Οι “Λεσβιακές” μπάντες είναι συνώνυμες με συγκροτήματα όπως τις Indigo Girls και τις Tegan and Sara. Ανήκουν όμως σε μια σειρά από γυναικεία συγκροτήματα, που δεν φοβήθηκαν ποτέ να τραγουδήσουν για τους έρωτες τους, πόσο μάλλον όταν εκείνος αφορά κάποια άλλη γυναίκα.

Είτε ήταν οι Fanny στις αρχές του ’70, είτε οι πανκ The Runaways στις αρχές του ’80, οι λεσβιακές μπάντες βρισκόντουσαν πάντα στα μουσικά δρώμενα, επηρεάζοντας την ποπ κουλτούρα.

Σε πιο πρόσφατα συγκροτήματα βρίσκουμε εκπροσώπους όπως τις t.A.T.u, που έδωσαν φωνή σε θέματα, τα οποία μέχρι και σήμερα θεωρούνται ταμπού. Παρόλο που οι περισσότερες δεν θέλουν να τις θυμούνται για την σεξουαλικότητα τους, αξίζει να σημειωθεί ότι έδωσαν αρκετά κομμάτια στο κοινό με κοινωνικά queer μηνύματα, εκφράζοντας αυτό που θέλουν ξεκάθαρα και όχι μέσα από υπαινιγμούς.

Παρακάτω λοιπόν μπορείς να ανακαλύψεις μερικά λεσβιακά – queer συγκροτήματα που αφήνουν το στίγμα τους, στην μουσική σκηνή του σήμερα:

PVRIS

Το πρώτο τους άλμπουμ White Noise κυκλοφόρησε το 2014 και συμπεριελάμβανε τα single “St. Patrick” και το αισθησιακό “You And I” που αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ρομαντικά κομμάτια στο Spotify. Πριν από ένα μήνα κυκλοφόρησαν το “All We Know of Heaven, All We Need of Hell”, με ιδιαίτερα συναισθηματικά τραγούδια όπως το “Heaven”.

Rituals of Mine

Αρχικά ήταν γνωστές σαν Sister Crayon. Οι Terra Lopez και Dani Fernandez, τράβηξαν την προσοχή της Warner Bros και αφού υπέγραψαν, επανακυκλοφόρησαν τα indie άλμπουμ τους, Devoted και Cynic. Στο σήμερα βρίσκονται ξανά στο στούντιο και δουλεύουν πάνω στο τρίτο τους άλμπουμ, το οποίο ελπίζουμε να διατηρήσει τον ηλεκτρονικό τους ήχο.

MUNA

Το Queer τρίο από την Καλιφόρνια έχει ένα ρυθμό που θα μπορούσε να τις συνδέσει με τους Depeche Mode. Το δισκογραφικό ντεμπούτο τους κρύβει μέσα αρκετά ποπ διαμάντια, και οι ίδιες συμμετέχουν στην περιοδεία του Harry Styles.

The Blow

Μπορεί να ξεκίνησαν σαν δίδυμο, αλλά τελικά κατέληξε σε σόλο για την Khaela Maricich. Λίγο αργότερα η κοπέλα της, Melissa Dyne έγινε μέλος του γκρουπ, και μαζί κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Brand New Abyss. 

The xx

Η Romy Madley Croft ίσως θεωρείται η επάξια ροκ εκπρόσωπος της λεσβιακής σκηνής, ενώ το ανδρόγυνο στυλ της σε συνδυασμό με τους ξεχωριστούς της στίχους, έχουν εκθειαστεί από κοινό και κριτικούς. Και τα 2 άλμπουμ των xx έχουν ιδιαίτερα ποπ κομμάτια με τη Romy να αναδεικνύει συνεχώς το ιδιαίτερο στυλ της.

WASI

Η Merilou Salazar και η Jessie Meehan δημιουργούν πανκ μουσική με φεμινιστικό χαρακτήρα, κάτι που τις κάνει ιδιαίτερα αγαπητές στην queer κοινότητα.

Kera and the Lesbians

Η Kera Armendariz είναι η μόνη λεσβία στο συγκρότημα καθώς τα υπόλοιπα μέλη είναι άντρες. Και ενώ ο τίτλος παραπέμπει σε κάτι χιουμοριστικό, η μουσική τους δεν περνάει καθόλου απαρατήρητη. Κομμάτια όπως το “I’m Late” και το “November” θα σου τραβήξουν το ενδιαφέρον, με τον εκκεντρικό και ιδιαίτερο τους χαρακτήρα.

No Girlfriends

Η λεσβιακή μπάντα από το Los Angeles κυκλοφόρησε το Fingering It Out. Στο single τους “Sheets” πρωταγωνιστεί η σταρ του “The L Word”, Anne Ramsay.

Lower Dens

Η non-binary Jana Hunter κάνει συχνά ξεχωριστές εμφανίσεις συνδυασμένες με ιδιαίτερα γραφικά επί σκηνής. Τραγουδάει για πολιτικά και κοινωνικά θέματα, ενώ στο τελευταίο της άλμπουμ Escape From Evil, έχει έντονες επιρροές από τους Annie Lennox και George Michael.

Nancy Von X