Τα μηνύματα και οι συμβολισμοί στο “This America” του Childish Gambinο

Date:

Τα μηνύματα και οι συμβολισμοί στο “This America” του Childish Gambinο είναι αρκετά βαθιά και σίγουρα δεν μπορείς να τα παρατηρήσεις όλα την πρώτη φορά που βλέπεις το videoclip.

Childish Gambino : ένας από τους πιο πολυδιάστατους καλλιτέχνες της γενιάς μας.

Συγγραφέας, μουσικός, ηθοποιός και  σκηνοθέτης – τα πολλά καπέλα του Donald Glover. Η πιο πρόσφατη δουλειά του, η οποία συντάραξε την ποπ κουλτούρα είναι το « This is America». Ας αναλύσουμε κάποια μυνήματα που περνάει το κομμάτι, αποκωδικοποιόντας κάποιες σκηνές από αυτό.

Confederate-style trousers :  Μια από τις πιο λεπτές οπτικές ενδείξεις, τα παντελόνια Confederate-style είναι ορατά σχεδόν σε κάθε σκηνή στο “This Is America”. Στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, οι στρατιώτες του Νότου που αγωνίστηκαν για να κρατήσουν τους δούλους στο στάδιο της δουλείας, τελικά  έχασαν από τις δυνάμεις της Ένωσης το 1865. Το παντελόνι είναι ίσως ένα νεύμα σε αυτή τη χρονική περίοδο, η οποία εκφράζεται εως και σήμερα μέσα απο διάφορες εκφάνσεις.

https_cdn_cnn_com_cnnnext_dam_assets_180511095139_01_childish_gambino_this_america_you_tubeO συμβολισμός των στίχων: «We just wanna party/Party just for you/We just want the money/Money just for you». Στηλιτεύει τους μουσικούς που αντιπροσοπεύουν τη μαύρη κουλτούρα, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα  πάρτι και χρήματα ως κεντρικό θέμα της τέχνης τους. Η μαύρη κουλτούρα συχνά εμπορευματοποιείται, συσκευάζεται και επαναπωλείται για γενική κατανάλωση. Επομένως, δεν είναι “για εμάς”, αλλά “για εσάς”.

Ο συμβολισμός του να τοποθετείται κάθε φορά το όπλο σε κόκκινο πανί:  Εδώ, τα χειριζόμενα όπλα συμβολίζουν τον τρόπο με τον οποίο προστατεύονται  από τον αμερικανικό νότο (τα «κόκκινα κράτη»).  Ακόμη και μετά από την πρόκληση τέτοιας καταστροφής, το όπλο τοποθετείται απαλά και προσεκτικά μέσα στο φωτεινό κόκκινο πανί για ασφαλή φύλαξη. Το χάος που προκάλεσε δεν αναγνωρίζεται ποτέ στο βίντεο.

Οι χορευτικές κινήσεις: Αντί  η προσοχή του θεατή να εστιάσει στο χάος που συμβαίνει πίσω από τον Donald Glover και τους χορευτές, στρέφεται πάντοτε στο προσκήνιο του πυροβολισμού, όπου οι νεαροί εκτελούν τις τελευταίες viral χορευτικές κινήσεις.

b98f9c_20180514_childish_gambino_this_is_americaΑυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μια κριτική της σύγχρονης διαδικτυακής κουλτούρας η οποία συχνά επιτρέπει σε viral χορευτικά βίντεο και άλλες στοχευμένες αποσπάσεις  να μετατοπίσουν την εστίαση μας από τα σημαντικά ζητήματα που συμβαίνουν στο κόσμο. Βλέπουμε καύσιμα, αυτοκίνητα, όργανα που απομακρύνονται όμως η εστίαση περιορίζεται στο προσκήνιο.

Ο καβαλάρης της Αποκάλυψης: Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι πιθανόν μια αναφορά στους τέσσερις ιππείς της Αποκάλυψης λόγω του χρώματος του αλόγου το οποίο αναφέρεται στη Βίβλο ως λευκό.”Έτσι κοίταξα και είδα ένα άσπρο άλογο και ο αναβάτης του είχε ένα τόξο και του δόθηκε ένα στέμμα και βγήκε για να κατακτήσει και να νικήσει”. – Αποκάλυψη 6: 2

Ο Ντόναλντ Γκλόβερ που γαζώνει τη χορωδία είναι μια αναφορά στο μακελειό της εκκλησίας του Τσάρλεστον τον Ιούνιο του 2015: Το 2017, ο Dylann Roof δήλωσε ένοχος για  τους θανάτους εννέα αφροαμερικανών στην εκκλησία Charleston της Βόρειας Καρολίνας. Αυτή η εικόνα πιστεύεται ότι αναφέρεται στην τραγωδία αυτή.

Ο τριπλός συμβολισμός των στίχων: «This a celly (ha)/That’s a tool (yeah)»:

  1. Το βίντεο διαδραματίζεται μέσα σε μια βιομηχανική δομή που μοιάζει με μια φυλακή (celly). Πολλοί έχουν εξομοιώσει το βιομηχανικό συγκρότημα των φυλακών με ένα «εργαλείο» που χρησιμοποιείται για να μεταφέρει την ιδέα της καταναγκαστικής δουλείας σε μια πιο «ευχάριστη» κατασκευή του 21ου αιώνα της δουλείας.
  2. Τα παιδιά στο μπαλκόνι καταγράφουν όλο το χάος με τα κινητά τηλέφωνα (celly) που είναι ένα «εργαλείο» για να καταγράφουν περιστατικά αστυνομικής βίας και να τα μεταδίδουν σε ζωντανά.
  3. Αυτό μπορεί επίσης να είναι μια αναφορά στους θανάτους από πυροβολισμούς αφροαμερικανών οι οποίοι κρατούσαν κινητά τηλέφωνα (celly) τα οποία οι αστυνομικοί πιστεύαν πως είναι όπλα (το “εργαλείο” είναι επίσης λέξη αργκό για όπλο).

Η αντιπαράθεση της χαρούμενης μουσικής με το σκοτεινό λυρικό περιεχόμενο: Η γλυκιά ειρηνική μουσική στην αρχή έχει σχεδιαστεί για να σας φέρει σε μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας και μια πεποίθηση ότι όλα θα είναι καλά. Οι απότομοι πυροβολισμοί και στίχοι είναι σχεδιασμένοι για να σας ξυπνήσουν από το λήθαργο.

Ο συμβολισμός του Donald Glover να τρέχει στο τέλος του «This Is America» με τη συνείδησή του αφυπνισμένη τρέχει μακριά από όλες τις αγριότητες που έχει δει. Λυρικά, μπορούμε να δούμε αυτό το τρέξιμο ως συμβολισμό της ματαιότητας της προσπάθειας να ξεφύγουμε από αυτή την σκληρή εμπειρία. “Εσείς απλά ένας Μαύρος σε αυτόν τον κόσμο / Εσείς απλά ένας γραμμωτός κώδικας, απλά / Εσείς απλά ένας Μαύρος σε αυτόν τον κόσμο “. Μπορούμε επίσης να ερμηνεύσουμε το τρέξιμο αυτό ως συμβολισμό της ίδιας της Αμερικής  η οποία προσπαθεί να ξεπεράσει το αίμα και το χάος που προέκυψαν  από την «αρχική αμαρτία» της δουλείας.

Μέσα από το χάος που συμβαίνει πίσω από τον Donald Glover και τα παιδιά, η προσοχή του θεατή στρέφεται πάντοτε στο προσκήνιο του πυροβολισμού όπου οι νεαροί εκτελούν τις τελευταίες ιογενείς χορευτικές κινήσεις.

Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μια κριτική της σύγχρονης διαδικτυακής κουλτούρας, η οποία συχνά επιτρέπει σε ιογενή χορευτικά βίντεο και άλλες αποσπάσεις της προσοχής να μετατοπίσουν την εστίασή μας από τα σημαντικά ζητήματα. Βλέπουμε καύσιμα αυτοκίνητα, όργανα που απομακρύνονται, και συμβολισμό του «τέλους του κόσμου» και όμως η εστία μας σέρνεται δυναμικά πίσω στις κινήσεις που αποσπούν την προσοχή στο προσκήνιο.

Επιμέλεια κειμένου: Rum Mate                                                                                         Πηγή:popbuzz.com

 

Share post:

LATEST

MUSTS

Οι Megadeth ανακοίνωσαν τις λεπτομέρειες του νέου τους άλμπουμ “The Sick, The Dying… And The Dead”

Η πολυαναμενόμενη επιστροφή των Megadeth και του Dave Mustaine...

Διάσημοι συγγραφείς που πέθαναν στον άσσο

Η εικόνα ενός φτωχού συγγραφέα που παλεύει για μια...

Οι Metallica κάνουν σεμινάρια στους θαυμαστές τους

Οι Metallica συνεργάστηκαν με τη Yousician, διαδραστική και εκπαιδευτική...

“Ants from up there”: Μετά από ένα χρόνο οι Black Country, New Road επιβεβαιώνουν όλους όσους πίστεψαν στο ντεμπούτο τους

Κινηματογραφικές μπαλάντες, δραματικότηταs "Funeral" των "Arcade Fire", sci-fi κατάθλιψη...
Punked