Είσαι δημιουργικός; Μάθε γιατί είσαι διαφορετικός

Μια από τις σημαντικότερες πτυχές της καινοτομίας είναι η δημιουργικότητα. Ποιό είναι όμως το κίνητρο της; Από που πηγάζει; Υπάρχουν αρκετές ιστορίες εκεί έξω από δημιουργικούς ανθρώπους, οι οποίοι εφάρμοσαν τις πιο παράξενες μεθόδους στην καθημερινότητα τους.

Για παράδειγμα ο Dali καθόταν στην καρέκλα του με τα κλειδιά του να αιωρούνται πάνω από ένα μεταλλικό πιάτο. Μόλις χαλάρωνε αρκετά ώστε να του πέσουν τα κλειδιά, έπεφταν στο πιάτο, ξυπνούσε απότομα οπότε είχε μια φρέσκια εικόνα από το όνειρο, που μπορεί να έβλεπε εκείνη τη στιγμή.

weapon_wig_inventorΟ Ρωσο – Αμερικανός συνθέτης Igor Stravinsky, είχε μια διαφορετική αλλά εξίσου ιδιαίτερη μέθοδο. Στεκόταν με το κεφάλι ανάποδα, με ένα τρόπο που του είχε μάθει ο γυμναστής του. Ο ίδιος θεωρούσε ότι η συγκεκριμένη πράξη καθάριζε το μυαλό του. Ο εφευρέτης Yoshiro Nakamatsu, ο οποίος έχει κατοχυρωμένες 3000 πατέντες στο όνομα του, ανάμεσα τους και την δημιουργία της δισκέτας, πήγαινε για καταδύσεις, περιμένοντας κάποια έμπνευση να του χτυπήσει την πόρτα κινδυνεύοντας όμως με το χρόνο παραμονής του κάτω από το νερό να του την χτυπήσει ο θάνατος.

Δεν μπορούμε να έχουμε εξέλιξη στην τεχνολογία και στις τέχνες χωρίς δημιουργικότητα και φαντασία. Οι καλλιτέχνες και οι εφευρέτες έχουν τόσο παράξενες συνήθειες που έχουν κάνει ακόμα και τους καλύτερους ερευνητές, να θέλουν να σκίσουν τα πτυχία τους.

Αυτό που έχει διαπιστωθεί είναι πως όταν είμαστε δημιουργικοί, παράγεται ένα ιδιαίτερο νευρολογικό μοτίβο το οποίο αφήνει μια μοναδική υπογραφή στο μυαλό μας. Η δυνατότητα ενός ατόμου να παράγει μοναδικές και καινοτόμες ιδέες, βασίζεται αξιόπιστα στη λειτουργική σύνδεση μεταξύ μυαλού και δημιουργικότητας.

portrait_of_albert_einstein_114339176_58b9ce465f9b58af5ca7ee83Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα μηχανή να μπορεί να διαβάσει τις σκέψεις μας και οι επιστήμονες είναι ακόμα στην αρχή του να διαπιστώσουν πως ακριβώς συνδέονται όσα αναφέραμε παραπάνω. Σίγουρα δεν είναι σε θέση να προβλέψουν τον επόμενο Einstein, αλλά σίγουρα είναι σε θέση να έχουν μια καλή αίσθηση του πόσο ευέλικτη είναι η σκέψη ενός ατόμου.

Υπάρχει ο προεπιλεγμένος τρόπος λειτουργίας μας και ο εκτελεστικός. Ο προεπιλεγμένος τρόπος λειτουργίας μας λειτουργεί όταν το μυαλό μας ξεκινά να ονειροπολεί. Αν ξεκίνησες για το σπίτι σου και δεν έχεις ιδέα πως βρέθηκες εκεί, τότε ο προεπιλεγμένος τρόπος ζωής σου έχει αναλάβει τη συγκεκριμένη στιγμή. Ο εκτελεστικός αναλαμβάνει το τιμόνι από τη στιγμή που ξεκινάς να κατακλύζεσαι με σκέψεις, να κάνεις σχέδια, να παίρνεις αποφάσεις κ.τ.λ. Αυτό που μπορούν να κάνουν καλύτερα οι δημιουργικοί άνθρωποι, είναι ότι έχουν τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται τα ερεθίσματα από κάθε πηγή διαφορετικά.

Μην κλείνεις λοιπόν την πόρτα σε όσα θεωρείς έμπνευση και όσα τείνουν να σε κάνουν να σκέφτεσαι διαφορετικά. Σκέψου μοναδικά, πράξε καινοτόμα!

Πηγή: bigthink.com

 

Previous Story

Blockbuster του Καλοκαιριού που θα μας κάνουν να τρέχουμε στις αίθουσες

Next Story

Αυτά τα κραγιόν τα θέλω και θα τα έχω

Latest from Blog

Οι Death Metallers God Dethroned ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ “The Judas Paradox”

Οι Ολλανδοί Death Metallers God Dethroned ανακοίνωσαν πως στις 6 Σεπτεμβρίου θα κυκλοφορήσουν τη νέα τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο “The Judas Paradox”. Παράλληλα με αυτήν την ανακοίνωση μας παρουσιάζουν και το…

Οι Cavalera κυκλοφόρησαν μουσικό βίντεο για το νέο single “Nightmares of Delirium”

Τα αδέρφια Cavalera (πρώην Sepultura) κυκλοφόρησαν πριν λίγες ημέρες μία επαναηχογραφημένη εκδοχή του κλασσικού δίσκου των Sepultura με τίτλο “Schizophrenia”. Μέσα στην συγκεκριμένη κυκλοφορία έχουν προσθέσει και την νέα σύνθεση “Nightmares of…

Vivien Leigh: Σαν σήμερα την “πήρε” ο άνεμος

H Vivien Leigh θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών. Μπορεί να θέλαμε περισσότερες ερμηνείες από εκείνη, αλλά για τους περισσότερους από εμάς η μοναδική “Scarlett O’Hara” αποτέλεσε ένα μόνιμο…
Punked
Go toTop