Η φωνή της Hedwig για την LGBTQ κοινότητα

Date:

«Η ταινία μοιάζει να είναι φασαριόζικη, φανταχτερή και επιπόλαιη, και παρόλα αυτά προσδίδει μια βαθύτερη διάσταση στους χαρακτήρες της…»

-Roger Ebert, http://www.rogerebert.com

«Σε ένα τέτοιο κλίμα οι Hedwig αυτού του κόσμου αρχίζουν να μοιάζουν λιγότερο με φρικιά και περισσότερο με θαρραλέα άτομα, που χαρτογραφούν ένα ανερχόμενο σύνορο όπου τα αγόρια μπορούν να είναι κορίτσια, και τα κορίτσια να είναι αγόρια.»

-Stephen Holden, New York Times

82958d09363f8189ec88eb8755466cf9_hedwig_costume_film

Στο φιλμ Hedwig and the Angry Inch του 2001, ο John Cameron Mitchell απεικονίζει επιτυχώς έναν νεαρό άνδρα και το ταξίδι του, μέσα από τη ζωή του ως μια τρανσέξουαλ rock-star.

Η Hedwig που είναι ο κεντρικός χαρακτήρας, αγωνίζεται να ξεπεράσει την προβληματική ερωτική της ζωή, καθώς της υπενθυμίζεται πως δεν είναι ολοκληρωμένος άνδρας αλλά ούτε και ολοκληρωμένη γυναίκα. H Hedwig λοιπόν μεταμορφώνεται από έναν αβοήθητο Γερμανό, σε μια γκλάμορους, σικ, Αμερικανίδα punk-rock diva.

Η ιστορία και η πλοκή της ταινίας εκπροσωπούν ολόκληρη την LGBTQ+ κοινότητα με τρόπους που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τόσο νωρίς, στην κοινωνία του 21ου αιώνα.

Hedwig_Angry_Inch_Mitchell_01_PP

Το φιλμ παρουσιάζει στους θεατές του μια διαφορετική οπτική γωνία, μέσα από τη ζωή ενός τρανσέξουαλ ατόμου. Η ταινία εμπλέκει συναισθηματικά τους θεατές με τον κάθε χαρακτήρα, εισάγοντας flashbacks από το παθιασμένο παρελθόν του, σε συνδυασμό με συναισθηματικά μοναδικά τραγούδια, μετατρέποντας έτσι την επιπόλαιη ταινία σε μία προκλητική εμπειρία.

Hedwig_Slide_001_LΕδώ είναι που εμπλέκεται η εκτίμηση του Stephen Holden, για την ικανότητα του φιλμ να εξανθρωπίζει «τις Hedwig του κόσμου».

hl_00313258

Οι ετεροφυλόφιλοι μπορούν να ταυτιστούν με το ταξίδι της Hedwig, μέσα από τα flashbacks και τα σπαραχτικά τραγούδια. Μέσα από αυτά, είναι που γίνονται κατανοητές οι προσωπικές ζωές αλλά και οι δυσκολίες που πρέπει να ξεπεράσουν τα LGBTQ+ άτομα, ώστε να μπορέσουν να νιώσουν ολοκληρωμένοι άνθρωποι.

Ανεξάρτητα από τις προσωπικότητες τους, ο κάθε χαρακτήρας κατέχει συγκεκριμένα στοιχεία και ιστορικές συνθήκες που μπορούν να ταυτιστούν και στα πιο ετεροφυλόφιλα άτομα.

Επί της ουσίας, το Hedwig and the Angry Inch παρέχει στην LGBTQ+ κοινότητα μία πλατφόρμα που τους παρουσιάζει ακριβώς όπως είναι: Άνθρωποι.

Επιμέλεια / Ελεύθερη απόδοση: Θάνος Βαρνάβας                            Πηγή: queeringrst.wordpress.com

Θάνος Βαρνάβας
Θάνος Βαρνάβας
Μία μέρα, ο Σάουρον πήρε μανιτάρια, είδε το φως, και έφτιαξε εμένα. Μετά το σοκ παραιτήθηκε, και αποφάσισε να γίνει εκτροφέας χρυσόψαρων. Με λένε Θάνο Βαρνάβα. Όταν δεν τσακώνομαι με τις φωνές μέσα στο κεφάλι μου, γουστάρω να δημιουργώ, να γράφω, και να κάνω βελονάκι. Κόπιασε να τα πούμε, θα σου βγάλω και μεζέ με το τσιπουράκι.

Share post:

LATEST

Frankenstein- “O χαμένος παράδεισος” από την Λένα Κιτσοπούλου

Τίποτα δεν με αγάπησε περισσότερο από ότι το αγάπησα εγώ. Αυτό δεν είναι τέρας’; Αριστουργηματική κυνικότητα ή το γενεαλογικό δέντρο του τέρατος που απλώνεται από...

MUSTS

Jack White: Fear of the Dawn – Μήπως μιλάμε για το δίσκο της χρονιάς;

Τα ελληνικά ραδιόφωνα κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Μιλάμε...

Ατυχήματα στα γυρίσματα ταινιών: Όταν ο Drago έστειλε τον Stallone στο νοσοκομείο στο “Rocky 4”

Το ατύχημα με ταχύπλοα, τα οποία συμμετείχαν στα γυρίσματα...
Punked