Πώς γεννήθηκαν τα ψηλά τακούνια – Η τελείως διαφορετική χρήση τους και η εξέλιξη τους σε σέξι σύμβολο

Υπάρχουν γυναίκες (και άντρες) που τα λατρεύουν. Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια είναι συνήθως σέξι, κομψά και κολακεύουν το πόδι. Όμως γνωρίζετε ότι αρχικά δεν σχεδιάστηκαν για αυτόν τον σκοπό;    

Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, ήταν παπούτσια για τον στρατό, όπως τονίζεται στο βίντεο του BBC. Στην δυτική Ασία υπήρχαν εξαιρετικοί καβαλάρηδες. Και έτσι πολεμούσαν: σηκωνόντουσαν όρθιοι στη σέλα και έριχναν με τα βέλη του τους αντιπάλους. Αυτό σήμαινε ότι χρειαζόντουσαν τακούνι ώστε τα παπούτσια να κρατάνε αντίσταση και να μη γλιστράνε από τον αναβολέα της σέλας.

9e7dea6ab4d81ef1e63dc373b09a4b14 O σάχης της Περσίας, Αμπάς Α’, στέλνει αντιπροσωπία στην Ευρώπη και γυρνάνε πίσω με φορώντας ψηλά τακούνια. Και ξαφνικά αυτό που ήταν μέρος της στρατιωτικής στολής, υιοθετείται από τους ευγενείς της Ευρώπης και αργότερα του κόσμου.

Στην συνέχεια άρχισε να τα φοράει και η Βασίλισσα Ελισάβετ I για να φαίνεται πιο ανδροπρεπής. Τότε άρχισε να υιοθετείται από όλο και περισσότερες γυναίκες, να φοράνε αντρικά ψηλοτάκουνα παπούτσια.

Η επανάσταση ήρθε όταν άρχισε να τα φοράει ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ της Γαλλίας. Ήταν αρκετά κοντός και σχεδίασε ειδικά για αυτόν να φοράει κόκκινα τακούνια, από όπου εμπνεύστηκε το σχέδιό του ο Louboutin.

Αργότερα, τον 20ο αιώνα, όλοι οι αριστοκράτες άρχισαν να φοράνε τακούνια.

Μετά, το 1700 οι φιλόσοφοι άρχισαν να μιλούν για τον εξορθολογισμό των αντρών, ενώ αντίθετα οι γυναίκες είναι πιο συναισθηματικές και ευαίσθητες και δεν μπορείς να τις εμπιστευτείς να κάνουν σημαντικά πράγματα, όπως το να σκέφτονται…

highheels Μέσα σε αυτό το κλίμα, την πλήρωσαν και τα ψηλοτάκουνα που θεωρήθηκαν μη ορθολογικά παπούτσια και οι άντρες σταμάτησαν να τα φοράνε.

Πότε τα ψηλοτάκουνα έγιναν σέξι

Τα ψηλοτάκουνα άρχισαν να γίνονται σέξι τη δεκαετία του 1860. Είναι η εποχή της φωτογραφίας και πολύ συχνά στις πορνογραφικές φωτογραφίες της περιόδου, οι γυναίκες φωτογραφίζονται γυμνές φορώντας όμως τα ψηλοτάκουνά του, οπότε συνδέθηκε με τον ερωτισμό.

Στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο έχουμε και τα pin-up girls, που τα τακούνια ήταν φετίχ, και στη συνέχεια, τη δεκαετία του ’50 έρχονται στη ζωή μας οι γόβες στιλέτο.

Το Χόλυγουντ είχε επίσης μεγάλη συμβολή ώστε να γίνουν τα ψηλά τακούνια σύμβολο σεξουαλικότητας.

Τη δεκαετία του ’50 η Μέριλιν Μονρόε είπε άλλωστε ότι «οφείλουμε τόσα πολλά στον άνθρωπο που ανακάλυψε τα ψηλά τακούνια».

Άλλωστε, έρευνες έχουν δείξει ότι τα ψηλά τακούνια κάνουν έναν άνθρωπο να δείχνει πιο ελκυστικός.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι αλλάζουν το σχήμα της σπονδυλικής στήλης που κάνει το σώμα να φαίνεται πιο ελκυστικό. Μπορείς, λένε οι ειδικοί, να καταλάβεις αν κάποιος φοράει ψηλά τακούνια χωρίς καν να δεις τα πόδια του, μόνο από τη στάση του σώματος.

Πως όμως επηρεάζουν την υγεία μας

Όσο ωραία ωστόσο και αν δείχνουν, δεν είναι ιδιαίτερα καλά για την υγεία μας. Έχουν κατηγορηθεί για μυοσκελετικά προβλήματα και προβλήματα στα πόδια. Και φυσικά πόνο. Αυτό γιατί όσο πιο ψηλά είναι τα τακούνια, τόσο αναγκάζει το σώμα να πάρει μια αφύσικη στάση για να διατηρήσει το κέντρο βάρους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη.

Ήρθαν για να μείνουν;

Παρά τα προβλήματα, το σέξι του θέματος υπερισχύει. Ακόμη  πολλές γυναίκες δεν είναι έτοιμες να τα εγκαταλείψουν. Ωστόσο, τα αθλητικά αρχίσουν να κερδίζουν έδαφος. Το 2016 στη Βρετανία οι γυναίκες αγόρασαν περισσότερο αθλητικά παπούτσια παρά ψηλοτάκουνα.

Πηγή: huffingtonpost.gr 

Previous Story

Φθινοπωρινή λάμψη με τη νέα παλέτα σκιών της Urban Decay

Next Story

Μάθε, ροκά μου, γράμματα: Μάνατζερ των Rolling Stones θα διδάξει Ροκ

Latest from Blog

Punked
Go toTop