Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μόδας της Νέας Υόρκης (FIT) αναμένεται να εξερευνήσει όλες τις πλευρές του ροζ σε μια« μονόχρωμη» έκθεση που φέρνει σε επαφή τα εικονικά κομμάτια, από τα ροζ φορέματα του Christian Dior από τα 60s έως τα ροζ εκκεντρικά κομμάτια του Comme des Garçon, μέσω σπάνιων αντικειμένων που χρονολογούνται από τον18ο αιώνα.

Συχνά συνώνυμο της θηλυκότητας και της αθωότητας, το ροζ έχει διεισδύσει σε δεκαετίες και πολιτισμούς. Τόσο σαγηνευτικό όσο και ισχυρό, μπορεί να είναι διχαστικό – είναι σύμβολο αφέλειας ή αδίστακτης χυδαιότητας;

«Αυτός είναι ένας λόγος που οι άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν είναι σοβαρό», δήλωσε η Valerie Steele, διευθυντής του Μουσείου στο F.I.T. Η κ. Steele, από την άλλη πλευρά, θα σας παρότρυνε να επανεξετάσετε το ροζ.

Φόρεμα Christian Dior, 1960, Γαλλία

Σακάκι Comme des Garçons, Άνοιξη 2016, Ιαπωνία

Το FIT διερευνά αυτά τα ερωτήματα με την έκθεση Pink: The History of a Punk, Pretty, Powerful Color (Ροζ: Η ιστορία ενός πανκ, όμορφου, ισχυρού χρώματος).

Φόρεμα Gucci, Άνοιξη 2016, Ιταλία

Παλτό Courrèges, 1967, Γαλλία

«Πραγματικά, είναι η κοινωνία που κάνει το χρώμα, που αποφασίζει ποια χρώματα πρόκειται να σημαίνουν κάτι», γράφει  στο συνοδευτικό βιβλίο της η Steele.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1700, η ​​Madame de Pompadour έδωσε ένα πιο «ζαχαροπλαστικό» ύφος στο ροζ. Γλυκό και αθώο. Στα πορτρέτα της François Boucher, τα μοντέλα πόζαραν με μια σειρά από σατέν ροζ φορέματα και νεγκλιζέ.

Φόρεμα, 18ος αιώνας

Κορσές, 1880, Αμερική

Το ροζ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου προοριζόταν και για τα δύο φύλα.  Αλλά μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, οι άνδρες είχαν παραχωρήσει σε μεγάλο βαθμό ροζ στις αδερφές τους και τις συζύγους τους.

Το ροζ, όπως γράφει η κυρία Steele, θεωρήθηκε εκείνη την εποχή ως ένα όμορφο χρώμα που εκφραζόταν από τσαχπινιά μαζί με παιχνιδιάρικο και υψηλό πνεύμα.

Οι δεκαετίες πέρασαν και το ροζ άλλαξε αποχρώσεις και έννοιες, έγινε χαζό, αθώο, δυναμικό. Μπήκε σε ταινίες και στον Λευκό Οίκο, βγήκε στην υψηλή μόδα και καθόρισε προσωπικότητες. Η Λολίτα αμάρτησε με ροζ και η Μαντόνα έκανε επανάσταση. Ανέβασε τις μετοχές μια γυναίκας και τις έδωσε δύναμη, πειθαρχία και σεξουαλικότητα.

Σύνολο Comme des Garçons Biker Ballerina collection, Άνοιξη 2015

Βραδινό φόρεμα με σατέν φιόγκο Yves Saint Laurent, Άνοιξη 1983

Μήπως το ροζ είναι το νέο μαύρο;