Ασύνδετες σκέψεις #24

Date:

του Παύλου Τσίου

Δυναμικές επιστροφές. Κάθε ένα τέλος από κάτι είναι πάντα μια καινούρια αρχή, και είναι τόσο μαγικές οι καινούριες αρχές!!! Και η κάθε αρχή θέλει καλώς ή κακώς να κοιτάς μόνον μπροστά, κάνεις δεν εξελίχθηκε κοιτώντας και γυρνώντας πίσω!

Θα σου πάρει χρόνο να το μάθεις, να το καταλάβεις, και ίσως ποτέ να μην είσαι σίγουρος, αλλά έτσι είναι… όταν κάτι έχει τελειώσει, έχει τελειώσει και τέλος!

Πάντα μεσολαβεί ένα δύσκολο διάστημα που θα τo ονόμαζα «πένθιμη περίοδος». Γιατί εφόσον έχει τελειώσει, είναι κάτι που ζούσε και πέθανε, άρα έχεις πένθος και προσπαθείς να μάθεις να ζεις χωρίς αυτό… όπως κάνουμε με τους ανθρώπους στη ζωή, έτσι κάνουμε και με όλα τα υπόλοιπα. Αν δεν νιώθεις μέσα σου την απώλεια και δεν περάσεις από αυτό το στάδιο, κάτι δεν πάει καλά με σένα. Αν όμως πονάει και νομίζεις ότι ήρθε το τέλος του κόσμου, τότε και μόνον τότε είσαι στο σωστό δρόμο για να βγεις μέσα από όλο αυτό! Διότι θα βγεις θέλεις δεν θέλεις, είναι άλλωστε η μοναδική διαδρομή.

Είναι σαν να έχεις πέσει μέσα σε ένα βαθύ πηγάδι γεμάτο με νερό, εάν δεν πνίγηκες, κοιτάς γύρω σου και δεν βλέπεις τίποτα, αδιέξοδο! Δεν το βάζεις κάτω… σηκώνεις το κεφάλι και βλέπεις το φως που είναι αρκετά ψηλά. Ωραία…. Σκαρφάλωσε! Το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί είναι να γλιστρήσεις και να ξαναπέσεις από εκεί που ξεκίνησες. Συνέχισε λοιπόν μέχρι την επιφάνεια του, και κάποια στιγμή από τα πολλά ανέβα κατέβα θα έχεις σχηματίσει νοητά σκαλοπάτια στο κάθε σου πέρασμα, οπότε κάθε φορά θα είναι ευκολότερη η αναρρίχηση. Μην ακούς τις φωνές που σου λένε ότι άδικα προσπαθείς, ότι δεν θα φτάσεις ποτέ κλπ… βούλωσε τα αυτιά σου και μην λες σε κανέναν τα όνειρα σου! Κάνε τα πράξη και άσε να βλέπουν από μακριά τι θέλεις να κάνεις και γιατί προσπαθείς να βγεις, βγες πάνω και άσε τους άλλους να λένε! Δεν υπάρχει τίποτε αδύνατο για αυτόν που προσπάθησε!

Και μην ξεχάσεις κανέναν από τη ζωή σου! Είναι σημαντικό να θυμάσαι πάντα αυτόν που σε βοήθησε, αυτόν που σε παράτησε όταν χρειαζόσουν βοήθεια, αυτόν που σε στήριξε, και αυτόν που σε άφησε… να θυμάσαι ότι μέσα από αυτή τη διαφορά τους έγινες καλύτερος άνθρωπος! Να φέρεσαι με καλοσύνη και μεγαλοψυχία σε κάθε κακία που δέχεσαι, είναι η υπέρτατη νίκη σου!

Να ξεχνάς πάντα ότι έδωσες και να θυμάσαι όλα όσα σου έχουν δώσει! Φώναζε την αλήθεια όσο και αν ενοχλεί τους γύρω σου· τους ενοχλεί γιατί το αληθινό γεγονός από κάτι, είναι εχθρός με την αλήθεια! Να μην μετανιώνεις για κανένα σου λάθος, αρκεί μόνον να μπορείς να τα αναγνωρίζεις… άλλωστε αυτά είναι υπεύθυνα που έγινες καλύτερος άνθρωπος. Α! Και μην ξεχάσεις να διαλέξεις το καλύτερο σου λάθος και να το ξανακάνεις!!!

Αγάπα σαν να μην έχεις πληγωθεί ποτέ, τραγούδα σαν να μην σε άκουγε κανείς, χόρευε σαν να μην σε κοίταζε κανείς, κάνε παράδεισο την κάθε σου μέρα στη γη… διότι η ζωή μας είναι στιγμές, μικρές αληθινές στιγμές!!! Γιατί πραγματικά πλούσιος θα είσαι όταν έχεις όλα όσα δεν αγοράζονται!

Σε μια συνοπτική ματιά βλέπω και εγώ ο ίδιος τις σκέψεις μου να γράφουν πράγματα που τα έχω δει γραμμένα -που έχω ακούσει να μου λένε και έχω αποστηθίσει στη μέχρι τώρα πορεία μου.

Έχω κρίνει και έχω κριθεί όσο δεν έχει κριθεί άλλος άνθρωπος πάνω στη γη, ακριβώς γιατί ήμουν η διαφορά. Δεν χωρούσα και δεν χωράω σε καλούπια, ούτε και θα μπω ποτέ μου. Κόντρα στο σύνολο και στις εκάστοτε μόδες, χάραζα πάντα την δική μου πορεία και βάδιζα μόνος μου στο τεντωμένο σχοινί της ζωής μου χωρίς να κοιτάω κάτω.. μου άρεσε να κοιτάω και ακόμα κοιτάζω μόνον μπροστά.

Έγινα σοφότερος, έγινα καλύτερος άνθρωπος, διότι από παιδί φώναζα το σωστό και το δίκαιο παντού και όχι μόνον εκεί που με «έπαιρνε»… με κόστος να μην έχω γύρω μου πολλούς, αλλά να έχω τους σωστούς! Αυτό είναι ένα τίμημα που πληρώνεις αν θέλεις να είσαι ειλικρινής. Καλά με όλους δεν τα είχα και ούτε θέλω  να τα έχω, καλά με όλους τα έχουν οι διπρόσωποι και οι ρουφιάνοι!

Διδάσκω και μεταφέρω στην κόρη μου αξίες και αρετές μιας άλλης εποχής για να τα έχει εφόδια στο πίσω μέρος του μυαλού της και την προτρέπω να ζει την ηλικία της στην ώρα της! Να αγαπήσει και να ερωτευτεί με πάθος! Να κλάψει και να καεί για τον έρωτά της, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει ο τέλειος άντρας, αλλά κάπου υπάρχει ένας τέλειος γι’ αυτήν! Να ανήκει στις γυναίκες που διαλέγουν, και όχι σε αυτές που τις διαλέγουν!

Τα παιδιά μας δεν είναι η προέκταση μας ούτε η πραγματοποίηση των παιδικών μας απωθημένων, είναι η νοητή μας συνέχεια, κάτι καλύτερο και ανώτερο από εμάς, οπότε όταν ανοίγουν φτερά εμείς από κάτω φυσάμε, δεν τα ψαλιδίζουμε… Φυσάμε με όλη μας τη δύναμη να πετάξουν ψηλά, στα δικά τους όνειρα, στη δική τους ζωή που τους ανήκει, τόσο ψηλά που να μην φτάνει η όρασή μας να τα δούμε! Τα δικά μας τα φτερά πλέον έχουν το ρόλο της σκεπής και όχι της φυλακής.

Τιμή και δόξα στον γονιό που βλέπει το παιδί του σαν κάτι ανώτερο από τον ίδιο!! Τιμή και δόξα στον άνθρωπο που αναγνωρίζει σ’ αυτόν τον γονέα το μέγεθος του την πορεία του και ότι σε αυτόν οφείλει τη θέση του σήμερα!

Κανένα παιδί δεν έρχεται στη ζωή με οδηγίες χρήσεως και είναι φυσικό επόμενο να κάνουμε και λάθη, όμως σωστό και φυσικό είναι η εμπειρία μας στη ζωή να μας μάθει να τα αναγνωρίζουμε και όχι να είναι κεκτημένο δικαίωμα η θέση μας από μόνη της! Άλλωστε ο σεβασμός είναι κάτι που το κερδίζουμε, δεν είναι αποτέλεσμα απαίτησης ή θέσης! Μακάριοι οι άνθρωποι που η άγνοια τους είναι το μόνο τους ελάττωμα!

Μέσα από βάθος καρδίας και με αισθητή την απουσία μου, πρώτα από εμένα τον ίδιο που είχα χαθεί για να περάσω μόνος μου το πένθος μου, ευελπιστώ να έχω παρόμοιες εκρήξεις!

Share post:

LATEST

Coolio: Πέθανε σε ηλικία 59 ετών ο τραγουδιστής του θρυλικού “Gangsta’s Paradise”

Πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 59 ετών ο Αμερικανός ράπερ Coolio, γνωστός κυρίως για το εμβληματικό τραγούδι "Gangsta’s Paradise". Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε ο μάνατζέρ...

MUSTS

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο θρυλικός σαξοφωνίστας Pharoah Sanders

Πέθανε ο Pharoah Sanders, ο θρυλικός τενόρο σαξοφωνίστας που...

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 80 αγαπημένα pop τραγούδια με άρωμα ‘80s

Άλλωστε η μουσική είναι μία και τα όρια προκύπτουν...

Pedro Almodóvar: Ο ασυμβίβαστος σκηνοθέτης γίνεται 73 ετών

Ο βραβευμένος με Οσκαρ, Pedro Almodóvar, γεννήθηκε στις 25...

Οι μεγαλύτεροι γκαντέμηδες στην ιστορία

Σήμερα νιώθω λίγο διδακτικός, οπότε θα σας (παρα)μορφώσω με...
Punked