Συναντήσαμε τους Grande Fox και μας μίλησαν για το νέο τους album “Empty Nest” και τα σχέδια του συγκροτήματος

Οι  Grande Fox στις 19 Φεβρουαρίου 2021 παρουσίασαν το “Empty nest”. Είναι το δεύτερο full-length album και τέταρτη συνολικά κυκλοφορία για το τετραμελές Space Psychedelic Stoner Heavy Rock σχήμα απ’ την Θεσσαλονίκη.

Τους συναντήσαμε και μας μίλησαν για το νέο τους album και για τα σχέδια του συγκροτήματος στην μετα Covid εποχή.


Καλησπέρα σας! Είναι μεγάλη μας χαρά να σας έχουμε μαζί μας. Πώς σας βρίσκουμε; Κάποιο project ή γενικά κάποια δουλειά στο προσκήνιο;

Καλησπέρα σας , ευχαριστούμε για την πρόσκληση και την ευκαιρία που μας δίνετε για συζήτηση εφ όλης της ύλης ως προς το σχήμα. Μας βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας με  βλέψεις για επερχόμενα live όταν και εφόσον με το καλό ξεκινήσουν. Παράλληλα τρέχουμε το νέο album ‘‘Empty Nest’’ (κυκλ. 19/2/21) ως προς την καλύτερη προώθηση του.  Ετοιμάζουμε και τα νέα οπτικά video που θα κυκλοφορήσουμε στους επόμενους μήνες πέραν των 3 video που έχουμε ήδη κυκλοφορήσει στα κομμάτια Hangman – Manganite – Rottenness of Youth. Επόμενος σταθμός τον προσεχή Ιούλιο στο τραγούδι Route 99 (animate lyrics video). 

Η φλόγα παραμένει η ίδια σήμερα, όπως τότε που ξεκινήσατε να ακούτε rock-metal και να παίζετε μουσική;

Η φλόγα ποτέ δεν σβήνει, η δίψα είναι μεγαλύτερη όσο προχωρά το project Grande Fox και οι ιδέες πληθαίνουν για νέες δημιουργίες σε όλο το φάσμα του σχήματος ως προς το οπτικοακουστικό κομμάτι. Επίσης ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας για να παραμένει η φλόγα ίδια μέχρι και σήμερα φυσικά είναι τα live, ο τελικός προορισμός για να παρουσιάζουμε κάθε φορά την τέχνη μας προς τα έξω.

Ας περάσουμε στο νέο άλμπουμ σας. Ο τίτλος του “Empty Nest” φέρνει πολλούς συνειρμούς στο μυαλό. Μιλήστε μας λίγο σχετικά με το concept των τραγουδιών και την ιδέα πίσω από τον τίτλο.

Το ‘‘Empty Nest’’ όπως πολύ καλά τοποθετηθήκατε είναι η τελευταία μας δισκογραφική δουλειά μέχρι στιγμής. Ένα ποικιλόμορφο με vintage αλλά και μοντέρνα στοιχεία project! Μας χαροποιεί που ο τίτλος σας φέρνει πολλούς συνειρμούς στο μυαλό και διεγείρει την φαντασία σας κάτι το οποίο ήταν στοχευμένο εξαρχής από την μπάντα ως προς τους ακροατές και όχι μόνο.  Όταν αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αυτό το project θέλαμε να μειώσουμε τους χρόνους των κομματιών να γράψουμε πιο straight σύνθεση με βασικό κανόνα τα riff. Θα ακούσετε στη μουσική μας κορυφώσεις αλλά και ανατροπές σε σημεία που δεν θα μπορούσε να λείπει το ψυχεδελικό στοιχείο που πηγάζει μέσα μας και το βάζουμε σε ότι κάνουμε με κάθε ευκαιρία. Τον τελευταίο λόγο τον έχει ο ταλαντούχος στιχουργός και frontman μας Νίκος Μπερζαμάνης που ολοκληρώνει τον χαρακτήρα και το μοναδικό ύφος του σχήματος. Κάθε τραγούδι και μια νέα περιπέτεια, διαφορετικά όλα μεταξύ τους αλλά και ταιριαστά ως προς το τελικό σύνολο. Μετά την διαστημική φωλιά (Space Nest) η αλεπού ξεκινά για νέους ορίζοντες, νέες προκλήσεις αφήνοντας έτσι πίσω το παρελθόν και τη φωλιά (Empty Nest) με φόντο το μέλλον και την νέα εποχή πραγμάτων.  

Τι διαδικασία ακολουθήσατε συνθετικά; Ποιος επωμίστηκε το κύριο βάρος της δουλειάς;

Ο δίσκος γράφτηκε σε διαφορετικές εποχές, σε διάστημα λίγο παραπάνω από ένα χρόνο. Kάτι το οποίο δεν έγινε εσκεμένα, ήταν μονόδρομος για εμάς και μόνο με αυτό το τρόπο μπορούσε να γίνει εφικτή η ολοκλήρωση των ηχογραφήσεων λόγω των καταστάσεων που βιώναμε εκείνη την περίοδο. Έτσι προσαρμοστήκαμε στις συνθήκες και τις αξιοποιήσαμε με αρκετό πειραματισμό. Επιλέξαμε να πειραματιστούμε σφαιρικά ως προς τον ήχο με διαφορετικές κιθάρες, ενισχυτές αλλά και πετάλια. Το ίδιο συνέβη και με τα τύμπανα αλλά και με τις φωνητικές γραμμές που χρησιμοποιήσαμε διαφορετικά μικρόφωνα, μόνο το μπάσο έμεινε σταθερό όσο αφορά τον ήχο του. Την διαδικασία της σύνθεσης και των στίχων επωμίστηκαν ο ΖΑΟ κιθαρίστας και ο Νίκος frontman του σχήματος όπως κάνουν από την αρχή. Πλέον το σχήμα έχει σταθεροποιηθεί με τα νέα μέλη Δημήτρης στα τύμπανα και Γιώργος στο μπάσο. Τα αδέρφια μας πλέον συμβάλλουν σε ότι έχει να κάνει με το σχήμα αλλά και μελλοντικά θα επωμιστούν τις ευθύνες για τους ρόλους τους συνθετικά στο επόμενο project  ‘‘_ _ _ _ _ _  Nest’’…   

Ποια άλλα πράγματα σας ενέπνευσαν για τη δουλειά;

Η έμπνευση για την δουλειά αυτή προήλθε από τα προσωπικά βιώματα και τις καταστάσεις που ζήσαμε τότε. Μια σκληρή πραγματικότητα και μια αντιπαράθεση συναισθημάτων με το κόσμο γύρω μας. Η επιθετικότητα, η οργή, ο θυμός και η πολυπλοκότητα των καταστάσεων εντάχθηκαν όλα μέσα σε αυτό το δίσκο και ήταν η καλύτερη επιλογή που μπορούσαμε να πάρουμε για να βγούμε νικητές από τον βάλτο που πέσαμε. Φυσικά η κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζουμε μας κάνει πιο δυνατούς και επίμονους στο κάθε στόχο που θέτουμε. Η θετική πλευρά είναι και το αποτέλεσμα! Μπορείτε να ακούσετε και να βρείτε πλέον την μουσική μας σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες αλλα να την βρείτε και σε φυσική μορφή. 

Θεωρώ από το πρώτο σας άλμπουμ ότι λατρεύετε την αρτιότητα. Κάθε τι φαίνεται άρτια δουλεμένο και προσεγμένο μέχρι την τελική λεπτομέρεια. Γενικά προδιαγράφετε την πορεία σας ή σας βγαίνει αυθόρμητα όλο αυτό;

Ευχαριστούμε για λόγια σας. Θα διαφωνήσουμε και θα συμφωνήσουμε εν μέρη. Σίγουρα προσπαθούμε να βγάλουμε το καλύτερο αποτέλεσμα και όσο γίνεται να είναι άρτιο, αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα! Γίνονται λάθη και αν μη τι άλλο από αυτά μαθαίνουμε, ωριμάζουμε και βελτιωνόμαστε. Όσο αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας προδιαγράφουμε την πορεία μας αλλά και αυτοσχεδιάζουμε σε κάθε τι που δημιουργούμε. Ο αυθορμητισμός είναι στοιχείο που έχει το σχήμα και σε κάθε αδιέξοδο μας δίνει τις λύσεις για να βγουμε από αυτό.

Χωρίς να χρησιμοποιείτε τεχνικές υπερβολές, φαίνεται να δίνετε έμφαση στο songwriting. Κατά πόσον πιστεύετε ότι αυτό χρειάζεται μουσική παιδεία ή παίζει περισσότερο ρόλο ο αυθορμητισμός στη σύνθεση;

Είμαστε μουσικοί και μπάντα underground street και όχι solo καριερίστες. Προτιμάμε την απλότητα και την ουσία, πράγμα που φαίνεται από το πρώτο άκουσμα.  Όμως είναι δύσκολο στο να μας διασκευάσει κάποιος λόγο της χροιάς του σχήματος, αλλά και της πολυπλοκότητας των ήχων που χρησιμοποιεί το σχήμα σε συνδυασμό με τις φωνητικές ικανοτήτες που διαθέτει ο Νίκος. Σαφώς και χρειάζεται μουσική παιδεία αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει! Αλλά δεν επαρκεί μόνο αυτό, η φαντασία και ο αυθορμητισμός λείπουν στις μέρες μας. Υπάρχουν τιτάνες στο κόσμο της μουσικής από πολύ παλιά μέχρι και σήμερα. Έχουν καταγραφεί τα πάντα, πλέον για να ξεχωρίσεις πρέπει να κάνεις κάτι πολύ πρωτότυπο και μοναδικό και όχι να αναπαράγεις την μασημένη τροφή. Έχουμε την τύχη ένα ταλέντο που ξεδιπλώνεται ασταμάτητα να είναι ο μπροστάρης μας και η φωνή μας. Ο Νίκος έχει το χάρισμα στο freestyle αλλά και στο λόγο έκφρασης αποτυπώνοντας τον στο χαρτί και μετέπειτα στη μουσική μας αριστοτεχνικά. Οι στίχοι είναι βγαλμένοι από την καθημερινότητα και την άρρωστη κοινωνία που ζούμε στις τελευταιές μας δισκογραφικές δουλειές.  

Μεγάλη εντύπωση μου έκαναν τα όμορφα κιθαριστικά θέματα. Μεστά και πολύ μελωδικά. Θα μπορούσατε να φανταστείτε τους εαυτούς σας σε μπάντα άλλου είδους μουσικής;

Θα δώσουμε το λόγο στο ΖΑΟ μιας και είναι ο κιθαρίστας να σας απαντήσει στο πρώτο ερώτημα και έπειτα θα σας πούμε και για το δεύτερο.

ΖΑΟ:  Καταρχάς ένα μεγάλο ευχαριστώ θέλω να πω για την αναγνώριση της δουλειάς μας. Στόχος και σκοπός είναι να υπάρχει διαφορετικότητα από τραγούδι σε τραγούδι και αυτό θα το διαπιστώσετε από το πρώτο κομμάτι μέχρι και το τελευταίο. Οι μελωδίες των κιθαριστικών θεμάτων είναι ένα μίγμα πολλαπλών ερεθισμάτων και συναισθηματικής φόρτισης που με κάποιο τρόπο πρέπει να εκφραστούν και να μοιραστούν με τους συνανθρώπους μας για ένα καλύτερο αύριο. Δεν πρέπει να μένει στην αφάνεια κάθε είδους τέχνη! Ο ενθουσιασμός η φαντασία και η ελεύθερη δημιουργική σκέψη πρέπει να εκφράζονται και να παρουσιάζονται προς τα έξω. Οφείλουμε όλοι μας να στηρίζουμε την κάθε προσπάθεια γιατι δίχως τις τέχνες φανταστείτε πόσο πιο φτωχός θα ήταν ο κόσμος μας!  

Σίγουρα θα μπορούσαμε να ήμασταν μέλη σε άλλα σχήματα και να είχαμε διαφορετικά μουσικά αποτελέσματα. Είχαμε και τις προτάσεις ανα διαστήματα για να μπούμε σε άλλες μπάντες αλλά δεν το επιδιώξαμε ποτέ. Eίμαστε τις λογικής ότι από την στιγμή που δεν το κάνουμε για μεροκάματο όπου στη χώρα μας αξιωμένοι μουσικοί το κάνουν γιατί από αυτό ζούνε, άρα πρέπει και να συνεργάζονται με διαφορετικούς μουσικούς και να έχουν αρκετά σχήματα για να μπορούν να βιοπορίζονται, δεν γίνεται να είσαι μέλος και στον Ηρακλή και ταυτόχρονα στον Απόλλων Καλαμαριάς. Πως μπορείς να αφήσεις το δικό σου έργο για να πιαστείς με κάτι άλλο; Ειδικά στις φτωχικές μέρες που ζούμε… Να βοηθήσεις εφόσον μπορείς σε κάτι για την τέχνη ναι μπορούμε να μας φανταστούμε σε συνεργασίες για τον απώτερο σκοπό, κάτι το οποίο το κάναμε και πιο παλιά με συνεργασίες στοχευμένες σε project του σχήματος και μελλοντικά θα το ξανακάνουμε. Αλλά για μας υπάρχει μόνο ένα σχήμα που μπορούμε να μας φανταστούμε, που μπορούμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα και να νιώθουμε έντονα μέσα μας τον παλμό της μουσικής… και αυτό το σχήμα ονομάζεται Grande Fox!  

PHOTO-MARCH-2021-1Το εξώφυλλο δείχνει να είναι έντονα συνυφασμένο με το concept και τον τίτλο του άλμπουμ. Έγινε εσκεμμένα αυτό και αν ναι πείτε μας το συσχετισμό.

Τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία σε αυτό το σχήμα, το κάθε τι που ακούτε και βλέπετε έχει περάσει μια προεργασία έτσι ώστε να υπάρχει συνέχεια, συλλογικότητα αλλά και ομοιομορφία. Φυσικά και το εξώφυλλο είναι συνυφασμένο με το concept και τον τίτλο του album. Σε μια άρρωστη και σάπια κοινωνία δομημένη με απώτερο σκοπό, από την γέννηση μας και μέχρι το θάνατο μας, να ζούμε ανελεύθεροι με την εξουσία να μας μπολιάζει με ψέματα και παραμύθια. Τι είναι πραγματικό και τι φανταστικό; Εμείς με μια εικόνα και 11 τραγούδια προσπαθούμε με το δικό μας τρόπο να αφυπνήσουμε το κόσμο από την δική μας οπτική πλευρά. Η καταστάσεις που βιώνουμε και οι ανησυχίες που μας τρώνε το μυαλό ας γίνουν η αιτία να αφυπνίσουμε τους διπλανούς μας.. θα θέλαμε όμως να μας πείτε και εσείς με την σειρά σας τι βλέπετε στο εξώφυλλο μας σε συνδυασμό πάντα με την μουσική της συγκεκριμένης δουλειάς μας..   

Πώς βλέπετε το μέλλον σχετικά με τις ζωντανές εμφανίσεις στην εποχή του Covid-19; Θα υπάρξει φώς στην άκρη του τούνελ σύντομα;

Με τις πληροφορίες που λαμβάνουμε καθημερινά τα πράγματα δεν φαίνονται και τόσο αισιόδοξα. Μεγάλα festival ακυρώνονται, σχήματα ακυρώνουν ολόκληρα τουρ και τα μεταφέρουν για το έτος 2022 και 2023. Ευελπιστούμε πως κάποια μικρά live θα γίνουν και θα καταφέρουμε να κάνουμε και εμείς με τη σειρά μας όπως και όλες οι μπάντες μερικές εμφανίσεις. Γίνεται μέγαλη προσπάθεια για να ανοίξουν οι δρόμοι προς τις σκήνες. Αναμένουμε με ανυπομονησία κάθε μέρα τι θα μας ξημερώσει. Ευχόμαστε υγεία σε όλους τους ανθρώπους πρώτα από όλα και σίγουρα κάποια στιγμή η ανθρωπότητα θα ξεπεράσει και αυτο το ιστορικό γεγονός και θα συνεχίσει μπροστά με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.  

Συγχαρητήρια για το πολύ όμορφο νέο σας άλμπουμ “Empty Nest”, που μου έφερε στο νου τις πολύ καλές στιγμές των Rage Against The Machine, Monster Magnet και άλλων μεγαθηρίων του rock-metal. Η τελευταία λέξη, σας ανήκει…

Τιμή μας και ευχαρίστηση μας να είμαστε στην παρέα σας. Ευχαριστούμε για τα κολακευτικά λόγια και το χρόνο που μας αφιερώσατε έτσι ώστε να κάνουμε συζήτηση για την νέα μας δισκοκραφική δουλειά. Για την ώρα θα μας βρείτε στις διαδικτυακές πλατφόρμες (facebook-intagram-bandcamp-website κ.α). Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, είναι χαρά μας να ερχόμαστε κοντά με τον κόσμο. Υγεία, μουσικές και καλή δύναμη ευχόμαστε σε όλους.

FACEBOOK: https://www.facebook.com/outofnesta

INTAGRAM: https://www.instagram.com/grande_fox_official/?hl=el

BANDCAMP: https://grandefox.bandcamp.com/music

WEBSITE: www.grandefoxnest.gt

Κωνσταντίνος Χαϊάουι


*Ακολουθήστε το Punked.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα μας άρθρα!

Previous Story

Το στοματικό σεξ δε θέλει κόπο θέλει τρόπο

Next Story

Το επίσημο trailer της ταινίας “The Conjuring 3: The Devil Made Me Do It” κυκλοφόρησε και τρομάζει

Latest from Blog

Punked
Go toTop