Η Patti Smith θα τιμηθεί με το βραβείο 2020 PEN America Literary Service Award και η βράβευση θα τελεστεί στο ετήσιο γκαλά του οργανισμού, το οποίο θα φιλοξενηθεί στις 19 Μαΐου στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης.

Η PEN America είναι οργανισμός ο οποίος ενώνει τη λογοτεχνία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και, ταυτοχρόνως, προστατεύει την καλλιτεχνική έκφραση. Το ετήσιο βραβείο δίνεται σε άτομο με σημαντικό αντίκτυπο στην κουλτούρα και την ανθρώπινη κατάσταση. Στο παρελθόν, έχουν βραβευτεί ο ‘μετρ του τρόμου’ συγγραφέας Stephen King, η J.K. Rowling, η ανεπανάληπτη Αφροαμερικανή συγγραφέας Toni Morrison, ο πολυδιαβασμένος στη χώρα μας Philip Roth και η Καναδή συγγραφέας Margaret Atwood (επίσης, με πολλές εκδόσεις έργων της στα ελληνικά).

13

«Σε όλες τις καταπληκτικές ενσαρκώσεις της -θεά της ροκ, ποιήτρια, εύγλωττη μάρτυρας στην μποέμ Νέα Υόρκη της νιότης της- η Patti Smith αποτελεί απόδειξη της μεταπλαστικής δύναμης της λογοτεχνίας στη ζωή της, και χρησιμοποίησε τη θέση της ως αστέρι της σύγχρονης τέχνης για να ενθαρρύνει τις λεγεώνες όσων τη λατρεύουν να διαβάζουν και να γράφουν» τόνισε, σε ανακοίνωσή της, η πρόεδρος του PEN America, Jennifer Egan. «Πρότυπο για τα δικά μου εφηβικά χρόνια, έθεσε το παράδειγμα για σκληροτράχηλη γυναικεία δεξιοτεχνία, ζευγαρωμένη με ανθρωπιά εδρασμένη σε βαθιές αξίες, στην οποία εξακολουθώ να προσπαθώ να ανταποκριθώ» πρόσθεσε.