Μοντέρνα Ζευγάρια, Τέχνη, Προσωπικές Σχέσεις και Avant-garde

Date:

Φρίντα Κάλο και Ντιέγκο Ριβέρα, Βιρτζίνα Γουλφ και Βίτα Σάκβιλ Ουέστ, Λι Μίλερ και Μαν Ρέι, Έμιλι Φλόγκε και Γκούσταβ Κλιμτ, Καμίλ Κλοντέλ και Ογκίστ Ροντέν, Μπάρμπαρα Χεπγουόρθ και Μπεν Νίκολσον…

Παρουσιάζοντας τα μεγαλύτερα ονόματα της Μοντέρνας Τέχνης, η έκθεση «Modern Couples: Art, Intimacy and the Avant-garde» στο Κέντρο Τεχνών Μπάρμπικαν στο Λονδίνο εξερευνά δημιουργικές σχέσεις, στη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη φωτογραφία, το ντιζάιν και τη λογοτεχνία.

Επικεντρωμένη στη δημιουργική παραγωγή μιας σειράς καλλιτεχνικών ζευγαριών κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα η έκθεση φωτίζει τις προσωπικές τους σχέσεις, εμμονικές, φευγαλέες ή ισόβιες οι οποίες αποτέλεσαν το πεδίο πειραματισμού, δημιουργίας και ανατροπής του status quo.

Η έκθεση αποκαλύπτει πώς δημιουργικά άτομα ενώθηκαν για να αναμορφώσουν την τέχνη, να παραβιάσουν διάφορους περιορισμούς της εποχής τους, να επαναπροσδιορίσουν τα στερεότυπα των φύλων και να σφυρηλατήσουν νέους τρόπους ζωής.

Τα εκθέματα, προέρχονται από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τη Ρωσία και αποτελούνται από έργα τέχνης, αλληλογραφία και φωτογραφική τεκμηρίωση και αποκαλύπτουν τόσο τις προσωπικές σφαίρες των ζευγαριών, τις μεταβαλλόμενες συμπεριφορές και τις ιδέες αυτών των πρωταγωνιστών της μοντέρνας εποχής.

Η έκθεση είναι μια συνεργασία με το Κέντρο Pompidou-Metz και την επιμέλεια έχουν η Τζέιν Άλισον επικεφαλής Εικαστικών Τεχνών του Μπάρμπικαν, η Έμα Λαβίν, διευθύντρια του κέντρου Pompidou-Metz, η Κλοέ Πιτιό σχεδιάστρια και επιμελήτρια, του Pompidou Paris και η Έλια Μπιεζούνσκι συνεργάτης – επιμελήτρια του Pompidou-Metz.

Η έκθεση, που εντάσσεται στο πρόγραμμα The Art of Change του Μπάρμπικαν που εξερευνά τη σχέση τέχνης, κοινωνικής και πολιτικής εγκαινιάζεται στις 10 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 27 Ιανουαρίου 2019.

Share post:

LATEST

Frankenstein- “O χαμένος παράδεισος” από την Λένα Κιτσοπούλου

Τίποτα δεν με αγάπησε περισσότερο από ότι το αγάπησα εγώ. Αυτό δεν είναι τέρας’; Αριστουργηματική κυνικότητα ή το γενεαλογικό δέντρο του τέρατος που απλώνεται από...

MUSTS

Jack White: Fear of the Dawn – Μήπως μιλάμε για το δίσκο της χρονιάς;

Τα ελληνικά ραδιόφωνα κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Μιλάμε...

Ατυχήματα στα γυρίσματα ταινιών: Όταν ο Drago έστειλε τον Stallone στο νοσοκομείο στο “Rocky 4”

Το ατύχημα με ταχύπλοα, τα οποία συμμετείχαν στα γυρίσματα...
Punked