Η επιρροή των τατουάζ στον σύγχρονο κόσμο, τέχνη ή ταμπού;

Date:

Όσο και να μην θέλουμε να το παραδεχτούμε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα τατουάζ έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας μας. Πως όμως φτάσαμε ως εδώ;

girl_2615039_960_720

Τα τελευταία 30 χρόνια οι μόνοι που είχαν τα πρωτεία σε αυτή την τέχνη ήταν ναυτικοί, φυλακισμένοι, μηχανόβιοι και κακοποιοί. Συν ότι η πλειοψηφία του κόσμου εξακολουθούσε να έχει προκαταλήψεις και ταμπού απέναντι στα τατουάζ, μέχρι και τις αρχές του 2000.

Τι άλλαξε λοιπόν;

Η νοοτροπία αρκετών ανθρώπων μπόρεσε να συνεισφέρει αρκετά. Αρχικά έκαναν την εμφάνιση τους αρκετές εκπομπές όπως, το “Miami Ink” όπου μπόρεσαν να περάσουν στο κοινό την πραγματική νοοοτροπία της τέχνης, που κρύβεται πίσω από το τατουάζ. Τα social media σίγουρα έπαιξαν πολύ μεγάλο ρόλο καθώς επέτρεψαν σε γνωστούς tattoo artists να χτίσουν ένα δίκτυο από followers, προωθώντας έτσι την τέχνη της δουλειάς τους. Σημαντικό ρόλο έπαξε ότι τα tattoo guns εξελίχθηκαν αρκετά και έγιναν πιο προσιτά στους καλλιτέχνες.

Παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμα και σήμερα αρνητικές απόψεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Πέρα από το γεγονός ότι παλαιότερες γενιές έχουν σίγουρα λιγότερη επαφή με τη δερματοστιξία, συναντάμε μόνο το 23% των γυναικών να κάνουν τατουάζ, εξαιτίας συγκεκριμένων στερεοτύπων που υπάρχουν ακόμα στο σύγχρονο πολιτισμό.

people_2598359_1280Αρχικά πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχει μια ολόκληρη οικονομική βιομηχανία που κρύβεται πίσω από όλο αυτό. Υπάρχουν άπειρα στούντιο πλέον τα οποία δέχονται αρκετό κόσμο καθημερινά και εταιρείες οι οποίες έχουν στηρίξει όλη τους την παραγωγή στα συγκεκριμένα προϊόντα.

Σίγουρα δεν είναι και ότι πιο οικονομικό μπορεί να έχει κανείς για χόμπι, καθώς ένα καλό τατουάζ συνήθως έχει ένα αξιοσέβαστο ποσό. Πέρα όμως από το οικονομικό κομμάτι, το τατουάζ για τους περισσότερους εκεί έξω αποτελεί μια προσωπική έκφραση.

Αρκετοί θέλουν απλά να ξεχωρίζουν στο πλήθος και να είναι σε θέση να δείχνουν μέσα από ένα μικρό “παράθυρο” την προσωπικότητα τους στον έξω κόσμο. Για άλλους είναι μια άποψη στο πως θέλουν να θυμούνται ένα σημαντικό γεγονός στη ζωή τους, μια υπενθύμιση για κάτι ξεχωριστό που τους έχει συμβεί, είτε καλό είτε κακό. Μπορεί να κρύβεται ένα πιο προσωπικό νόημα πίσω από ένα σχέδιο ή απλά να κάνει κάποιον να νιώθει ωραία.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, υπάρχουν διάφορες απόψεις. Σημασία έχει πως ότι κάνεις να είσαι ο εαυτός σου και να του δίνεις τη δυνατότητα να εκφράζεται πέρα από προκαταλήψεις και ταμπού.

 

 

Share post:

LATEST

Νέο lyric βίντεο από τους Manowar για το single “Immortal”

Οι Manowar έδωσαν στην δημοσιότητα ένα νέο lyric βίντεο για το τραγούδι τους "Immortal". Το τραγούδι συμπεριλαμβάνεται στο EP του συγκροτήματος με τίτλο "Highlights From...

MUSTS

Freddie Mercury: Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή το μεγαλύτερο είδωλο όλων των εποχών

O αγαπημένος frontman όλων των εποχών, Freddie Mercury έφυγε σαν σήμερα...

Punks Not Dead – Μια μικρή αναδρομή

Έχοντας διαμορφώσει αρκετές γενιές, η Punk βρίσκεται ακόμα εδώ. Pop-Punk,...

Το Χαμένο Ημερολόγιο της “Άλλης” – Πρώτη παρουσίαση της έκδοσης του βιβλίου του Μάνου Λαμπράκη

Οι εκδόσεις «ΑΣΤΑΡΤΗ» και το Θέατρο Σταθμός σας προσκαλούν στην πρώτη παρουσίαση της...
Punked