Πόσο αφήνουμε τον φόβο να μας επηρεάζει καθημερινά;

Από τις τηλεοράσεις στις πολιτικές συζητήσεις, δεχόμαστε καθημερινά μηνύματα φόβου. Τις τελευταίες δεκαετίες φοβόμαστε περισσότερο από ποτέ τον κόσμο, ακόμα και τον ίδιο μας το γειτόνα. Ο φόβος δεν οδηγεί πουθενά και σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να μας οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

fearΠρώτα από όλα ο φόβος είναι αποτέλεσμα μιας αλυσιδωτής αντίδρασης στον εγκέφαλο. Ξεκινά με ένα ερέθισμα που μας προκαλεί φόβο και καταλήγει στο σώμα μας το οποίο θα προσπαθήσει να τον διαχειριστεί.

Για παράδειγμα θα δείς τη μικρή κατσαριδούλα, θα ακούσεις μια πόρτα να ανοίγει τη στιγμή που το σπίτι είναι άδειο και θα νιώσεις τον κρύο ιδρώτα να σε κυριεύει. Η καρδιά σου θα ξεκινήσει να χτυπά δυνατά και νιώθεις ότι το σώμα σου έχει πάρει θέση άμυνας, για να σε κρατήσει ασφαλή.

Από τη στιγμή εκείνη υπάρχουν δύο διαφορετικοί δρόμοι για σένα, ο απλός ή ο δύσκολος δρόμος. Στην πρώτη περίπτωση θα επικρατήσει η λογική, που θα προσπαθήσει να κρατήσει μια ήρεμη στάση σε όσα τυχόν συμβαίνουν εκείνη τη στιγμή. Σε περίπτωση όμως που κάποιος βιώνει μια κατάσταση επικίνδυνη ακόμα και για την ίδια του τη ζωή, υπάρχει αύξηση αδρεναλίνης, ώστε να μπορέσει να αποφύγει συναισθηματικά ότι βιώνει εκείνη τη στιγμή.

Fear_Fearful_PersonΟ εγκέφαλος μας αποθηκεύει όλες τις πληροφορίες από την καθημερινότητα μας, εικόνες, μυρωδιές και ήχους. Ο φόβος μπορεί να διαστρεβλώσει την αντίληψη της πραγματικότητας και να επηρεάσει άμεσα το σώμα μας. Μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες για την υγεία μας όπως κόπωση, χρόνια κατάθλιψη, πρώιμη γήρανση και θάνατο. Σε κάποιον ο οποίος βιώνει ένα χρόνιο φόβο, ο κόσμος φαντάζει τρομακτικός και οι αναμνήσεις που αποκτά σε βάθος χρόνου το επιβεβαιώνουν. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεάζονται άμεσα οι αποφάσεις του με αρνητικό τρόπο και σίγουρα εκτίθεται σε μια σειρά από έντονα συναισθήματα και παράλογες αντιδράσεις.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι αν συνεχίσουμε να λειτουργούμε με το συγκεκριμένο τρόπο θα έχουμε έναν τεράστιο όγκο από αρνητικές συνέπειες να διαχειριστούμε στο σώμα, αλλά και στην ψυχή μας. Δεν χρειάζεται κανείς να μπεί στην διαδικασία να αποδεχτεί κάτι τέτοιο. Μπορούμε να νικήσουμε το φόβο, αρκεί να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας ως προς αυτό.

Fearis_ALiar

Σημασία έχει να βρούμε μια απάντηση σε αυτό που μας φοβίζει, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να μπούμε στη διαδικασία να δημιουργήσουμε θετικές σκέψεις απέναντι σε αυτό που μας το προκαλεί. Σε περίπτωση που καταφέρουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, θα μπορέσουμε να πετάξουμε από πάνω μας ότι μας στοιχειώνει και μας κρατάει πίσω.

Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι ότι πρέπει να ελέγχουμε τη στάση μας απέναντι σε ότι μας φοβίζει, χωρίς να αφήνουμε χώρο να κερδίζει μια σημαντική θέση στη ζωή και στην καθημερινότητα μας.

Μετάφραση / Απόδoση: Punked.gr
Πηγή: bigthink.com

Previous Story

Η Vivienne Westwood έφερε την αισθητική του Punk στο χώρο της μόδας και έχει πλέον το δικό της αφιέρωμα στη μεγάλη οθόνη

Next Story

Με το τηλεκοντρόλ στο χέρι #1

Latest from Blog

Οι Death Metallers God Dethroned ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ “The Judas Paradox”

Οι Ολλανδοί Death Metallers God Dethroned ανακοίνωσαν πως στις 6 Σεπτεμβρίου θα κυκλοφορήσουν τη νέα τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο “The Judas Paradox”. Παράλληλα με αυτήν την ανακοίνωση μας παρουσιάζουν και το…

Οι Cavalera κυκλοφόρησαν μουσικό βίντεο για το νέο single “Nightmares of Delirium”

Τα αδέρφια Cavalera (πρώην Sepultura) κυκλοφόρησαν πριν λίγες ημέρες μία επαναηχογραφημένη εκδοχή του κλασσικού δίσκου των Sepultura με τίτλο “Schizophrenia”. Μέσα στην συγκεκριμένη κυκλοφορία έχουν προσθέσει και την νέα σύνθεση “Nightmares of…

Vivien Leigh: Σαν σήμερα την “πήρε” ο άνεμος

H Vivien Leigh θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών. Μπορεί να θέλαμε περισσότερες ερμηνείες από εκείνη, αλλά για τους περισσότερους από εμάς η μοναδική “Scarlett O’Hara” αποτέλεσε ένα μόνιμο…
Punked
Go toTop