Τα τατουάζ ενισχύουν την ψυχολογία;

Τα τατουάζ δεν είναι πλέον ταμπού. Όλο και περισσότεροι νέοι, άντρες και γυναίκες, επιλέγουν να στολίσουν το σώμα τους με ένα, δύο, τρία ή και περισσότερα σχέδια που αντανακλούν τις σκέψεις, τις εμπειρίες ή το χαρακτήρα τους.

Τώρα, μια νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να συνδέσει τα τατουάζ με την προσωπικότητα των νεαρών γυναικών, παρουσιάζοντας μερικές αναπάντεχες συσχετίσεις.

Κοινωνιολόγοι του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Τέξας υποστηρίζουν ότι τα τατουάζ λειτουργούν σαν μια μορφή «θεραπείας» στις νεαρές κοπέλες που έχουν βιώσει έντονο συναισθηματικό πόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση The Social Science Journal, οι νεαρές φοιτήτριες κολλεγίου που είχαν κάνει αρκετά τατουάζ στο σώμα τους –συγκεκριμένα, τέσσερα ή και περισσότερα– φάνηκε να έχουν ανεβασμένα επίπεδα αυτοεκτίμησης. Ωστόσο, αυτό που εξέπληξε τους ερευνητές ήταν ότι οι ίδιες κοπέλες ήταν παράλληλα πιο πιθανό να έχουν κάνει κάποια στιγμή στη ζωή τους απόπειρα αυτοκτονίας.

Στόχος των ερευνητών ήταν να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ τατουάζ και ευεξίας. Το δείγμα περιελάμβανε συνολικά 2.395 φοιτητές κολλεγίου από έξι δημόσια πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Παράγοντες που ελήφθησαν υπ’ όψιν ήταν ο αριθμός των τατουάζ και διάφορες παράμετροι ψυχικής υγείας, όπως τα επίπεδα κατάθλιψης, οι πιθανές απόπειρες αυτοκτονίας και τα επίπεδα αυτοεκτίμησης.

Η παράδοξη συσχέτιση ανάμεσα στον αριθμό των τατουάζ, στα επίπεδα αυτοεκτίμησης αλλά και τις απόπειρες αυτοκτονίας εξηγείται από τους ερευνητές σε μια βάση συναισθηματικής «αναπλήρωσης»: «Όπως μια γυναίκα που επιβιώνει από καρκίνο του μαστού ή ένα θύμα κακοποίησης κάνουν τατουάζ ή piercing για να αποκαταστήσουν σωματικές απώλειες, εκτιμούμε ότι οι κοπέλες που συμμετείχαν στη μελέτη κάνουν τατουάζ για να αποκαταστήσουν συναισθηματικές απώλειες», αναφέρουν οι ερευνητές στο συμπέρασμα της μελέτης.

Πηγή: tattoostudios.gr

Previous Story

Ομοφυλοφιλία: μία (πιο) επιστημονική προσέγγιση

Next Story

Ο “Αόρατος Ανθρωπος” θα εμφανιστεί ξανά στη μεγάλη οθόνη!

Latest from Blog

Punked
Go toTop