Ξεθωριασμένες γραμμές και σύμβολα στα μέτωπα, στα μάγουλα, στο πηγούνι και όμως κανείς δεν φαίνεται να τα προσέχει. Στα βουνά της Αλγερίας κατοικούν οι γυναίκες Chaouia, που υπερασπίζονται τις παραδόσεις τους ακόμα και σήμερα.

Οι περισσότερες από αυτές είναι πλέον από 70 έως 90 ετών και έχουν τατουάζ σχεδόν σε όλο τους το σώμα, τα οποία καθόριζαν την ομορφιά και τη νιότη τους. Η παράδοση σήμερα έχει χαθεί και αυτό που κάποτε τους έδινε μια ταυτότητα, πλέον δεν είναι απαραίτητο σε καμία από τις νεότερες γενιές.

Η Djena Benzahra, 76 ετών σήμερα, αναγκάστηκε να κάνει το πρώτο της τατουάζ σε ηλικία 9 ετών, γιατί πολύ απλά η μητέρα της ήθελε να δείχνει όμορφη.

“Ακόμα θυμάμαι τον πόνο και πόσο πολύ έκλαιγα. Δεν ήθελα να το κάνω…”

Οι μύθοι γύρω από το τατουάζ

Υπάρχουν αρκετές προκαταλήψεις ακόμα και σήμερα γύρω από τα τατουάζ. Στις συγκεκριμένες γυναίκες όσα γινόντουσαν στους αστραγάλους και στα χέρια, συμβόλιζαν την γονιμότητα.

tattoo-7Κατά την περίοδο της δημιουργίας νέων αποικιών στην Αλγερία, οι περισσότερες αναγκάστηκαν να κάνουν τατουάζ στο πρόσωπο, ώστε να μην είναι αρρεστές στους Γάλλους στρατιώτες, κάτι όμως που οι ίδιες δεν παραδέχονται ακόμα και σήμερα.

Αρκετοί λένε ότι η επιρροή της θρησκείας έκανε το έθιμο να ξεθωριάσει, καθώς οι γυναίκες θεωρούν ότι είναι πλέον αμαρτωλές στα μάτια του θεού.

5643c8d5290000d7004dccd0

“Για να ζητήσω συγχώρεση από το θεό, έδωσα όλα μου τα ασημένια κοσμήματα” αναφέρει η Djena.

Μερικές θρησκείες, ανάμεσα τους και το Ισλάμ, απαγορεύουν τα τατουάζ και οι γυναίκες θεωρούν ότι αυτή η νοοτροπία σκοτώνει τα αρχαία έθιμα, εφόσον η νέα γενιά δεν θα θέλει να αμαρτήσει στα μάτια του θεού.

Nancy Von Χ

Μοιρασθείτε το: