Αρκετοί εκεί έξω δεν έχουμε ιδέα από ονόματα δικαστών, και για ποιό λόγο θα έπρεπε άλλωστε;

Η απώλεια όμως της Ruth Bader Ginsburg προκάλεσε παγκόσμια θλίψη, σε ένα βαθμό που θα μπορούσε να θεωρηθεί αρκετά πρωτόγνωρο, για έναν άνθρωπο στον δικό της κλάδο. Η Ginsburg υπήρξε και συνεχίζει να αποτελεί έμπνευση για αρκετούς εκεί έξω, με τους περισσότερους να αναρωτιούνται πως ακριβώς συνέβη αυτό.

Ήταν η δεύτερη γυναίκα που έφτασε το αξίωμα του ανώτατου δικαστή (μετά την Sandra Day O’Connor) και αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα φεμινιστικά είδωλα, που αγωνίστηκε  για τα γυναικεία δικαιώματα. Αυτό οφείλεται μάλλον στο ότι η δικαστικός υπήρξε πρωτοπόρος στον αγώνα για τη χειραφέτηση των γυναικών τη δεκαετία του 1970, αλλά και τη στράτευση της σε άλλα ζητήματα κοινωνικής προόδου, όπως για παράδειγμα οι αμβλώσεις, ή οι γάμοι μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου. Χρειάστηκαν δύο δεκαετίες μέσα στις δικαστικές αίθουσες, και έντονες λογομαχίες και διαδικασίες για να μπορέσουν να την καθιερώσουν. Η ίδια όμως, δε φοβήθηκε ποτέ να εκφράσει να διεκδικήσει τα πιστεύω της.

ruth-bader-ginsburg-time-100-2015-icons

Το 2006 η Day O’Connor συνταξιοδοτήθηκε με αποτέλεσμα η Ginsburg να γίνει η μόνη γυναίκα στην αντίστοιχη δικαστική θέση, κάτι το οποίο αποτέλεσε καθοριστικό σημείο για την καριέρα της. Ήταν τότε που θα αποκτούσε τη δική της φωνή, και θα ήταν σε θέση να την χρησιμοποιήσει αντίστοιχα.

Η δυναμική της αποτέλεσε ένα παγκόσμιο φαινόμενο, με αποτέλεσμα η θέση της να σχολιάζεται σε εκπομπές και ταινίες, οι οποίες συνέχεια έκαναν αναφορά στο ξεχωριστό της έργο.

Notorious-RBG-book-cover-illustration

Θα ήταν στις εκλογές του 2016 που δε θα δίσταζε να αμφισβητήσει δημόσια τον Donald Trump, με αποτέλεσμα να γίνει αμέσως ένα σύμβολο που πήγε ενάντια στους κανόνες του συντηρητικού για δεκαετίες δικαστικού συστήματος, ενώ παράλληλα είχε εκφράσει την επιθυμία της να δεί περισσότερες γυναίκες στις δικαστικές αίθουσες.

Για την ίδια σημασία είχε να υπηρετεί τη νομοθεσία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και είχε πάντα στραμμένο το βλέμμα της στην αλλαγή για ένα καλύτερο κόσμο.

Η Ginsburg πέθανε εξαιτίας “επιπλοκών του μεταστατικού καρκίνου στο πάγκρεας” από τον οποίο είχε διαγνωστεί πως έπασχε τα τελευταία χρόνια.

Lepore-RBGpostscript

Η Ginsburg μπορεί να έφυγε αλλά αφήνει πίσω της ένα έργο ικανό να εμπνεύσει και να ωθήσει περισσότερες γυναίκες, να ακολουθήσουν το δικό της παράδειγμα.

Δεν έχει σημασία που θα φτάσεις αλλά προσπάθησε να σκέφτεσαι όπως η Ruth, γιατί σίγουρα χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες σαν και εκείνη.

Nancy Von X