Η αλαζονεία οδηγεί στην επιτυχία ή στο απόλυτο τίποτα;

Date:

Ποιός μπορεί να είναι σε θέση να συμπαθήσει έναν αλαζονικό άνθρωπο; Η απάντηση είναι συνήθως, κανείς.

Υπάρχει η θεωρία, ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε μια καλή πλευρά και πως όλοι έχουμε τις ίδιες ευκαιρίες ως προς την αξιολόγηση της. Παρόλα αυτά ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, αυτό της αλαζονείας, αποτελεί ουσιαστικά μια σταθερή άποψη υπεροχής απέναντι σε άλλους συνήθως με υπερβολικές αξιώσεις εναντίον τους.

1Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συναντήσει τουλάχιστον ένα τέτοιο χαρακτήρα. Κανένας όμως δεν θέλει ιδιαίτερες επαφές με έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει την τάση να μας προκαλεί αρνητικά συναισθήματα, για πολλούς διαφορετικούς λόγους.

Στην ανθρώπινη συμπεριφορά έχουμε συναντήσει αρκετούς τρόπους που μπορεί να έχουν οδηγήσει κάποιον στην επιτυχία. Από πίσω κρύβονται ιδεολογίες, στρατηγικές ή απλοί ψυχολογικοί λόγοι. Συνήθως όμως οι εγωιστικές συμπεριφορές έχουν την τάση να βλάπτουν τους άλλους. Θα πρέπει να κατανοήσουμε, ότι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει την τάση να εκμεταλεύεται και να εκφοβίζει τους άλλους, έχει την ικανότητα να πετύχει το σκοπό του, είτε μας αρέσει είτε όχι.

Παρά το γεγονός ότι η αλαζονεία λειτουργεί σε βάρος των άλλων, συνήθως καταλήγει να ωφελεί τον εαυτό της.

Οι αλαζονικοί άνθρωποι εκφράζουν το θυμό τους. Μπορούν απλά να ξεσπάσουν στον οποιοδήποτε και για οποιοδήποτε λόγο. Μπορεί να λειτουργήσουν εκφοβιστικά και αυτό συνήθως έχει σαν αποτέλεσμα, την επιτυχία του σκοπού τους.

Οι αλαζονικοί άνθρωποι έχουν δύσκολο χαρακτήρα. Ενώ συνήθως τέτοιοι χαρακτήρες δεν είναι δημοφιλείς, η δυσκολία που εμφανίζουν ως προς τη διαχείριση τους, τείνει να έχει αρκετά πλεονεκτήματα για εκείνους. Σκέψουν την τελευταία φορά που διαφώνησες με έναν τέτοιο άνθρωπο. Δεν ήταν και πολύ ευχάριστο, ε;

Νομίζουν ότι είναι ανώτεροι. Παρόλο που η αλαζονεία δεν είναι το ίδιο με το ναρκισσισμό, έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά.

Τέλος λοιπόν καταλήγουμε, ότι είναι ένα αρκετά μεγάλο αρνητικό χαρακτηριστικό που μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Μπορεί το ίδιο το άτομο να αναγνωρίζει το πρόβλημα, αλλά παρόλα αυτά να μην κάνει τίποτα για να βελτιώσει την συμπεριφορά του. Αν μπορέσουμε να ανεχτούμε μια τέτοια κατάσταση, είναι πολύ πιθανό να μπορέσουμε να καταλάβουμε κάποια στιγμή και το γιατί.

quoteoftheday_no_matter_how_great_you_are_arrogance_is_not_a_good_sign_his_holiness_younus_algohar

Αν νιώθεις ότι βρίσκεσαι δίπλα σε ένα τέτοιο άτομο, θα πρέπει να καταλάβεις ότι δεν είσαι μόνος/η σου. Αν μπορέσεις να αντιληφθείς τη ρίζα του προβλήματος, είναι πολύ πιθανό να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις ένα τέτοιο περιστατικό αποτελεσματικά, μέχρι να μπορέσεις να εξαλείψεις τελείως τέτοιες συμπεριφορές από την καθημερινότητα σου.

Μετάφραση / Απόδoση: Punked.gr
Πηγή: psychologytoday.com

Share post:

LATEST

MUSTS

Οι Megadeth ανακοίνωσαν τις λεπτομέρειες του νέου τους άλμπουμ “The Sick, The Dying… And The Dead”

Η πολυαναμενόμενη επιστροφή των Megadeth και του Dave Mustaine...

Διάσημοι συγγραφείς που πέθαναν στον άσσο

Η εικόνα ενός φτωχού συγγραφέα που παλεύει για μια...

Οι Metallica κάνουν σεμινάρια στους θαυμαστές τους

Οι Metallica συνεργάστηκαν με τη Yousician, διαδραστική και εκπαιδευτική...

“Ants from up there”: Μετά από ένα χρόνο οι Black Country, New Road επιβεβαιώνουν όλους όσους πίστεψαν στο ντεμπούτο τους

Κινηματογραφικές μπαλάντες, δραματικότηταs "Funeral" των "Arcade Fire", sci-fi κατάθλιψη...
Punked