Δεν έχεις τόσους φίλους όσους θες να νομίζεις

Date:

Πόσους φίλους πιστεύετε ότι έχετε; Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι ούτε οι μισοί από όσους πιστεύετε.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (το διάσημο MIT) πραγματοποίησαν μια μελέτη στην οποία ζήτησαν από 84 φοιτητές να βαθμολογήσουν τους συμμαθητές τους.

Η βαθμολογία έφτανε από το μηδέν έως το πέντε, με τη βαθμολογία μηδέν να σημαίνει «δεν ξέρω αυτό το άτομο», τη βαθμολογία τρία να σημαίνει ότι είναι κάποιος που θεωρείται «φίλος» και τη βαθμολογία πέντε να σημαίνει «είναι ένας από τους καλύτερους φίλους μου». Επίσης, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες φοιτητές να προβλέψουν πώς θα τους βαθμολογήσουν οι υπόλοιποι.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό PLoS ONE, έδειξε ότι σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες είχαν παρεξηγήσει τις φιλίες τους με τους συμφοιτητές τους. Το 94% των φοιτητών που χαρακτήριζαν κάποιο άλλο άτομο ως φίλο, περίμεναν ότι τα αισθήματα θα ήταν αμοιβαία, αλλά στην πραγματικότητα μόλις λίγο περισσότερο από το ήμισυ των συμμετεχόντων είδαν ότι η φιλία τους είχε την ίδια ανταπόκριση.

Ένα εντυπωσιακό 47% των φοιτητών που χαρακτήρισαν κάποιον ως φίλο – με βαθμολογία τρία ή υψηλότερη- δεν έλαβε αντίστοιχη βαθμολογία από το εν λόγω πρόσωπο.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι άνθρωποι που είχαν μικρότερες ομάδες φίλων ήταν πιο πιθανό να αισθάνονται μια ισχυρή φιλία με κάποιον που είχε ένα μεγαλύτερο δίκτυο φίλων, δημιουργώντας μια ανισορροπία σχετικά με το πώς έβλεπαν ο ένας τον άλλο και τη φιλία τους. Εκείνοι πάντως που είχαν σχετικά κοινό κοινωνικό κύκλο ήταν πιο πιθανό να βλέπουν ο ένας τον άλλο ως φίλοι.

Ο Δρ Erez Shmueli, ένας από τους συντάκτες της μελέτης, δήλωσε σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας: «Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε λάθος περίπου για το ήμισυ των σχέσεών μας. Ακούγεται περίεργο ίσως, αλλά είμαστε πολύ κακοί στο κρίνουμε τα είδη των σχέσεων που έχουμε».

Πηγή: iatrikanews.gr

Share post:

LATEST

Νέο lyric βίντεο από τους Manowar για το single “Immortal”

Οι Manowar έδωσαν στην δημοσιότητα ένα νέο lyric βίντεο για το τραγούδι τους "Immortal". Το τραγούδι συμπεριλαμβάνεται στο EP του συγκροτήματος με τίτλο "Highlights From...

MUSTS

Freddie Mercury: Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή το μεγαλύτερο είδωλο όλων των εποχών

O αγαπημένος frontman όλων των εποχών, Freddie Mercury έφυγε σαν σήμερα...

Punks Not Dead – Μια μικρή αναδρομή

Έχοντας διαμορφώσει αρκετές γενιές, η Punk βρίσκεται ακόμα εδώ. Pop-Punk,...

Το Χαμένο Ημερολόγιο της “Άλλης” – Πρώτη παρουσίαση της έκδοσης του βιβλίου του Μάνου Λαμπράκη

Οι εκδόσεις «ΑΣΤΑΡΤΗ» και το Θέατρο Σταθμός σας προσκαλούν στην πρώτη παρουσίαση της...
Punked