Η παράταση του lockdown είναι δεδομένη και την ανακοινώνει η κυβέρνηση την προσεχή Παρασκευή. Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα γίνει με τη μορφή διαγγέλματος από τον πρωθυπουργό ή αν θα γίνουν οι ανακοινώσεις από τους καθ’ ύλην αρμοδίους. Ο πρωθυπουργός, που όλο αυτό το διάστημα που «τρέχει» η δέσμη των μέτρων αποφυγής διασποράς του κορονοϊού που ανακοίνωσε στις 31 Οκτωβρίου, βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με την επιτροπή των ειδικών για την πορεία της πανδημίας και το «αποτύπωμα» των μέτρων στην επιδημιολογική καμπύλη. Οπως αποδείχθηκε, η εξέλιξη δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς τα κρούσματα δεν μειώθηκαν όσο περίμεναν οι λοιμωξιολόγοι, ενώ όπως λένε οι ειδικοί, ο αριθμός των διασωληνώσεων και των θανάτων θα παραμείνει υψηλός για το επόμενο διάστημα.

Ετσι λοιπόν, το lockdown είναι αναπόφευκτο κι επιβεβλημένο για να αναχαιτιστεί η πανδημία που σαρώνει τη χώρα, γεμίζει τα νοσοκομεία, και φρακάρει τις ΜΕΘ, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές στην οικονομία και την κοινωνία που διανύει δεύτερη φάση «εγκλεισμού» κι ενδέχεται να αυστηροποιηθεί ακόμα περισσότερο.

Το μεσημέρι της Παρασκευής (27/11) ο πρωθυπουργός θα λάβει την τελική εισήγηση της επιτροπής των ειδικών για το πώς αναμένεται να κινηθεί ο Δεκέμβριος με τα δείγματα γραφής να μην είναι αισιόδοξα. Ετσι λοιπόν, το απόγευμα της ίδιας ημέρας (σ.σ.: η Δευτέρα 30/11 συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες), η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επέκταση του lockdown για τουλάχιστον μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου. Πηγές προσκείμενες στο Μαξίμου, υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός ενδέχεται να αποφύγει να μιλήσει με συγκεκριμένες ημερομηνίες, καθώς η κατάσταση επανεκτιμάται μέρα με τη μέρα και τα δεδομένα αλλάζουν.

0-JS223617572Τι ανοίγει ενόψει Χριστουγέννων

Το πλάνο που υπάρχει στα σκαριά τη δεδομένη στιγμή είναι να αρθεί αρχικά το lockdown σε:

  • εποχιακά είδηκαταστήματα παιχνιδιών και γενικά οι επιχειρήσεις που κάνουν μεγάλο τζίρο την περίοδο των Χριστουγέννων
  • θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο και λίγο πριν τα Χριστούγεννα γύρω στις 20 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα στις πόλεις
  • Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι δεν θα ανοίξει η εστίαση, ενώ δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να ανοίξουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης. Υπάρχουν εισηγήσεις για να υπάρξει άνοιγμα υπό προϋποθέσεις στην οργανωμένη εστίαση. Λίγα τραπέζια, μικρές παρέες, μάσκες καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής στο χώρο για πελάτες, εργαζόμενους. Αν παρθεί τελικά η απόφαση για άνοιγμα, τα καταστήματα εστίασης θα ανοίξουν λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να ανοίξουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης.
  • Δεν θα επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό, κάτι που σημαίνει ότι θα δεχθεί πλήγμα ο χειμερινός τουρισμός.

Εξάλλου, αναμένεται να υπάρξει νέα ειδική καμπάνια ενόψει των εορτών, για να καταστεί σαφές το ότι «μένουμε σπίτι τα Χριστούγεννα» σημαίνει ότι μένουμε… λίγοι και καλοί και δεν θα αλλάξουμε χρόνο με συγγενείς και φίλους, αλλά με την «κοινωνική φούσκα» που συναναστρεφόμαστε, δηλαδή άκρως οικογενειακά.

Πηγή: ethnos.gr

Μοιρασθείτε το: