Μια φωτιά που ευτυχώς δεν έκαψε τίποτα, μια κοινωνία που καίει τα σωθικά της και μια κυβέρνηση που μας έχει “κάψει” εντελώς.

Δεν μου έχουν κάνει και εντύπωση τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες. οι Μυκήνες κάηκαν, χωρίς -ευτυχώς- να υποστούν σοβαρές ζημιές, ωστόσο το γεγονός ότι οι φλόγες κατάφεραν να περάσουν εκεί, μαρτυρά από μόνο του ανικανότητα.

Διότι αυτό και μόνο αυτό σκέφτεται κάθε σοβαρός άνθρωπος όταν βλέπει μια φωτιά να έχει ζώσει ένα τέτοιο μνημείο πολιτισμού. Στην Ελλάδα που λέτε, έχει τύχει κάποιες φορές να “καεί” μέχρι και κυβέρνηση από τις πυρκαγιές. Ενδεικτικά θα αναφέρω τις φωτιές της Ηλείας, τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, αλλά και τη φλεγόμενη χώρα μετά το ξέσπασμα των πολιτών στο θάνατο του Γρηγορόπουλου. Φωτιές μπήκαν κι εκεί, φωτιές και στα δάση, με τη διαφορά ότι κάποιες δικαιολογούνται, άλλες όχι.

5f4ca565825e63507c41c902

Τι συνέβη λοιπόν στις πυρκαγιές; Αρχικά να πούμε ότι ευτυχώς που υπάρχει και το twitter και το μάθαμε, διαφορετικά αν περιμέναμε από τα δελτία ειδήσεων ή το ραδιόφωνο, ακόμα θα… περιμέναμε. Έγινε την επόμενη της φωτιάς ο κακός χαμός στα social media και έτσι κάποιοι αναγκάστηκαν να μας το πουν ή να μας το γράψουν. Την ίδια ώρα πολλά διεθνή ΜΜΕ είχαν την είδηση στα πρώτα τους θέματα. Ψιλά γράμματα, αφού σε άλλες χώρες η ειδησεογραφία δεν περιλαμβάνει το life style των πολιτικών τους, κάτι που σε εμάς είναι πλέον κορυφαίο γεγονός το που πήγαν διακοπές τα ζευγάρια που μας κυβερνούν.

Δεν θέλω να πιστέψω ότι σκοπίμως “θάφτηκε” η φωτιά. Θέλω να πω όμως ότι όταν κυκλοφόρησε πια η είδηση, συνοδεύτηκε με τις δηλώσεις της κας. Μενδώνη, ότι οι επισκέπτες θα βλέπουν και λίγο μαύρο. Για τις Μυκήνες μιλάμε, που πήραν φωτιά, όχι για κάποια τρομερή παραλία με φυσικά πλούτη που αν δεν γινόταν θέρετρο θα καιγόταν…

Θα ήταν πιο τίμιο να λέγατε ότι “με λίγο μαύρο, οι επισκέπτες θα το βλέπουν όπως ήταν”. Και να τους το κερνάγατε κιόλας ως ένδειξη συμπαράστασης που πληρώνουν εισιτήριο για να βλέπουν τέτοια ιστορικά μνημεία να παλεύουν με τις φλόγες.

Όσο και να προσπαθούν κάποιοι να υποβαθμίσουν αυτό που έγινε, θα θυμόμαστε πάντα τι ακολούθησε τη φωτιά στο Μάτι. Κανένας σεβασμός στα θύματα και τις οικογένειές τους. Μόνο ανθρωποφαγία πάνω σε μια φυσική καταστροφή που τραυμάτισε για πάντα την ελληνική κοινωνία. Έτσι και τώρα, κάποιοι λένε πως δεν κάηκαν οι Μυκήνες, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι έγινε “στάχτη” η αξιοπρέπειά τους…

Νίκος Καλαμπάκας

Μοιρασθείτε το: