Βλέπεις κι εσύ πρόσωπα πάνω σε καθημερινά αντικείμενα; Μάθε τι είναι η pareidolia

26/06/2018

Ή απλά να κάθεσαι χαλαρή σε μία θέση και ενώ σκέφτεσαι κάτι εντελώς άσχετο να δεις μια φατσούλα που χαμογελά στο παρκέ;

4689253598_ccaa7fe938_b

Tα παραδείγματα αυτά είναι τελείως τυχαία, όμως οι άνθρωποι στους οποίους συμβαίνει, τα μάτια τους να δημιουργούν εικόνες προσώπων σε άψυχα αντικείμενα και επιφάνειες είναι πολλοί.

Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνουν αυτά τα διασκεδαστικά αλλά περίεργα περιστατικά είναι η pareidolia ή παρειδωλία.

Πρόκειται για ένα ψυχολογικό φαινόμενο που κάνει τους ανθρώπους να βλέπουν συγκεκριμένα σχήματα και εικόνες πάνω σε τυχαία μέρη.

pareidolia444

Το αμφιλεγόμενο ψυχολογικό τεστ Rorschach χρησιμοποιεί εικόνες από μελάνι και βασίζεται στην pareidolia για να καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με την προσωπικότητα του κάθε ατόμου.

Μελέτες αποκαλύπτουν ότι οι άνθρωποι που είναι βαθιά θρησκευόμενοι ή πιστεύουν στο παραφυσικό, αλλά και εκείνοι που είναι νευρωτικοί ή έχουν αρνητικές διαθέσεις είναι πιο επιρρεπείς και τείνουν να βιώνουν την εμπειρία pareidolia.

Σε δέντρα, σε βουνά, στο μπιφτέκι που είναι σερβιρισμένο στο πιάτο σου, σε απλά καθημερινά αντικείμενα, φατσούλες και πρόσωπα, άλλοτε χαρούμενα, συνοφρυωμένα, θυμωμένα, αστεία είναι πολύ συχνά εκεί για να σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν είσαι καλά και αν συμβαίνει και σε άλλους

968vwjx4_1368767130

Μην ανησυχείς δεν είναι κάτι το επικίνδυνο.

Ο εγκέφαλος μας, είναι «προγραμματισμένος» να ανιχνεύει και να αναγνωρίζει πρόσωπα. Μπορεί λοιπόν να συνθέσει σχήματα και μοτίβα, διαφορετικές οπτικές πληροφορίες και να τα δημιουργήσει.

Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει πως το κάθε άτομο μπορεί να ερμηνεύσει την ίδια πληροφορία-εικόνα διαφορετικά από κάποιον άλλο.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σου συμβεί και θα νομίζεις πως η τοστιέρα σου κλείνει το μάτι, κοίτα καλύτερα! Πλέον θα ξέρεις τι είναι και δεν χρειάζεται να ανησυχείς!

Αν κι εσύ βλέπεις πρόσωπα σε αυτές τις φωτογραφίες ευθύνεται η pareidolia!

Πηγή: iatrikanea.gr

Previous Story

Οι Drag φωτογραφίες του Andy Warhol το 1981, από το προσωπικό του αρχείο

Next Story

Τσάντες εμπνευσμένες από διάσημα Fashion icons

Latest from Blog

Όσκαρ 2025: Στις 2 Μαρτίου η τελετή απονομής

Το κόκκινο χαλί της μεγαλύτερης κινηματογραφικής βραδιάς του Χόλιγουντ θα στρωθεί μία εβδομάδα νωρίτερα το 2025. Πιο συγκεκριμένα η 97η απονομή των βραβείων Όσκαρ θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου, σύμφωνα με την…
Punked
Go toTop