Δύο μήνες σε καραντίνα ήταν πολύς καιρός. Πάρα πολύς, συγκεκριμένα.

Κλειστήκαμε στα σπίτια μας υπό το φόβο μην κολλήσουμε τον Covid 19 και τα πήγαμε εξαιρετικά, συγκριτικά πάντα με άλλες χώρες. Από άλλες, λιγότερες, τα πήγαμε χειρότερα, όμως εμείς κοιτάζουμε πάντα το καλύτερο, γιατί αυτό επιθυμούμε και για εμάς τους ίδιους.

Σε αυτό το δίμηνο μάθαμε σχεδόν τα πάντα για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Τα μαθήματά μας όμως δεν περιορίστηκαν εκεί, αφού με τα περίφημα voucher πολλοί έλληνες επιστήμονες θέλησαν να γίνουν λαμπροί. Και έμαθαν νέες γλώσες όπως το σκοιλ ελικίκου που κάτι θα σημαίνει στη Νιγηρία, αλλά και οικογένειες που κρατούσαν από “τζάκι” αλλά για κάποιο λόγο δεν τις είχαμε διδαχτεί στο σχολείο ή στα Πανεπιστήμια, όπως ο Μέτζης του Νεούκτη. Με τέτοια κυβέρνηση, θέλεις να μπαίνεις σε καραντίνα και τρεις φορές τον χρόνο για να γουστάρεις, κοινώς…

shutterstock-1642888921

Πέρασε η πρώτη φάση της πανδημίας, τα πρόστιμα κατά και μετά την καραντίνα έπεσαν βροχή και ο Έλληνας πλέον επέστρεψε σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής. Και δύο μήνες, μετά τους δύο μήνες της καραντίνας, πέφτω πάνω στην ειδησάρα του αιώνα: Χωρίς τεστ στα νησιά μας οι Άγγλοι. Οι πολίτες δηλαδή μιας χώρας που πλήρωσε αρκετά ακριβα το τίμημα της πανδημίας, ετοιμάζονται να κάνουν απόβαση σε Φαληράκι, Λαγανά, Μάλια και όπου αλλού τραβάει η όρεξη τους.

Και φυσικά, το περήφανο ελληνικό κράτος, καμία διάθεση δεν έχει να τους ταλαιπωρήσει τους ανθρώπους που έρχονται να μας αφήσουν τα “ζεστά” τους χιλιάρικα. Θυμίζω απλά ότι στην πρώτη διεθνή πτήση από το Ντουμπάι, το μισό αεροπλάνο ήταν θετικό. Φανταστείτε τι έχει να γίνει λοιπόν σε πτήσεις με ξαναμένα αγγλάκια που έρχονται εδώ για να τα ισοπεδώσουν όλα, σε δέκα μέρες παραμονής. Σιγά μην κάνουν και τεστ, έτσι θα σκάσουν, θα μεταδώσουν την αγάπη τους και σε εμάς και μετά θα φύγουν κύριοι. Αλλά δε γ@μιετ@ι, μην μας κατηγορήσουν ότι εμποδίσαμε τους λιγοστούς ξενοδόχους που θα ανοίξουν φέτος να εισπράξουν κάποια – λίγα- χρήματα. Αφού δεν έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε τον λαό μας, ας τον αφήσουμε να παίξει με τις πιθανότητες για την υγεία του.

Η Ελλάδα πάντως η αλήθεια είναι ότι για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της έχει πρόγραμμα: Μείναμε σπίτι δύο μήνες, για να έρθουν δύο μήνες μετά οι τουρίστες κι έπειτα από άλλους δύο μήνες να μείνουμε και πάλι σπίτι.

Κι εμείς, αντί να χαρούμε που επιτέλους κάποιος κοιτάζει και μπροστά, γκρινιάζουμε…

Νίκος Καλαμπάκας