Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ρωσίας για τις Pussy Riot

Date:

ΜΟΣΧΑ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε τη Ρωσία για τον τρόπο που αντιμετώπισε τις διαμαρτυρίες του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot σε κεντρικό καθεδρικό ναό της Μόσχας το 2012, κρίνοντας πως τα μέλη της μπάντας είχαν υποβληθεί σε ταπεινωτική μεταχείριση και άδικη δίκη.

Η φεμινιστική πανκ-ροκ μπάντα και ακτιβιστική ομάδα διαμαρτυρίας είναι δημοφιλής για μια σειρά έντονων διαδηλώσεων εναντίον του Κρεμλίνου, κάνοντας, μάλιστα, την τελευταία της εμφάνιση στο γήπεδο του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου την περασμένη Κυριακή. Τρεις από τις ακτιβίστριες του συγκροτήματος καταδικάστηκαν από ρωσικά δικαστήρια πριν από έξι χρόνια λόγω της εκτέλεσης μιας «πανκ προσευχής» σε έναν από τους κεντρικούς Ορθόδοξους καθεδρικούς ναούς στην καρδιά της Μόσχας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Μαρία Αλιόχινα και η Ναντέζντα Τολοκονίκοβα πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια στη φυλακή, όπου τους επιφυλάχθηκε ιδιαίτερα κακή μεταχείριση κατά τη διάρκεια της κράτησής τους.

28_Pussy_Riot_SZIGET_160815_Photoby_Kimberley_Ross

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο διέταξε τη Ρωσία να καταβάλει συνολικά 48.760 ευρώ σε αποζημίωση και δικαστικά έξοδα, αναγνώρισε στην απόφασή του πως το συγκρότημα παραβίασε τους κανόνες δεοντολογίας που επιβάλλει ένας σημαντικός τόπος θρησκευτικής λατρείας. Ωστόσο, έκρινε πως η καταδίκη των ακτιβιστριών σε φυλάκιση ήταν δυσανάλογη των πράξεών τους, και πως η μεταχείρισή τους από τις ρωσικές αρχές, όπως για παράδειγμα ο περιορισμός τους σε ένα γυάλινο κλουβί κατά τις ακροάσεις, υπήρξε απάνθρωπη και εξευτελιστική. Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε στην ιστοσελίδα του πως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ, προσθέτοντας πως οι ρωσικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους τρεις μήνες για να αποφασίσουν αν θα ασκήσουν έφεση.

Πηγή: kathimerini.gr

Share post:

LATEST

MUSTS

Οι Megadeth ανακοίνωσαν τις λεπτομέρειες του νέου τους άλμπουμ “The Sick, The Dying… And The Dead”

Η πολυαναμενόμενη επιστροφή των Megadeth και του Dave Mustaine...

Διάσημοι συγγραφείς που πέθαναν στον άσσο

Η εικόνα ενός φτωχού συγγραφέα που παλεύει για μια...

Οι Metallica κάνουν σεμινάρια στους θαυμαστές τους

Οι Metallica συνεργάστηκαν με τη Yousician, διαδραστική και εκπαιδευτική...

“Ants from up there”: Μετά από ένα χρόνο οι Black Country, New Road επιβεβαιώνουν όλους όσους πίστεψαν στο ντεμπούτο τους

Κινηματογραφικές μπαλάντες, δραματικότηταs "Funeral" των "Arcade Fire", sci-fi κατάθλιψη...
Punked