“Η μπαλάντα ενός ευαίσθητου δήμιου”

Εδιμβούργο, Σκωτία 1410 μ.Χ.

Για αρκετές δεκαετίες επικρατούσε ειρήνη στο βασίλειο. Οι υπήκοοι του βασιλιά Κένεθ Ε’ ζούσαν ήσυχοι και ευτυχισμένοι. Σε γενικές γραμμές αν δεν είχες κολλήσει πανώλη ή λέπρα, ή αν κάποιος δεν σε είχε κατηγορήσει για μαγεία δεν είχες σοβαρά προβλήματα στο κεφάλι σου. Ακόμα όμως και να είχες υπήρχε κάποιος που μπορούσε να σε απαλλάξει από αυτό το βάρος.

Ο Αβελάρδος ήταν δήμιος στο επάγγελμα. Απολάβανε αυτή τη βάρβαρη και απάνθρωπη εργασία; Όχι. Αλλά ήξερε ότι αν δεν την έκανε αυτός κάποιος άλλος θα άρπαζε την ευκαιρία και σίγουρα δεν θα εκτελούσε τα καθήκοντά του με ίδιο σεβασμό και ευαισθησία που επιδείκνυε ο Αβελάρδος. Ο βοηθός του από την άλλη, ο Γιουτζίν, έβλεπε τα πράγματα πιο ψυχρά. Για αυτόν τα κεφάλια ήταν ένσημα και αριθμοί κάτι που εκείνος ποτέ δεν είχε παραδεχτεί ανοιχτά κυρίως γιατί δεν γνώριζε τι είναι οι αριθμοί. Όμως ο δήμιος παρέβλεπε την κυνικότητα του βοηθού του γιατί πάνω από όλα ο Γιουτζίν ήταν άριστος επαγγελματίας και αυτός ήταν ο λόγος που η συνεργασία και κυρίως η φιλία τους είχε μείνει αναλλοίωτη στο χρόνο.

Ήταν μια συνηθισμένη μέρα στην αυλή του Αβελάρδου, στον χώρο δηλαδή που είχε διαμορφώσει και δηλώσει ως την επαγγελματική του έδρα. Εκεί υποδεχόταν τις υποθέσεις που του ανέθετε το βασίλειο που ήταν κυρίως πόρνες και μικροφειλέτες. Γιατί ο Αβελάρδος δεν ήταν ο εθνικός δήμιος της Σκωτίας για να εκτελεί δολοφόνους, μάγισσες και επιστήμονες στη κεντρική πλατεία της πόλης. Ήταν πολύ χαμηλά στην ιεραρχία και ο σημερινός του πελάτης είχε έρθει με σκοπό να του το υπενθυμίσει.

Ο Ροβέρτος, υφαντουργός στο επάγγελμα χρωστούσε στο βασιλιά 142 σελίνια. Το ποσό ακούγεται μικρό αλλά στην εποχή μας θα αντιστοιχούσε με 137.000.000 σελίνια ένα ποσό που αν και ακούγεται πολύ μεγάλο στην πραγματικότητα είναι ασήμαντο γιατί τα σελίνια δεν έχουν καμία αξία σήμερα. Ο Ροβέρτος με όπλο του την πίστη για δικαιοσύνη και με μοναδικό σύμμαχο την σύντροφό του Μαρί ήταν αποφασισμένος να δώσει έναν τελευταίο αγώνα.

Όμως ο δήμιος Αβελάρδος -αν και ευαίσθητος- ποτέ δεν έδινε δεύτερη ευκαιρία στους πελάτες του. Σχεδόν ποτέ… Γιατί όταν φτάσει στην αυλή του μια επιστολή υπογεγραμμένη από τον ίδιο τον βασιλιά, θα ανατρέψει πολλά από τα πιστεύω του και θα τον φέρει στα αντιμέτωπο με τα μεγαλύτερα διλήμματα της ζωής του!

Η ομάδα Lorem Ipsum μετά από την παράσταση ‘Γιοσίρου Γιαμαγκούσι’ κάνει ένα μικρό  διάλειμμα από τις μαύρες κωμωδίες και επιστρέφει στο Bob theater festival με ένα άλλο οικείο και αγαπημένο θεατρικό είδος του αθηναϊκού κοινού, το μεσαιωνικό κωμικό μιούζικαλ!

‘Η μπαλάντα ενός ευαίσθητου δήμιου’ από την ομάδα Lorem Ipsum

Κείμενο-σκηνοθεσία: Γιάννης Κεντρωτάς.

Παίζουν: Μάνος Κανναβός, Φίλιππος Λούβαρης, Αντώνης Αντωνίου, Φανή Παλιούρα και ο Πωλ Ζαχαριάδης                                                                                                            Σκηνικά-Κουστούμια: Φανή Παλιούρα.                                                                       Μουσική: Κώστας Χαριτάτος                                                                                           Σκίτσα αφίσας: Κωνσταντίνος Δέμης                                                                              Φωτογραφίες: Στέφανος Κυριακόπουλος

Η παράσταση παρουσιάζεται στα πλαίσια του Bob Theatre Festival 2018.

ΠΟΥ: Bios (Πειραιώς 84)

ΠΟΤΕ: Παρασκευή 1 Ιουνίου, 21:30 & Σάββατο 2 Ιουνίου, 18:30

Διάρκεια: 55’

Λόγω περιορισμένων θέσεων, κρατήστε εισιτήρια εδώ:

https://www.viva.gr/tickets/festival/bios/bob-theatre-festival-2018/

 

Share post:

POPULAR

More like this
Related

Kylie – Μόλις κυκλοφόρησε το νέο της άλμπουμ “Tension”

Το πολυαναμενόμενο νέο άλμπουμ της Kylie, “Tension”,  ένας δίσκος γεμάτος...

Gimme Shelter Film Festival – 16/23 Οκτωβρίου και 6/13 Νοεμβρίου στο GAGARIN 205

Πάντα στην ώρα μας και πιστοί στο ραντεβού μας,...
Punked