Ενάντια Στις Διακρίσεις ΛΟΑΤΚΙ+ Ατόμων Τρίτης Ηλικίας

Με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων και των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ (Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά, Τρανσεξουαλικά, Κουήρ, Ίντερσεξ) άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, όταν απευθύνονται σε υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες, επτά οργανώσεις από έξι Ευρωπαϊκές χώρες υλοποιούν το έργο με τίτλο «Best4OlderLGBTI».

Ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου έχουν υπάρξει αιτία πολλαπλών διακρίσεων και αποκλεισμών και η προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, αποτελεί θεμελιώδες ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο έρευνες δείχνουν πως 47% των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων έχουν βιώσει προσωπικά τη διάκριση και τον αποκλεισμό εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, πόσω μάλλον όταν εισέρχονται στην τρίτη ηλικία.

Στόχοι του έργου «Best4OlderLGBTI»

«Οι βασικοί στόχοι του έργου είναι τρεί» λέει στον Αθήνα 9.84 η υπεύθυνη διαχείρισης έργων του ΚΜΟΠ Χριστίνα Ιωάννου. «Πρώτον η καταπολέμηση των διακρίσεων με βάση την ηλικία, τον σεξουαλικό προσδιορισμό , την ταυτότητα φύλου, την έκφραση φύλου και τα σεξουαλικά χαρακτηριστικά των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Δεύτερον η προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας μέσω της ευαισθητοποίησης διαφόρων ομάδων στόχου. Τρίτον η προώθηση ενός δικτύου επαγγελματιών σε όλη την Ευρώπη, που ενδιαφέρονται για την καταπολέμηση αυτού του είδους των διακρίσεων».

LGBTQI

Δράσεις του έργου «Best4OlderLGBTI»

«Οι δύο κύριες δράσεις για να επιτευχθούν οι στόχοι» εξηγεί η κα Ιωάννου, «είναι η ανάπτυξη μιας καμπάνιας ευαισθητοποίησης στα έξι κράτη- μέλη με τη χρήση πολυμέσων, videos με μαρτυρίες, διανομή φυλλαδίων και ένα συνέδριο σεξουαλικότητας σε μεγαλύτερες ηλικίες το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Πόρτο μεταξύ Φεβρουαρίου – Μαρτίου του 2019. Η δεύτερη δράση αφορά στην ανάπτυξη και προσαρμογή ενός καινοτόμου προγράμματος παρέμβασης στο οποίο θα εκπαιδευτούν επαγγελματίες υγείας και κοινωνικοί επιστήμονες στα θέματα που  αντιμετωπίζουν ηλικιωμένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα».

Συντελεστές

Στην Ελλάδα το έργο υλοποιείται από το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας ενώ συντονιστής είναι ο φορέας Anziani E Non Solo Societa Cooperativa Socialeαπό την Ιταλία. Συμμετέχουν επίσης οι οργανισμοί: Age Action Ireland Ltd (Ιρλανδία), Centro de Atendimento e Serviços 050+ (Πορτογαλία), European Association for Social Innovation (Ρουμανία), Fluxphera (Πορτογαλία), και Stichting Roze 50+ (Ολλανδία).

Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Rights, Equality and Citizenship (2014-2020) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2018 και θα διαρκέσει δύο χρόνια.

LGBTQI

ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας

Το ΚΜΟΠ είναι μη κυβερνητική oργάνωση που ιδρύθηκε το 1977 με σκοπό τη στήριξη ατόμων που απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό και περιθωριοποίηση, την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών για την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη ανέργων και ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, την ανάπτυξη υποβαθμισμένων περιοχών, την επιστημονική έρευνα και την παροχή τεχνογνωσίας σε θέματα κοινωνικής πολιτικής.

Τομείς Δραστηριότητας

Τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται τα τελευταία τριάντα χρόνια το ΚΜΟΠ μπορούν να χωριστούν στις εξής κατηγορίες: ψυχική υγεία, ίσες ευκαιρίες στην απασχόληση, νέοι & εκπαίδευση, ισότητα των δύο φύλων, επιχειρηματικότητα, κοινωνική ενσωμάτωση, κοινωνική οικονομία και παροχή βοήθειας σε άτομα τρίτης ηλικίας.

Πηγή: athina984.gr

Previous Story

Γιατί πρέπει να προσέχουμε τι επιτρέπουμε να μπαίνει στο μυαλό μας

Next Story

Η «Φροσύνη» του Στέφανου Παπατρέχα στο θέατρο Άβατον

Latest from Blog

Οι Body Count κυκλοφόρησαν το νέο single “Psychopath”

Οι Body Count επιστρέφουν με το “Psychopath”, το πρώτο τους νέο single μετά το “Bum-Rush” του 2020, το οποίο κέρδισε βραβείο Grammy για την “Καλύτερη Metal Performance”. Στο εκρηκτικό νέο τραγούδι συμμετέχει…

Ian Curtis: H απόκοσμη φωνή της Post-Punk

Ο Ian Curtis ήταν η φωνή που ενώ έζησε ανάμεσα μας για λίγο, κατάφερε να  δώσει την απόκοσμη και αισθησιακή ενέργεια του σε μια ολόκληρη γενιά, η οποία ακόμα και σήμερα ζεί…

Το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin “Becoming Led Zeppelin” πρόκειται να προβληθεί στους κινηματογράφους

Η ταινία, η οποία ανακοινώθηκε πρώτη φορά το 2019, έχει αγοραστεί για κυκλοφορία από τη Sony Classics Pictures σε διάφορες χώρες, στην Αμερική, στη Λατινική Αμερική, στη Νοτιοανατολική Ασία (εκτός από την…

“The Substance”: H νέα ταινία της Coralie Fargeat με τη Demi Moore και τη Margaret Qualley

Η Γαλλίδα σκηνοθέτις Coralie Fargeat επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με την ολοκαίνουργια ταινία τρόμου “The Substance”, 7 χρόνια μετά το θρίλερ δράσης “Revenge”. Το πρώτο teaser που αποκαλύφθηκε από το Deadline, διαρκείας μόλις 40 δευτερόλεπτων δίνει…
Punked
Go toTop