Θεωρείται ο φωτογράφος των μουσικών και των συναυλιών, ο αντισυμβατικός Γάλλος Ρισάρ Μπελιά, ο οποίος επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες παρακολουθεί με αμείωτο πάθος τους αγαπημένους μας καλλιτέχνες. Αλλοτε για λογαριασμό μεγάλων εντύπων, όπως το Melody Maker και η γαλλική εφημερίδα Liberatiοn, κι άλλοτε για τις συλλογές, τις εκδόσεις και τις εκθέσεις του, δεν παύει να αποκαλύπτει αυθεντικές και απρόσμενες πτυχές των μεγαλύτερων καλλιτεχνών της ροκ του πλανήτη.
Ο φακός τού Richard Bellia έχει καταγράψει την ενέργεια, τη δύναμη, το συναίσθημα, την κουλτούρα, την ψυχοσύνθεση και την ιδιαιτερότητα των Cure, Nirvana, The Velvet Underground, David Bowie, The Rolling Stones, Λάνα ντελ Ρέι, The Beastie Boys, Λέοναρντ Κοέν, Μπάρι Γουάιτ, Ρέι Τσαρλς Τζέιμς Μπράουν, Guns ’n’ Roses, Red Hot Chillι Peppers, The Clash, Blur, Muse, Radiohead, Metallica, REM, Iγκι Ποπ και πολλών άλλων.
Αυτό το μεγάλο ταξίδι του θα έχει την ευκαιρία να δει και το ελληνικό κοινό με την εκθεση φωτογραφίας «Richard Bellia: An Eye On Music Foyer», που εγκαινιάζεται σήμερα στο Θεάτρο Παλλάς (Βουκουρεστίου 5, μέχρι 14 Οκτωβρίου, 12.00-20.00). Παράλληλα την Τρίτη, στις 18.00 στον Ιανό (Σταδίου 24) θα παρουσιαστεί το λεύκωμά του με τίτλο «Un Oeil Sur La Musique: Textes et Photographies 1980-2016». Μια θηριώδης έκδοση 1.000 φωτογραφιών, 800 σελίδων, βάρους 5,6 κιλών από τον θρυλικό φωτογράφο, ο οποίος για 36 χρόνια ζει και αναπνέει για τη μουσική και αφηγείται με τον φακό του την ιστορία των ανθρώπων και της μουσικής που έχουν επηρεάσει τις ιδέες, τις σκέψεις, τις τάσεις και τα ιδανικά μας.
Ο Μπελιά, που θα δώσει και διάλεξη στη Σχολή Καλών Τεχνών (Αίθουσα Κινηματογράφου, 11 Οκτωβρίου, στις 14.00) γεννήθηκε στο Λονγβί της Γαλλίας το 1962 και ένιωσε το κάλεσμα της φωτογραφίας το 1980 στο Λονδίνο, τη Μέκκα της μουσικής, σε μια συναυλία των Cure.
Σε αντίθεση με τους περισσότερους σύγχρονους φωτογράφους, δεν μεταπήδησε ποτέ σε ψηφιακά μέσα και στην επεξεργασία των φωτογραφιών του αλλοιώνοντας την αυθεντική τους υπόσταση. Ξεχωρίζει μεταξύ άλλων για την ικανότητά του να απαθανατίζει στο φιλμ τις πιο απρόσμενες στιγμές των καλλιτεχνών, εντοπίζοντας την ανθρώπινη πλευρά όλων αυτών των ινδαλμάτων.