Η συναρπαστική ζωή της Φρίντα Κάλο σε μουσείο του Λονδίνου

Date:

Τη συναρπαστική και πολύ προσωπική ζωή της Φρίντα Κάλο αντικατοπτρίζει η έκθεση που σχεδίασαν στο μουσείο Victoria & Albert στο Λονδίνο οι Τομ Σκατ και Γκίμπσον Θόρνλι. Η έκθεση «Frida Kahlo: Making her self up» επιδεικνύει μια σειρά αυτοπροσωπογραφιών της Μεξικάνας σουρεαλίστριας ζωγράφου και υπερμάχου των δικαιωμάτων των γυναικών, δίπλα σε φορέματά της, ιατρικούς κορσέδες (που υποχρεώθηκε να φορέσει), κοσμήματα, αξεσουάρ, φωτογραφίες και επιστολές που έγραψε. Περιλαμβάνει αντικείμενα από την Γαλάζια Οικία – την κατοικία της στα περίχωρα της Πόλης του Μεξικού, όπου γεννήθηκε, έζησε και, τελικά, πέθανε – που ποτέ πριν δεν είχαν επιδειχθεί εκτός Μεξικού.

Οι Σκατ και Θόρνλι δούλεψαν μαζί με τις επιμελήτριες Κλαιρ Ουίλκοξ και Σίρσε Χενεστρόσα για να δημιουργήσουν μια σειρά από μινιμαλιστικούς χώρους που λειτουργούν ως φόντο για μια εις βάθος εμπειρία των πολύ προσωπικών αντικειμένων της Φρίντα.

Το βασικό θέμα είναι ο δυισμός της εικόνας μιας πολύ ισχυρής γυναίκας που προέβαλε η Φρίντα προς τα έξω, από τη μια, και, από την άλλη, της αναπηρίας της. Καθώς επίσης και το δυισμό της μεξικανικής ταυτότητάς της και των ευρωπαϊκών καταβολών της.

Στην πρώτη αίθουσα, δίνεται το περιβάλλον της ζωής της μέσα από μια σειρά όλο και πιο μικρών αψίδων οι οποίες «αναφέρονται» στα μοτίβα του περίφημου φορέματός της, Tehuana.

Σε μίαν άλλη έχουμε το Μεξικό όπως το κατέγραψαν μέσα από τον φωτογραφικό φακό τους η Τίνα Μοντότι, ο Έντουαρντ Γουέστον και άλλοι. Αλλά και φωτογραφίες του με μεγάλη επίδραση κύκλου των φίλων της Φρίντα Κάλο και του σπουδαίου Μεξικανού ζωγράφου Ντιέγκο Ριμπέρα (μεγάλου έρωτά της, συζύγου της και «σταυρού του μαρτυρίου» της).

Σε άλλη αίθουσα, οι προθήκες είναι σε σχήμα κρεβατιού, μιας και το κρεβάτι είναι ένα μοτίβο που επανέρχεται στα έργα της Φρίντα. Εκτίθενται όλα τα βοηθήματα της ανάπηρης, μαζί με μεϊκάπ, αρώματα και φάρμακα: η καθημερινότητά της.

Η έκθεση κορυφώνεται σε ένα βάθρο, στο οποίο εκτίθενται 19 κούκλες στις οποίες έχουν φορέσει φορέματα της Φρίντα Κάλο.  Η έκθεση «Frida Kahlo: Making her self up» θα διαρκέσει έως τις 4 Νοεμβρίου.

Πηγή: in.gr

Share post:

LATEST

Elvis – Ο Austin Butler μεταμορφώνεται στον Βασιλιά!

Μισώ τις μουσικές βιογραφίες. Μισώ τις μουσικές βιογραφίες και περισσότερο μισώ τους πρωταγωνιστές τους. Δεν έχω κάποια προκατάληψη. Δεν μπήκα να δω το Bohemian...

MUSTS

Επίσημο μουσικό βίντεο από τους Queensrÿche για το νέο τραγούδι “In Extremis”

Οι Queensrÿche έδωσαν στην δημοσιότητα ένα νέο μουσικό βίντεο...

Ο Johnny Depp ξεκινάει περιοδείες με τους Hollywood Vampires το 2023

Ο Johnny Depp οδεύει προς την Ευρώπη για περιοδεία...

Το μιούζικαλ “Back To The Future” επιστρέφει στο Broadway

Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις στο West End, το μιούζικαλ...
Punked