Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η εκδήλωση αγάπης μετά από έναν καυγά μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πολύ καλύτερα.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon στην Πενσυλβανία των ΗΠΑ πραγματοποίησαν ένα πείραμα, για να διερευνήσουν την επίδραση που μπορεί να έχει η αγκαλιά μετά από μια διένεξη στη διάθεση ενός ατόμου. Η ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ Michael Murphy από το Τμήμα Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο, συγκέντρωσε 404 συμμετέχοντες για τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plos One.
Κατά τη διάρκεια ενός δεκαπενθημέρου, οι συμμετέχοντες έδωσαν συνεντεύξεις για τυχόν καυγάδες που είχαν, ανεξάρτητα από το αν είχαν αγκαλιαστεί ή όχι τον άνθρωπο με τον οποίο είχαν μαλώσει και για τον τρόπο με τον οποίο η αγκαλιά επηρέασε τον τρόπο που ένιωσαν.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι αγκάλιαζαν το άτομο με τον οποίο είχαν μαλώσει, ήταν πιο πιθανό να αισθάνονται θετικά μετά από τη διένεξή τους, σε σχέση με τους υπόλοιπους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τον θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η ανθρώπινη επαφή, όταν αναπτύσσουμε σχέσεις με άλλους.
«Η μη σεξουαλική διαπροσωπική επαφή εμφανίζεται ως ένα σημαντικό θέμα στη μελέτη των κοινωνικών σχέσεων μεταξύ ενηλίκων», γράφουν στη μελέτη. «Το διαπροσωπικό άγγιγμα συνδέεται με την αυξημένη αίσθηση ασφάλειας, την καλύτερα αντιλαμβανόμενη υποστήριξη, την αυξημένη οικειότητα, την υψηλότερη ικανοποίηση από τις σχέσεις και την ευκολότερη επίλυση των συγκρούσεων».
«Μια αγκαλιά την ημέρα του καυγά συνδέθηκε με βελτιωμένη θετική επίδραση και μειωμένη αρνητική επίδραση την επόμενη μέρα, σε σύγκριση με ημέρες κατά τις οποίες συνέβη ένας καυγάς, αλλά οι συμμετέχοντες δεν αγκαλιάστηκαν μετά».
Ενώ οι ερευνητές βρήκαν μια θετική συσχέτιση μεταξύ του αγκαλιάσματος και της βελτιωμένης διάθεσης, αναγνωρίζουν ότι μπορεί να υπήρχαν και άλλοι παράγοντες που να συνέβαλαν στη θετική ή αρνητική διάθεση των συμμετεχόντων. Επιπλέον, η μελέτη τους δεν επικεντρώθηκε στη σοβαρότητα των καυγάδων, ούτε στη σχέση μεταξύ των ατόμων που είχαν μαλώσει.
«Παρά τους περιορισμούς αυτούς, η μελέτη αυτή συμβάλλει στην κατανόηση του ρόλου της διαπροσωπικής σωματικής επαφής στην αποτροπή των επιβλαβών αποτελεσμάτων που σχετίζονται με τις διαπροσωπικές συγκρούσεις», καταλήγει η μελέτη στα συμπεράσματά της.
Πηγή: iatrikanews.gr