Δεν έχεις τόσους φίλους όσους θες να νομίζεις

Πόσους φίλους πιστεύετε ότι έχετε; Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι ούτε οι μισοί από όσους πιστεύετε.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (το διάσημο MIT) πραγματοποίησαν μια μελέτη στην οποία ζήτησαν από 84 φοιτητές να βαθμολογήσουν τους συμμαθητές τους.

Η βαθμολογία έφτανε από το μηδέν έως το πέντε, με τη βαθμολογία μηδέν να σημαίνει «δεν ξέρω αυτό το άτομο», τη βαθμολογία τρία να σημαίνει ότι είναι κάποιος που θεωρείται «φίλος» και τη βαθμολογία πέντε να σημαίνει «είναι ένας από τους καλύτερους φίλους μου». Επίσης, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες φοιτητές να προβλέψουν πώς θα τους βαθμολογήσουν οι υπόλοιποι.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό PLoS ONE, έδειξε ότι σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες είχαν παρεξηγήσει τις φιλίες τους με τους συμφοιτητές τους. Το 94% των φοιτητών που χαρακτήριζαν κάποιο άλλο άτομο ως φίλο, περίμεναν ότι τα αισθήματα θα ήταν αμοιβαία, αλλά στην πραγματικότητα μόλις λίγο περισσότερο από το ήμισυ των συμμετεχόντων είδαν ότι η φιλία τους είχε την ίδια ανταπόκριση.

Ένα εντυπωσιακό 47% των φοιτητών που χαρακτήρισαν κάποιον ως φίλο – με βαθμολογία τρία ή υψηλότερη- δεν έλαβε αντίστοιχη βαθμολογία από το εν λόγω πρόσωπο.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι άνθρωποι που είχαν μικρότερες ομάδες φίλων ήταν πιο πιθανό να αισθάνονται μια ισχυρή φιλία με κάποιον που είχε ένα μεγαλύτερο δίκτυο φίλων, δημιουργώντας μια ανισορροπία σχετικά με το πώς έβλεπαν ο ένας τον άλλο και τη φιλία τους. Εκείνοι πάντως που είχαν σχετικά κοινό κοινωνικό κύκλο ήταν πιο πιθανό να βλέπουν ο ένας τον άλλο ως φίλοι.

Ο Δρ Erez Shmueli, ένας από τους συντάκτες της μελέτης, δήλωσε σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας: «Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε λάθος περίπου για το ήμισυ των σχέσεών μας. Ακούγεται περίεργο ίσως, αλλά είμαστε πολύ κακοί στο κρίνουμε τα είδη των σχέσεων που έχουμε».

Πηγή: iatrikanews.gr

Previous Story

Πέθανε ο ηθοποιός, gay icon και ποπ σταρ Tab Hunter

Next Story

Μικρά μυστικά μακιγιάζ για τις τέλειες selfies

Latest from Blog

Οι Death Metallers God Dethroned ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ “The Judas Paradox”

Οι Ολλανδοί Death Metallers God Dethroned ανακοίνωσαν πως στις 6 Σεπτεμβρίου θα κυκλοφορήσουν τη νέα τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο “The Judas Paradox”. Παράλληλα με αυτήν την ανακοίνωση μας παρουσιάζουν και το…

Οι Cavalera κυκλοφόρησαν μουσικό βίντεο για το νέο single “Nightmares of Delirium”

Τα αδέρφια Cavalera (πρώην Sepultura) κυκλοφόρησαν πριν λίγες ημέρες μία επαναηχογραφημένη εκδοχή του κλασσικού δίσκου των Sepultura με τίτλο “Schizophrenia”. Μέσα στην συγκεκριμένη κυκλοφορία έχουν προσθέσει και την νέα σύνθεση “Nightmares of…

Vivien Leigh: Σαν σήμερα την “πήρε” ο άνεμος

H Vivien Leigh θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών. Μπορεί να θέλαμε περισσότερες ερμηνείες από εκείνη, αλλά για τους περισσότερους από εμάς η μοναδική “Scarlett O’Hara” αποτέλεσε ένα μόνιμο…
Punked
Go toTop