Γιατί καταλήγουμε να απογοητευόμαστε από τις επιλογές μας;

Date:

Όλοι μας έχουμε βιώσει μια απογοήτευση, έπειτα από δική μας επιλογή. Το αδιάφορο βιβλίο που επέλεξες, το άγευστο πιάτο που παρήγγειλες, όλα όσα καθημερινά θα ήλπιζες να είναι αλλιώς.

Υπάρχει όμως κάποιος ιδιαίτερος λόγος για τις συστηματικές μας λάθος επιλογές;

Science_Help_Us_Make_Better_Choices_1_990x580Ίσως να νιώθεις ότι έχεις αναγκαστεί να καταφύγεις σε μερικές από αυτές. Η κεντρική ιδέα είναι συνήθως αρκετά απλή. Ας υποθέσουμε ότι ο κόσμος κάνει πάντα την καλύτερη εκτίμηση και επιλέγει το σωστό. Αυτό θα συμβεί όταν θα υπάρχει μια σειρά από πολλές επιλογές και θα είναι σε θέση να επιλέξει αυτή που θεωρεί εκείνη τη στιγμή, πιο σωστή.

Τώρα λοιπόν, ας υποθέσουμε ότι ο κόσμος μας δεν είναι τέλειος. Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει εύκολα τι είναι σωστό και τι λάθος και σε ορισμένες περιπτώσεις θεωρεί, ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο χειρότερα από όσο φαίνονται. Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν ας θεωρήσουμε, ότι και εκεί υπάρχουν αρκετές επιλογές, αλλά πως μέσος όρος στατιστικά θα πάρει τη λάθος απόφαση.

Έτσι λοιπόν μπορούμε να υποθέσουμε ότι σε κάθε περίπτωση κάποιος είναι σε θέση να εκτιμήσει μια κατάσταση σαν καλύτερη από ότι είναι στην πραγματικότητα και το αντίθετο. Επειδή συνήθως θα επιλέξει εκείνη που θεωρεί σωστή, είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί σε αυτή λόγω λανθασμένης κρίσης. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα αυτόματα να απογοητευτεί, παρά να νιώσει ότι επέλεξε το σωστό.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανότερο να συμβεί, όταν οι λάθος μας επιλογές μοιάζουν με τις σωστές, καθώς οι διαφορές τους είναι ελάχιστες.

Πως μπορούμε να δώσουμε ένα τέλος λοιπόν σε τέτοια φαινόμενα;

Μια καλή λύση είναι να συμβουλευόμαστε τη γνώμη ενός τρίτου ατόμου που εμπιστευόμαστε, όταν πρέπει να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις. Θα πρέπει όμως να είμαστε σε θέση να ακούσουμε όλες τις εκδοχές που θα μας παρουσιάσει. Οι πιθανότητες είναι να επιλέξουμε κάτι τελείως διαφορετικό, οπότε θα είμαστε σε θέση να ενώσουμε τα κοινά μας σημεία και να κάνουμε συγκρίσεις.

23Από την άλλη θα πρέπει να δίνουμε στον εαυτό μας διαφορετικές επιλογές, ώστε να μπορούμε να εκτιμήσουμε καλύτερα την κατάσταση, πριν την τελική απόφαση. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά σίγουρα θα υπάρξει μια παύση, όπου θα μας βοηθήσει να δούμε ίσως διαφορετικούς παράγοντες, οι οποίοι θα μας αποτρέψουν από λάθη που ίσως κάναμε την τελευταία φορά.

Τέλος, όταν βιώνουμε μια απογοήτευση έπειτα από κάτι που επιλέξαμε μόνοι μας, χωρίς να μας το επιβάλλει κανείς, είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι πάντα θα υπάρχει μια αβεβαιότητα στο αν πράξαμε το σωστό.

Μην τιμωρείς τον εαυτό σου λοιπόν γιατί δεν εκτίμησες σωστά μια κατάσταση. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα, τα πράγματα να μην είναι όπως φαίνονται οπότε φρόντισε να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά σε όλα τα δεδομένα.

Πηγή: psychologytoday.com
Μετάφραση / Απόδoση: Punked.gr

 

 

 

Share post:

LATEST

Νέο lyric βίντεο από τους Manowar για το single “Immortal”

Οι Manowar έδωσαν στην δημοσιότητα ένα νέο lyric βίντεο για το τραγούδι τους "Immortal". Το τραγούδι συμπεριλαμβάνεται στο EP του συγκροτήματος με τίτλο "Highlights From...

MUSTS

Freddie Mercury: Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή το μεγαλύτερο είδωλο όλων των εποχών

O αγαπημένος frontman όλων των εποχών, Freddie Mercury έφυγε σαν σήμερα...

Punks Not Dead – Μια μικρή αναδρομή

Έχοντας διαμορφώσει αρκετές γενιές, η Punk βρίσκεται ακόμα εδώ. Pop-Punk,...

Το Χαμένο Ημερολόγιο της “Άλλης” – Πρώτη παρουσίαση της έκδοσης του βιβλίου του Μάνου Λαμπράκη

Οι εκδόσεις «ΑΣΤΑΡΤΗ» και το Θέατρο Σταθμός σας προσκαλούν στην πρώτη παρουσίαση της...
Punked