Ενας μαύρος γκέι μπαμπάς, απογοητευμένος από την έλλειψη ευρείας εκπροσώπησης στα παραδοσιακά παραμύθια, αποφάσισε να γράψει το δικό του. Ο Leon Wenham δήλωσε πως έγραψε το βιβλιαράκι με τίτλο “Εσύ, Εγώ και Πολλή Πολλή Αγάπη” επειδή ο δικός του τύπος οικογένειας δεν παρουσιαζόταν σε κανένα από τα βιβλία που διάβαζε στον πεντάχρονο γιο του, τον οποίο υιοθέτησε σαν ανύπαντρος γονέας τον προηγούμενο χρόνο.

Οπως εξήγησε, ο τίτλος του βιβλίου το οποίο θα εκδοθεί σύντομα, «είναι κάτι που λέω στον υπέροχο γιο μου πολύ συχνά: Στο σπίτι μας, υπάρχουμε εσύ, εγώ, και πολλή πολλή αγάπη». Ο μπαμπάς πρόσθεσε: «Το βιβλίο μιλάει για το ταξίδι μας προς την υιοθεσία και εξηγεί και ενθαρρύνει μερικά από τα έντονα συναισθήματα που βιώνουν πολλά υιοθετημένα παιδιά. Το άλλο κύριο μήνυμα του βιβλίου είναι η κανονικοποίηση της διαφορετικότητας από μικρή ηλικία. Χρησιμοποίησα σκόπιμα όσο το δυνατόν περισσότερες διαφορετικές εθνικότητες με σκοπό να δείξω στα παιδιά ότι όλοι μας είμαστε διαφορετικοί και αυτό είναι καλό. Το βιβλίο απευθύνεται σε ΟΛΑ τα παιδιά και ΟΛΕΣ τις οικογένειες.

«Το να βρεις συμπεριληπτικά παιδικά βιβλία είναι δύσκολο αλλά αποστολή μου είναι να εξασφαλίσω πως κάθε παιδί καταλαβαίνει πόσο φυσιολογικό είναι να είσαι διαφορετικός».

«Ενας από τους λόγους που αποφάσισα να γράψω αυτό το βιβλίο ήταν πως δεν έβρισκα κανένα βιβλίο που να παρουσιάζει τη δική μας μονογονεϊκή οικογένεια. Είμαι Μαύρος από την Καραϊβική και όλα τα βιβλία είναι λίγο-πολύ συμβατικά με Καυκάσιους ανθρώπους και νομίζω πως όταν έχεις ένα παιδί που είναι υιοθετημένο και δεν έχει μια συμβατική οικογένεια, το να βλέπει συνεχώς τέτοια βιβλία δεν τα βοηθάει και πολύ. Απλά υπερτονίζει ότι είναι διαφορετικά, κάτι που για ένα παιδί τεσσάρων-πέντε χρονών μπορεί να γίνει αρκετά δύσκολο».

2Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Αλφαβητισμού και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στη Βρετανία μόνο το 4% των νέων παιδικών βιβλίων περιέχουν έγχρωμους κεντρικούς χαρακτήρες, ενώ μόνο το 7% περιέχει έγχρωμους χαρακτήρες γενικά. Παράλληλα, τα παιδικά βιβλία που περιέχουν LGBT+ οικογένειες είναι συχνά στις λίστες με τα πιο απαγορευμένα βιβλία διεθνώς.

«Ενας άλλος λόγος που έγραψα αυτό το βιβλίο είναι για να δώσω χώρο στους μαύρους μπαμπάδες γιατί νομίζω πως μέσα στις δεκαετίες, οι μαύροι μπαμπάδες έχουν κακή φήμη, ακόμα και μέσα στη μαύρη κοινότητα. Το να είσαι ανύπαντρος μαύρος γκέι μπαμπάς που έχει υιοθετήσει είναι κάτι θετικό πιστεύω, και θα έπρεπε σε βάθος χρόνου οι μαύρες οικογένειες ή single μαύροι άνθρωποι, και μέλη της μαύρης LGBT+ κοινότητας να λάβουν σοβαρά υπόψην τους την υιοθεσία σαν επιλογή για να γίνουν γονείς».

Ορέστης Μαλτέζος

Μοιρασθείτε το: