ίσως να φοβάσαι τι μπορείς να καταφέρεις και τι όχι, ή μπορεί απλά η απόρριψη που ένιωσες από κάποιον, να σε κάνει να νιώθεις μειονεκτικά. Όταν θα σκέφτεσαι τα παραπάνω δεν σημαίνει ότι τα θέλω σου είναι λάθος, σημαίνει ότι απλά πρέπει να προχωρήσεις ακόμα περισσότερο σε όλα όσα χρειάζεται να εξερευνήσεις για να φτάσεις στο στόχο σου.

Τι κάνεις λοιπόν στη ζωή σου;

Και μόνο το γεγονός ότι αναρωτιέσαι αυτή τη στιγμή, σημαίνει ότι ήδη έχεις κάνει το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Σύμφωνα με την ψυχολογία και μόνο ότι αναγνωρίζεις ότι υπάρχει πρόβλημα, είναι το πρώτο βασικό βήμα.

Οπότε λοιπόν αν είσαι σε θέση να προχωρήσεις μπροστά, τότε χρειάζεσαι χρόνο και προσπάθεια. Να είσαι δυνατός/ή. Μπορείς να καταφέρεις τα πάντα. Δεν είναι αργά για τίποτα. Η ζωή είναι δική και μπορείς να κάνεις ότι έχεις ονειρευτεί για αυτή.

Πηγή: lifehack.org
Μετάφραση / Απόδoση: Punked.gr

Μοιρασθείτε το: