Γιατί καταλήγουμε να απογοητευόμαστε από τις επιλογές μας;

Όλοι μας έχουμε βιώσει μια απογοήτευση, έπειτα από δική μας επιλογή. Το αδιάφορο βιβλίο που επέλεξες, το άγευστο πιάτο που παρήγγειλες, όλα όσα καθημερινά θα ήλπιζες να είναι αλλιώς.

Υπάρχει όμως κάποιος ιδιαίτερος λόγος για τις συστηματικές μας λάθος επιλογές;

Science_Help_Us_Make_Better_Choices_1_990x580Ίσως να νιώθεις ότι έχεις αναγκαστεί να καταφύγεις σε μερικές από αυτές. Η κεντρική ιδέα είναι συνήθως αρκετά απλή. Ας υποθέσουμε ότι ο κόσμος κάνει πάντα την καλύτερη εκτίμηση και επιλέγει το σωστό. Αυτό θα συμβεί όταν θα υπάρχει μια σειρά από πολλές επιλογές και θα είναι σε θέση να επιλέξει αυτή που θεωρεί εκείνη τη στιγμή, πιο σωστή.

Τώρα λοιπόν, ας υποθέσουμε ότι ο κόσμος μας δεν είναι τέλειος. Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει εύκολα τι είναι σωστό και τι λάθος και σε ορισμένες περιπτώσεις θεωρεί, ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο χειρότερα από όσο φαίνονται. Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν ας θεωρήσουμε, ότι και εκεί υπάρχουν αρκετές επιλογές, αλλά πως μέσος όρος στατιστικά θα πάρει τη λάθος απόφαση.

Έτσι λοιπόν μπορούμε να υποθέσουμε ότι σε κάθε περίπτωση κάποιος είναι σε θέση να εκτιμήσει μια κατάσταση σαν καλύτερη από ότι είναι στην πραγματικότητα και το αντίθετο. Επειδή συνήθως θα επιλέξει εκείνη που θεωρεί σωστή, είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί σε αυτή λόγω λανθασμένης κρίσης. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα αυτόματα να απογοητευτεί, παρά να νιώσει ότι επέλεξε το σωστό.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανότερο να συμβεί, όταν οι λάθος μας επιλογές μοιάζουν με τις σωστές, καθώς οι διαφορές τους είναι ελάχιστες.

Πως μπορούμε να δώσουμε ένα τέλος λοιπόν σε τέτοια φαινόμενα;

Μια καλή λύση είναι να συμβουλευόμαστε τη γνώμη ενός τρίτου ατόμου που εμπιστευόμαστε, όταν πρέπει να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις. Θα πρέπει όμως να είμαστε σε θέση να ακούσουμε όλες τις εκδοχές που θα μας παρουσιάσει. Οι πιθανότητες είναι να επιλέξουμε κάτι τελείως διαφορετικό, οπότε θα είμαστε σε θέση να ενώσουμε τα κοινά μας σημεία και να κάνουμε συγκρίσεις.

23Από την άλλη θα πρέπει να δίνουμε στον εαυτό μας διαφορετικές επιλογές, ώστε να μπορούμε να εκτιμήσουμε καλύτερα την κατάσταση, πριν την τελική απόφαση. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά σίγουρα θα υπάρξει μια παύση, όπου θα μας βοηθήσει να δούμε ίσως διαφορετικούς παράγοντες, οι οποίοι θα μας αποτρέψουν από λάθη που ίσως κάναμε την τελευταία φορά.

Τέλος, όταν βιώνουμε μια απογοήτευση έπειτα από κάτι που επιλέξαμε μόνοι μας, χωρίς να μας το επιβάλλει κανείς, είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι πάντα θα υπάρχει μια αβεβαιότητα στο αν πράξαμε το σωστό.

Μην τιμωρείς τον εαυτό σου λοιπόν γιατί δεν εκτίμησες σωστά μια κατάσταση. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα, τα πράγματα να μην είναι όπως φαίνονται οπότε φρόντισε να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά σε όλα τα δεδομένα.

Πηγή: psychologytoday.com
Μετάφραση / Απόδoση: Punked.gr

 

 

 

Previous Story

Τέλος το gay pride στο Λίβανο – Συνέλαβαν τον διοργανωτή του

Next Story

Βρεθήκαμε στο fashionable party της Bershka

Latest from Blog

Οι Death Metallers God Dethroned ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ “The Judas Paradox”

Οι Ολλανδοί Death Metallers God Dethroned ανακοίνωσαν πως στις 6 Σεπτεμβρίου θα κυκλοφορήσουν τη νέα τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο “The Judas Paradox”. Παράλληλα με αυτήν την ανακοίνωση μας παρουσιάζουν και το…

Οι Cavalera κυκλοφόρησαν μουσικό βίντεο για το νέο single “Nightmares of Delirium”

Τα αδέρφια Cavalera (πρώην Sepultura) κυκλοφόρησαν πριν λίγες ημέρες μία επαναηχογραφημένη εκδοχή του κλασσικού δίσκου των Sepultura με τίτλο “Schizophrenia”. Μέσα στην συγκεκριμένη κυκλοφορία έχουν προσθέσει και την νέα σύνθεση “Nightmares of…

Vivien Leigh: Σαν σήμερα την “πήρε” ο άνεμος

H Vivien Leigh θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών. Μπορεί να θέλαμε περισσότερες ερμηνείες από εκείνη, αλλά για τους περισσότερους από εμάς η μοναδική “Scarlett O’Hara” αποτέλεσε ένα μόνιμο…
Punked
Go toTop