Η επιστήμη πίσω από την εμμονή του μακιγιάζ

Πριν λίγες ημέρες μια φίλη με ρώτησε γιατί οι γυναίκες και οι άντρες (βλ. την ανδρική σειρά μακιγιάζ του οίκου Chanel) φορούν μακιγιάζ. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήξερα τι να της απαντήσω… μιας και λατρεύω το μακιγιάζ και το βλέπω σαν ένα σημαντικό εργαλείο για όποιον ξέρει να το χρησιμοποιεί.

Το μακιγιάζ μπορεί να επηρεάσει με ποικίλους τρόπους την εμφάνιση ενός ανθρώπου. 

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες το 44% των Αμερικανίδων δεν βγαίνουν από το σπίτι τους χωρίς να φορούν makeup. Το καθόλου μικρό ποσοστό σύμφωνα με το Association for Psychological Science έχει να κάνει με την διαφορετική αντιμετώπιση σε όλους τους τομείς της ζωής τους που τυγχάνουν οι πιο όμορφες γυναίκες.

Patrick Starrr

Οι δύο πιο συχνοί λόγοι που βάφεται ένας άνθρωπος (γυναίκες και άντρες) εν έτη 2018 είναι δύο:

Camouflage: Οι γυναίκες που είναι ανήσυχες ανασφαλείς και τις καταβάλει το στρες, τείνουν να χρησιμοποιούν το μακιγιάζ για να γίνονται λιγότερο ευδιάκριτες και να περνούν απαρατήρητες.

Αποπλάνηση: Οι γυναίκες που θέλουν να είναι αισθητά πιο ελκυστικές, χρησιμοποιούν το μακιγιάζ για να ξεχωρίζουν και να τραβούν την προσοχή. Συνήθως είναι περισσότερο κοινωνικές δυναμικές και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Μακιγιάζ και Βιολογία:

Οι γυναίκες έχουν από την φύση τους πιο σκούρο δέρμα γύρω από τα χείλη και τα μάτια. Αυτό αισθητικά θεωρείται στοιχείο θηλυκότητας και τραβάει περισσότερο τους άντρες. Όσο μεγαλύτερη είναι η αντίθεση των χρωμάτων ανάμεσα στα μάτια και στα χείλη μιας γυναίκας και στον τόνο της επιδερμίδας, τόσο πιο θηλυκή και επομένως ελκυστική είναι. Γι’αυτό τα χείλη και τα μάτια είναι οι δύο περιοχές που τονίζουμε περισσότερο.

Η συμμετρικότητα του προσώπου είναι επίσης κάτι που κάνει μία γυναίκα πιο ελκυστική. Το Association for Psychological Science εξηγεί επίσης ότι μας αρέσουν τα συμμετρικά πρόσωπα, ακόμη και όταν δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη συμμετρία. Μπορεί να μην το βλέπουμε, αλλά η πλειοψηφία των προσώπων είναι ελαφρώς ασύμμετρες -η μια πλευρά θα είναι μεγαλύτερη από την άλλη, το σχήμα των ματιών θα έχει ελάχιστες διαφορές, το ένα μπορεί να είναι λίγο λιγότερο έντονο κλπ. Το μακιγιάζ λοιπόν μας δίνει την δυνατότητα να διορθώσουμε τις ασυμμετρίες, γι’ αυτό και τα beauty brand στοχεύουν ιδιαίτερα σε τέτοιου είδους προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα από οποιαδήποτε γυναίκα στο σπίτι της.

Οι δυσχρωμίες του προσώπου όπως κοκκινίλες, μαύροι κύκλοι, σπυράκια, πανάδες κ.λ.π δίνουν την εντύπωση ότι μία γυναίκα είναι κουρασμένη, άρρωστη ή απεριποίητη ενώ ένας ομοιόμορφος τόνος δέρματος κάνει μια γυναίκα να φαίνεται πιο νέα και φρέσκια.

NikkieTutorials

Αν όμως επιλέξουμε να φοράμε makeup πόσο πρέπει να παρεμβαίνουμε στην εικόνα μας;

Η Brinton Parker έκανε ένα κοινωνικό πείραμα και ανακάλυψε πως αντιδρούν οι άντρες, ανάλογα με τα επίπεδα μακιγιάζ. Έφτιαξε λοιπόν, 3 διαφορετικά tinder accounts όπου στο ένα δεν φορούσε καθόλου makeup, στο δεύτερο φορούσε ελάχιστο και στο τρίτο αρκετό. Δείτε στο παρακάτω βίντεο τι συνέβει…

Τα αποτέλεσμα από αυτό το βίντεο είναι τα εξής:

  • Ο λογαριασμός χωρίς μακιγιάζ έλαβε τις πιο φιλικές και όχι ερωτικές απαντήσεις.
  • Ο λογαριασμός με το ελαφρύ μακιγιάζ έλαβε τις πιο flirty απαντήσεις και αίτηματα για ραντεβού.
  • Ο λογαριασμός με το glam makeup έδωσε στους άνδρες την εντύπωση ότι ψάχνετε… μεταξύ άλλο και για εύκολο σεξ.

Σημείωση: Οι γυναίκες που δεν φορούν ποτέ μακιγιάζ τείνουν να βγάζουν την φιλική πλευρά του άντρα (εδώ κολλάει το “σε βλέπω φιλικά”), ενώ οι γυναίκες που μακιγιάρονται περισσότερο θεωρούνται από τους άντρες λιγότερο πιστές και όχι τόσο ιδανικές για σχέση.

FINAL NOTE: Προσωπικά δεν πιστεύω σε στερεότυπα ομορφιάς. Η ομορφιά είναι υποκειμενική και το να νοιώθει κάποιος σίγουρος για την εμφάνισή του είναι το α και το ω για την αυτοπεποίθηση του. Η συμβουλή μου είναι να κάνετε το μακιγιάζ σας ανάλογα με την εντύπωση που θέλετε να δώσετε (στη δουλειά, στο ραντεβού σου, κ.α.) και προ πάντων να ενισχύετε τη φυσική ομορφιά σας.

Previous Story

Η Κιβωτός του Νώε στη νέα καμπάνια του Gucci

Next Story

Καλό ταξίδι Ζακ…

Latest from Blog

Οι Death Metallers God Dethroned ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ “The Judas Paradox”

Οι Ολλανδοί Death Metallers God Dethroned ανακοίνωσαν πως στις 6 Σεπτεμβρίου θα κυκλοφορήσουν τη νέα τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο “The Judas Paradox”. Παράλληλα με αυτήν την ανακοίνωση μας παρουσιάζουν και το…

Οι Cavalera κυκλοφόρησαν μουσικό βίντεο για το νέο single “Nightmares of Delirium”

Τα αδέρφια Cavalera (πρώην Sepultura) κυκλοφόρησαν πριν λίγες ημέρες μία επαναηχογραφημένη εκδοχή του κλασσικού δίσκου των Sepultura με τίτλο “Schizophrenia”. Μέσα στην συγκεκριμένη κυκλοφορία έχουν προσθέσει και την νέα σύνθεση “Nightmares of…

Vivien Leigh: Σαν σήμερα την “πήρε” ο άνεμος

H Vivien Leigh θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών. Μπορεί να θέλαμε περισσότερες ερμηνείες από εκείνη, αλλά για τους περισσότερους από εμάς η μοναδική “Scarlett O’Hara” αποτέλεσε ένα μόνιμο…
Punked
Go toTop