Η Barbara Shelley, η επονομαζόμενη και ‘Πρώτη Κυρία του βρετανικού τρόμου’, παρέμεινε μέχρι και σήμερα μια αναπόσπαστη φιγούρα των horror movies του ’60 ως αγαπημένη πρωταγωνίστρια των ταινιών της Hammer.

Γεννημένη στο Λονδίνο το 1932, η Barbara Shelley ξεχώρισε από νωρίς για την ομορφιά και το παράστημά της και ξεκίνησε την καριέρα της ως μοντέλο. Η είσοδός της στον κινηματογράφο έγινε στην Ιταλία στα μέσα της δεκαετίας του ’50, στην οποία κατέφυγε αφού στην Αγγλία θεωρούσαν πως ως μοντέλο θα ήταν ανίκανη να ερμηνεύσει.

32

Δυο χρόνια αργότερα, και ενώ η καριέρα της στην Ιταλία φαινόταν να μην την οδηγεί πουθενά πέρα από μερικούς δεύτερους ρόλους, επέστρεψε στην Αγγλία για να κυνηγήσει μεγαλύτερες ευκαιρίες και το 1957 πρωταγωνίστησε στην ταινία “Cat Girl”, ένα b-movie τρόμου όπου υποδύθηκε μια γυναίκα δαιμονισμένη από το πνεύμα μιας λεοπάρδαλης.

Παρότι οι κλασικοί ηθοποιοί της εποχής περιφρονούσαν τις ταινίες τρόμου, η ίδια άρπαξε την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει, σε ριζική αντίθεση με τους ασήμαντους ρόλους που κρατούσε μέχρι τότε, και αμέσως μετά πρωταγωνίστησε στην ταινία “Blood of the Vampire”, η οποία πάτησε πάνω στην επιτυχία της ταινίας της Hammer, “The Curse of Frankenstein” με την οποία έγινε και η αρχή της δημοφιλίας της εταιρείας στο κομμάτι του φανταστικού τρόμου.

33Επαιξε για λίγο σε μερικά δράματα μυστηρίου προτού κρατήσει τον κεντρικό ρόλο σε μια από τις πιο γνωστές ταινίες τρόμου του ’60, το “Village of the Damned” του Wolf Rilla, και ως λάτρης της επιστημονικής φαντασίας από παιδί, έδειξε ενδιαφέρον για το σενάριο αντί να το απορρίψει όπως πολλοί συνάδελφοί της.

Παρότι είχε εμφανιστεί σε ταινία της Hammer από το 1958 στην περιπέτεια “The Camp on Blood Island”, η ουσιαστική συνεργασία τους ξεκίνησε το 1964 με την ταινία “The Gorgon” του Terence Fisher, παίζοντας πλάι στον Peter Cushing και τον Christopher Lee, και πέντε μόνο χρόνια ήταν αρκετά για μείνει στην ιστορία μέσα από ταινίες όπως το “Dracula: Prince of Darkness”, το “Rasputin, the Mad Monk” και “Quatermass and the Pit”, ταινίες για τις οποίες η ίδια λέει πως είναι πολύ ευγνώμων αφού όχι μόνο την έκαναν γνωστή αλλά και της δημιούργησαν μια βάση θαυμαστών που διατηρείται μέχρι και σήμερα. Συγκεκριμένα, μόλις τον Ιούλιο του 2019 εμφανίστηκε για τελευταία φορά στο London Comic Con όπου συνομίλησε και υπέγραψε αυτόγραφα για το κοινό της.

Ορέστης Μαλτέζος

Μοιρασθείτε το: