Αυτό το “Yas Queen” από πού βγήκε τελικά;

Date:

Το “Yas queen” ή “YAAAAASSSS QUEEEEEEN!” όπως επιλέγουν πολλοί να αναφωνούν γεμάτοι χαρά και γκλίτερ, είναι μια γλαφυρή έκφραση που συναντάμε παντού στο ίντερνετ, συνήθως προς την κατεύθυνση μιας drag queen, ή της Lady Gaga.

Τι σημαίνει όμως

“Yas queen” είναι μία ορολογία που χρησιμοποιούμε για να επευφημήσουμε κάποιον ή κάποια που είναι «φάμπιουλους». Σα να λέμε “fierce”, YES, ή «κάνε αυτό που είσαι!».

Επί της ουσίας, εξυμνείς αυτό που κάνει κάποιος, την εμφάνιση του ή κάτι που μόλις είπαν.

Φυσικά και δεν μπορείς απλά να «πεις» “yas queen”, πρέπει να το τραβήξεις και να το πεις με πραγματικό ενθουσιασμό, και να βάλεις όσα A και S θεωρείς πως είναι απαραίτητα.

Τώρα, με στόμφο μετά από μένα: YAAAAAAAAAASSSS QUEEN.

Πως προέκυψε

Παροιμίες δεν βγαίνουν από το πουθενά, όλα γεννιούνται με κάποιο τρόπο και το “yas queen” δεν θα μπορούσε να διαφέρει.

Το “yas queen” είναι ένα είδος γκέι αργκό που πέρασε στο mainstream τα τελευταία χρόνια. Το “yas” γεννήθηκε από την κουλτούρα των χορών (ball culture) το 1980. Μία υποκουλτούρα της LGBT κοινότητας στην Αμερική, με ερμηνευτές, drag show και βραβεία.

Μέσα σε αυτούς τους χορούς το “yas” ξεκίνησε να χρησιμοποιείται καθώς οι θεατές ξεκίνησαν να το φωνάζουν για να εμψυχώνουν τους διαγωνιζόμενους.

Το 2013, έγινε viral ένα βίντεο που έδειχνε τη Lady Gaga να βγαίνει από ένα κτίριο. Και πετάγεται ένας φαν και φωνάζει “YAAAAAAAASSS GAGA.”

Το “queen” από την άλλη, κάποτε χρησιμοποιούταν σαν προσβολή για τους γκέι, αλλά η LGBT κοινότητα το πήρε πίσω και το μετέτρεψε σε μια μορφή ασπασμού.

Με τον καιρό οι δύο ορολογίες συνδυάστηκαν ώστε να δημιουργηθεί η δημοφιλής αργκό φράση “yas queen” (ή “yas kween” όπως επιλέγουν να γράφουν πολλοί).

1538041662478Και πως έγινε το “yas queen” τόσο δημοφιλές;

Όπως οι περισσότερες φράσεις, το “yas queen” έγινε δημοφιλές μέσα από τα media. Ταινίες και TV Shows ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν την αργκό φράση σε όλο τον κόσμο ειδικά, στην Αμερική, ενώ άρχισε να διαδίδεται στα social media (πράγμα που έκανε τη φράση να εξαπλωθεί ακόμα περισσότερο).

Το RuPaul’s Drag Race, The Real Housewives of Atlanta και Broad City είναι κάποια από τα TV Shows που χρησιμοποίησαν τη φράση και την έφεραν σε επαφή με εκατομμύρια θεατές.

Η Nicki Minaj αναφερόμενη σε μία παρόμοια φράση “Yas Brish” μίλησε για το πώς έγινε γνωστή σαν έκφραση. «Νομίζω οι drag queens ξεκίνησαν όλη αυτή τη διάλεκτο».

«Όταν βλέπω RuPaul’s Drag race, ΖΩ για τον τρόπο που μιλούν. Νομίζω πως προέρχεται από το πώς μιλάει ο κόσμος. Εμείς τα κορίτσια υιοθετήσαμε αυτό τον τρόπο, γιατί μας κάνει να αισθανόμαστε πιο σέξι, θηλυκές και αναιδείς».

Το “yas queen” λοιπόν είναι μια έκφραση χρώματος, ζωντάνιας και ενθουσιασμού. Αν σας το πουν να γνωρίζετε, πως τα πηγαίνετε περίφημα!

Θάνος Βαρνάβας

 

 

Θάνος Βαρνάβας
Θάνος Βαρνάβας
Μία μέρα, ο Σάουρον πήρε μανιτάρια, είδε το φως, και έφτιαξε εμένα. Μετά το σοκ παραιτήθηκε, και αποφάσισε να γίνει εκτροφέας χρυσόψαρων. Με λένε Θάνο Βαρνάβα. Όταν δεν τσακώνομαι με τις φωνές μέσα στο κεφάλι μου, γουστάρω να δημιουργώ, να γράφω, και να κάνω βελονάκι. Κόπιασε να τα πούμε, θα σου βγάλω και μεζέ με το τσιπουράκι.

Share post:

LATEST

MUSTS

Οι Megadeth ανακοίνωσαν τις λεπτομέρειες του νέου τους άλμπουμ “The Sick, The Dying… And The Dead”

Η πολυαναμενόμενη επιστροφή των Megadeth και του Dave Mustaine...

Διάσημοι συγγραφείς που πέθαναν στον άσσο

Η εικόνα ενός φτωχού συγγραφέα που παλεύει για μια...

Οι Metallica κάνουν σεμινάρια στους θαυμαστές τους

Οι Metallica συνεργάστηκαν με τη Yousician, διαδραστική και εκπαιδευτική...

“Ants from up there”: Μετά από ένα χρόνο οι Black Country, New Road επιβεβαιώνουν όλους όσους πίστεψαν στο ντεμπούτο τους

Κινηματογραφικές μπαλάντες, δραματικότηταs "Funeral" των "Arcade Fire", sci-fi κατάθλιψη...
Punked