“Ο Λοιμός των γκέι” πως τα μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν την κρίση του AIDS

03/12/2018

Κατά την περίοδο του 1980 η κρίση του AIDS χτύπησε το Ηνωμένο Βασίλειο, σκοτώνοντας χιλιάδες και κατακερμάτισε αμέτρητες ζωές νεαρών, γκέι ανδρών. Ας δούμε μαζί λοιπόν τα γλαφυρά πρωτοσέλιδα από το 1980, καθώς τώρα διανύουμε την 30ή επέτειο της Παγκόσμιας Μέρας του AIDS της 1ης Δεκεμβρίου.

Το ξέσπασμα του ιού του AIDS έδωσε στις φυλλάδες και τα μέσα ενημέρωσης το κίνητρο που περίμεναν για να δαιμονοποιήσουν περαιτέρω τους γκέι και bisexual άνδρες της Βρετανίας.

Ενώ η ομοφυλοφιλία είχε (εν μέρει) αποποινικοποιηθεί το 1967, όσοι ανήκαν στη LGBT+ κοινότητα αντιμετωπίζονταν ακόμα σαν πολίτες δεύτερης διαλογής ή τέρατα.

Στις ακόλουθες εικόνες θα δούμε πως αντιμετωπίστηκε η γκέι κοινότητα από τις φυλλάδες κατά τη διάρκεια της Κρίσης του AIDS στο Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί και ο θάνατος του Αμερικάνου ηθοποιού Rock Hudson το 1985, πράγμα που είχε πυροδοτήσει πολλές φήμες για τη σεξουαλικότητα του.

«Οι γκέι φοβούνται»: The Sun, 1983

Gaysinfear-The-Sun«Ο γκέι λοιμός»: The Mail on Sunday, 1980

Gayvirus-Mail-on-Sunday-650x366«Θα πυροβολούσα το γιο μου αν έχει AIDS», δίπλα σε άρθρο για τα έξοδα μιας κηδείας: The Sun, 1985

Vicarshootson-The-Sun-650x411«Ο οδυρμός και ο λοιμός του καταδικασμένου γιου μου»: News of the World, 1980

Gay-plague-newsoftheworldΦυλλάδες εκθέτοντας το θάνατο του Rock Hudson, 1985

Rock-Hudsondeath-650x433Οι επιπτώσεις της Κρίσης του AIDS

Υπολογίζεται πως σχεδόν 37 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον HIV σε όλη την υφήλιο και περισσότερες από 35 εκατομμύρια ψυχές έχουν χαθεί, από επιπλοκές του ιού σε όλο τον κόσμο, ακολουθώντας την πανδημία.

Στο σήμερα τα άτομα που έχουν ανιχνευτεί θετικά στον HIV, μπορούν να έχουν μια υγιή και φυσιολογική ζωή, αν έχουν κάνει το τεστ και έχουν βεβαιώσει την κατάσταση τους νωρίς, ώστε να αναζητήσουν και τη σωστή θεραπεία.

Το να κάνεις το τεστ και να διαγνωστείς είναι πλέον πιο εύκολο από ποτέ και τα αποτελέσματα, είναι έτοιμα μέσα σε λίγα λεπτά.

Πολλές μελέτες έχουν δώσει μεγάλη ώθηση στην καμπάνια του “Undetectable = Untransmittable ¨η αλλιώς “U=U” (μετ. μη ανιχνεύσιμο = μη μεταδιδόμενο).

Αυτό σημαίνει πως αν ένα άτομο με HIV ακολουθεί μια αποτελεσματική θεραπεία, έτσι ώστε να έχουν μη ανιχνεύσιμο υιικό φορτίο, o ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί σε κάποιον άλλο.

Είναι καιρός, να μορφωθούμε, να διαγνωστούμε, και να αφαιρέσουμε το στίγμα.

Θάνος Βαρνάβας

Previous Story

Αφιέρωμα στον ελληνικό queer κινηματογράφο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Next Story

Ο “Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης” θα μας κρατήσει… ξύπνιους στο Μέγαρο Μουσικής!

Latest from Blog

Όσκαρ 2025: Στις 2 Μαρτίου η τελετή απονομής

Το κόκκινο χαλί της μεγαλύτερης κινηματογραφικής βραδιάς του Χόλιγουντ θα στρωθεί μία εβδομάδα νωρίτερα το 2025. Πιο συγκεκριμένα η 97η απονομή των βραβείων Όσκαρ θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου, σύμφωνα με την…
Punked
Go toTop