Καταρρίπτοντας το μύθο #NewYear #NewYou

Tελικά οι άνθρωποι μπορούν όντως να αλλάξουν με αφορμή μια απλή ημερομηνία, ακόμη κι αν αυτή είναι η Πρωτοχρονιά; Ή όλο αυτό είναι μια μεγάλη αυταπάτη πάνω στην οποία βασίζονται μια ολόκληρη βιομηχανία από επαγγελματίες οι οποίοι κερδίζουν πολλά χρήματα πουλώντας… ” αυτοβελτίωση:”

Σύμφωνα με όσα διαβάσαμε στο girlboss.com, τα πράγματα έχουν κάπως έτσι…

H αλήθεια είναι ότι η  αυτοβελτίωση είναι τώρα μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και η προσωπική ανάπτυξη είναι το προϊόν. Μόνο που όλο αυτό εκ του αποτελέσματος, μάλλον λειτουργεί δύσκολα. Ας πούμε μπορεί κανείς πολύ συχνά να διαβάσει πραγματικά ευφάνταστες και απίθανες προσωπικές (;) ιστορίες ανθρώπων οι οποίοι έκαναν στη ζωή τους κάπως ακραίες αλλαγές. πχ. Κάποτε ήταν μια επιτυχημένη διευθύντρια με καριέρα 20 ετών η οποία λεγόταν Katie,, η οποία αποφάσισε με αφορμή το πνεύμα της Πρωτοχρονιάς να ανακαλύψει πλήρως τον εαυτό της. Έφυγε από τη δουλειά της και ίδρυσε ένα κέντρο φιλοξενίας για εγκαταλελειμμένα κουτάβια. Έχασε 15 κιλά. Έγινε εκπαιδευτής γιόγκα με μερική απασχόληση και κέρδισε 10.000 νέους οπαδούς της Instagram. Ήταν όμως ευτυχισμένη; Αυτό δεν έχει σημασία, διότι η Katie δεν υπάρχει στην πραγματικότητα – είναι τόσο ψεύτικη όσο ο μύθος της αυτοανακάλυψης που έχουμε πουλήσει, ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου.

Επομένως, μπορεί τα “παραμύθια” ενηλίκων να είναι θεωρητικά υπέροχα, αλλά πρακτικά είναι πολύ δύσκολα να είναι αληθινά. Οι ιδέες και οι θεωρίες που μπορεί να προτείνει κάποιος εναλλακτικά για μια νέα και διαφορετική ζωή, μπορεί να φαντάζουν ιδανικές και μαγικές, όμως στην πραγματικότητα είναι μάλλον πολύ δύσκολο να λειτουργήσουν. Διαφορετικά όλο οι άνθρωποι που τόλμησαν αυτές τις αλλαγές και πιστέψτε με είναι πολλοί, θα πετύχαιναν,αλλά αυτό δεν συνέβη. Αντίθετα, οι περισσότεροι απέτυχαν και κατάλαβαν ότι δεν είναι όλες οι φαντασιώσεις πασπαλισμένες με αστερόσκονη.

https-hypebeast-com-wp-content-blogs-dir-6-files-2019-12-dior-chinese-lunar-new-year-2020-capsule-co

Το μεταφορικό ταξίδι του αυτο-μετασχηματισμού που βασίζεται σε μια επιθυμία να “βελτιωθείτε” ο ίδιος είναι να αποκρύψετε ποιος είστε στην πραγματικότητα, με το πρόσωπο που προσπαθείτε να είστε. Ο Walter Akana μιλάει για το λεγόμενο “coolness”  που συνδέεται με την αυτοανακάλυψη ως έκκληση:

Ο ερευνητής Mike Bulajewski παρομοιάζει  τον τρόπο που σκεφτόμαστε την τεχνολογία με αυτόν με τον οποίο σκεφτόμαστε για τους εαυτούς μας, υποδεικνύοντας ότι αντιμετωπίζουμε πίεση για να ενημερώσουμε το σύνολο του εαυτού μας τόσο γρήγορα και αποτελεσματικά όσο μια εφαρμογή. “Η καινοτομία ταυτότητας [έχει γίνει] μια οικονομικά εκμεταλλεύσιμη δραστηριότητα όπως ακριβώς και η τεχνολογία”, λέει. Είμαστε σε μια κουλτούρα στην οποία η «κατανάλωση του εαυτού» έχει εξομαλυνθεί και στην οποία «το να δοξάσουμε το νέο και να ξορκίσουμε το παλιό», όπως το έθεσε ο D.H. Lawrence, δεν είναι μόνο αποδεκτό, είναι αναμενόμενο.

Η αφήγηση της αυτοανακάλυψης είναι σαφώς ισχυρή. Συμβολίζει το ιδεώδες του ατόμου που επιλέγει μια νέα ταυτότητα όπως κάποιος επιλέγει ένα βιογραφικό του Twitter, χωρίς περιβάλλον και απαλλαγμένο από τις συμβολικές αλυσίδες του παρελθόντος. “Ugh, το παρελθόν”, λέει. “Ποιος το χρειάζεται ;!”Αλλά το παρελθόν δεν μπορεί να αλλάξει, ούτε μπορεί να το διαφύγει κανείς. Δεν θα ήταν πιο λογικό να προσπαθήσουμε να κάνουμε ειρήνη με το παρελθόν-να ζήσουμε αρμονικά με αυτό, προσπαθώντας να το καταλάβουμε χωρίς να το αφήσουμε να σας καθορίσει; Επανένταξη και όχι επανεφεύρεση;

Είναι ευκολότερο να λέγεται παρά να γίνει, αλλά προσπαθήστε να μην εκλιπαρείτε  άλλους ανθρώπους για αποδοχή. Σε μια εποχή που μας ενθαρρύνουμε να εκμεταλλευτούμε τους εαυτούς μας ως φυσικό πόρο, η πράξη αυτοπροσδοχής είναι μια πραγματικά επαναστατική. Κοιτάξτε πόσοι άνθρωποι γύρω σας προσπαθούν να λανσάρουν τους εαυτούς τους ως influencers. Γιατί αυτοί και όχι εσείς;

Να είστε ο καλύτερος φίλος σας ή / και εραστής

Είναι κοινό “πρόβλημα”  για τους νέους να αισθάνονται ότι δεν έχουν καν έναν «αυθεντικό εαυτό». Ίσως να έχει συμβεί και σε εσάς, ίσως και όχι. Δείξτε στον εαυτό σας την υπομονή και την αγάπη που θα δείχνατε στον καλύτερό σας φίλο  ή σε  ένα αδέσποτο γατάκι. Αγκαλιάστε τον εαυτό σας Αυνανιστείτε. Φάτε λίγο παγωτό και απολαύστε το. Θα νιώσετε καλύτερα.

960x0Απορρίψτε την τελειότητα

Κάντε την αυτοκριτική για το τι είναι φόβος. Ναι, μπορεί να έχετε κάνει λάθη στο παρελθόν, αλλά δεν ζείτε εκεί. Επικεντρωθείτε στο να κάνετε τον εαυτό σας ευτυχισμένο τώρα.

Εστιάστε σε αυτό που αγαπάτε
Μήπως το να φοράτε κολάν αντί για παντελόνι σας κάνει ευτυχισμένους, επειδή σας δίνει άνεση; Κάντε το. Σιχαίνεστε το contouring; Θέλετε να μην κάνετε αποτρίχωση; Γουστάρετε να κυκλοφορείτε στο σπίτι σας γυμνοί; Κάντε το, κάντε το και κάντε το. Κάνετε μια καθημερινή προσπάθεια να απαλλαγείτε σιγά-σιγά από οτιδήποτε δεν σας δίνει ζεστά και ασαφή συναισθήματα, είτε είναι η δουλειά σας, οι άνθρωποι με τους οποίους περιβάλετε τον εαυτό σας, ο,τιδήποτε.

Να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας και να ακολουθείτε το δικό σας ρυθμό. Δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε την 1η Ιανουαρίου 2018 για να κάνετε θετική αλλαγή και δεν χρειάζεται να τηρήσετε. Τα λάθη είναι δροσερά. Δεν είναι το τέλος του κόσμου.

Μη μισείτε

Ένα από τα σημάδια ενός σκληρού “εσωτερικού κριτικού” είναι η κρίση σε άλλους ανθρώπους. Εάν βρίσκεστε να ψάχνετε για ελαττώματα σε άλλους, σταματήστε. Κοιτάξτε τον καθρέπτη. Τι είναι ότι δεν σας αρέσει το “λάθος” αυτού του ατόμου; Μήπως βλέπετε στο δικό του “λάθος” κι ένα του εαυτού σας; Ναι, θα μπορούσε. Δοκιμάστε το είδος σκέψης, τις όμορφες σκέψεις για τον καθένα που συναντάς.

Εάν μπορείτε να λατρέψετε τις καμπύλες σε ένα κορίτσι από το Instagram, ίσως μπορείτε να αρχίσετε να λατρεύετε και τις δικές σας, αν με νιώθετε. Αξίζετε όλη την λατρεία. Το καλύτερο πράγμα για την αυτο-αγάπη είναι ότι δεν μπορείς ποτέ να έχεις αρκετή. Ξεκολλήστε από την ανάγκη για “show off” το 2018. Όσο περισσότερη αγάπη, τόσο το καλύτερο.Εδώ είναι μια ολοκαίνουργια χρονιά γεμάτη αυτοέκθεση, όχι ψευδείς υποσχέσεις. Για να γνωρίζετε τον εαυτό σας, χωρίς να φοράτε μάσκα. Για την επανένταξη, όχι για επανεμφάνιση.

Είστε πολύ ωραίοι, ακριβώς όπως είστε. 


Έλενα Φάκου

Την Έλενα την βρίσκετε και στο προσωπικό της rebel spot, www.rebelchic.gr

Instagram: www.instagram.com/elenafakou_swkianou

Κάνε το Kink Motel δικό σου εδώ!

Μοιρασθείτε το:
Previous articleΑπεβίωσε ξαφνικά ο πρώην κιθαρίστας των Children Of Bodom, Alexi Laiho
Next articleCinemaκιγιάζ #11: Black Swan
Έλενα Φάκου
Είδα πανκιά με εμβληματικές πανύψηλες χρωματιστές μοϊκάνες το 1993 στην πλατεία Piccadilly Circus του Λονδίνου ενώ πρόλαβα και κάποια να αράζουν στο σταθμό του τρένου στο Μοναστηράκι. Πήγαινα στη Βίλα Αμαλία και η πρώτη συναυλία που είδα ήταν των Panx Romana στο Πεδίο του Άρεως. Μου αρέσει να ονειρεύομαι και να χορεύω ξέφρενα. Τα έχω βρει με τον εαυτό μου και ψάχνω ακόμα την αληθινή αγάπη. Στο Punked δε χρειάζεται να απολογούμαι πλέον στους συντηρητικούς. Όταν φύγω από εδώ θα τα πω όλα στο Θεό. Αν υπάρχει φυσικά. Μέχρι τότε θα βρείτε κυρίως όσα σκέφτομαι στην κατηγορία Σέξινες αλλά ως guest θα κάνω εμφανίσεις και σε άλλες στήλες. Στην προηγούμενη ζωή μου, είπαν ότι ήμουν η Marilyn Monroe. Δεν τους πίστεψα. Νομίζω ότι δούλευα σε τσίρκο. Μπορεί και όχι. Δε θα μάθουμε ποτέ. Ζω για να γράφω και γράφω για να ζω. Να με διαβάζετε.