“Ο Λοιμός των γκέι” πως τα μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν την κρίση του AIDS

Date:

Κατά την περίοδο του 1980 η κρίση του AIDS χτύπησε το Ηνωμένο Βασίλειο, σκοτώνοντας χιλιάδες και κατακερμάτισε αμέτρητες ζωές νεαρών, γκέι ανδρών. Ας δούμε μαζί λοιπόν τα γλαφυρά πρωτοσέλιδα από το 1980, καθώς τώρα διανύουμε την 30ή επέτειο της Παγκόσμιας Μέρας του AIDS της 1ης Δεκεμβρίου.

Το ξέσπασμα του ιού του AIDS έδωσε στις φυλλάδες και τα μέσα ενημέρωσης το κίνητρο που περίμεναν για να δαιμονοποιήσουν περαιτέρω τους γκέι και bisexual άνδρες της Βρετανίας.

Ενώ η ομοφυλοφιλία είχε (εν μέρει) αποποινικοποιηθεί το 1967, όσοι ανήκαν στη LGBT+ κοινότητα αντιμετωπίζονταν ακόμα σαν πολίτες δεύτερης διαλογής ή τέρατα.

Στις ακόλουθες εικόνες θα δούμε πως αντιμετωπίστηκε η γκέι κοινότητα από τις φυλλάδες κατά τη διάρκεια της Κρίσης του AIDS στο Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί και ο θάνατος του Αμερικάνου ηθοποιού Rock Hudson το 1985, πράγμα που είχε πυροδοτήσει πολλές φήμες για τη σεξουαλικότητα του.

«Οι γκέι φοβούνται»: The Sun, 1983

Gaysinfear-The-Sun«Ο γκέι λοιμός»: The Mail on Sunday, 1980

Gayvirus-Mail-on-Sunday-650x366«Θα πυροβολούσα το γιο μου αν έχει AIDS», δίπλα σε άρθρο για τα έξοδα μιας κηδείας: The Sun, 1985

Vicarshootson-The-Sun-650x411«Ο οδυρμός και ο λοιμός του καταδικασμένου γιου μου»: News of the World, 1980

Gay-plague-newsoftheworldΦυλλάδες εκθέτοντας το θάνατο του Rock Hudson, 1985

Rock-Hudsondeath-650x433Οι επιπτώσεις της Κρίσης του AIDS

Υπολογίζεται πως σχεδόν 37 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον HIV σε όλη την υφήλιο και περισσότερες από 35 εκατομμύρια ψυχές έχουν χαθεί, από επιπλοκές του ιού σε όλο τον κόσμο, ακολουθώντας την πανδημία.

Στο σήμερα τα άτομα που έχουν ανιχνευτεί θετικά στον HIV, μπορούν να έχουν μια υγιή και φυσιολογική ζωή, αν έχουν κάνει το τεστ και έχουν βεβαιώσει την κατάσταση τους νωρίς, ώστε να αναζητήσουν και τη σωστή θεραπεία.

Το να κάνεις το τεστ και να διαγνωστείς είναι πλέον πιο εύκολο από ποτέ και τα αποτελέσματα, είναι έτοιμα μέσα σε λίγα λεπτά.

Πολλές μελέτες έχουν δώσει μεγάλη ώθηση στην καμπάνια του “Undetectable = Untransmittable ¨η αλλιώς “U=U” (μετ. μη ανιχνεύσιμο = μη μεταδιδόμενο).

Αυτό σημαίνει πως αν ένα άτομο με HIV ακολουθεί μια αποτελεσματική θεραπεία, έτσι ώστε να έχουν μη ανιχνεύσιμο υιικό φορτίο, o ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί σε κάποιον άλλο.

Είναι καιρός, να μορφωθούμε, να διαγνωστούμε, και να αφαιρέσουμε το στίγμα.

Θάνος Βαρνάβας

Θάνος Βαρνάβας
Θάνος Βαρνάβας
Μία μέρα, ο Σάουρον πήρε μανιτάρια, είδε το φως, και έφτιαξε εμένα. Μετά το σοκ παραιτήθηκε, και αποφάσισε να γίνει εκτροφέας χρυσόψαρων. Με λένε Θάνο Βαρνάβα. Όταν δεν τσακώνομαι με τις φωνές μέσα στο κεφάλι μου, γουστάρω να δημιουργώ, να γράφω, και να κάνω βελονάκι. Κόπιασε να τα πούμε, θα σου βγάλω και μεζέ με το τσιπουράκι.

Share post:

LATEST

Frankenstein- “O χαμένος παράδεισος” από την Λένα Κιτσοπούλου

Τίποτα δεν με αγάπησε περισσότερο από ότι το αγάπησα εγώ. Αυτό δεν είναι τέρας’; Αριστουργηματική κυνικότητα ή το γενεαλογικό δέντρο του τέρατος που απλώνεται από...

MUSTS

Jack White: Fear of the Dawn – Μήπως μιλάμε για το δίσκο της χρονιάς;

Τα ελληνικά ραδιόφωνα κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Μιλάμε...

Ατυχήματα στα γυρίσματα ταινιών: Όταν ο Drago έστειλε τον Stallone στο νοσοκομείο στο “Rocky 4”

Το ατύχημα με ταχύπλοα, τα οποία συμμετείχαν στα γυρίσματα...
Punked