Για όσο καιρό υπάρχει η Πανκ στη ζωή μας, έχει καταφέρει να επηρεάσει με μηνύματα, φιλοσοφία και ιδεολογίες όλους όσους έχουν δηλώσει θαυμαστές της, φανατικούς και μη. Η αντίδραση και η επανασταστική της φύση, έχουν καταφέρει να εκφραστούν μέσα από τη μουσική και τη μόδα, σε ένα κίνημα που δε γνώριζε ιδιαίτερα από ταμπέλες και όρια. Ήταν αντικειμενικά μια όαση, στην τότε βαρετή εποχή.

Ο Joe Strummer, frontman των The Clash κάποτε είπε ότι “Η Πανκ Ροκ είχε προορισμό να γίνει η απόλυτη ελευθερία μας. Φτιαχτήκαμε για να είμαστε ικανοί να την υποστηρίξουμε”.

Κατά τη διάρκεια του ’70 συγκροτήματα όπως οι New York Dolls, οι Suicide, οι Ramones και οι The Clash, κατάφεραν να ασκήσουν μια ιδιαίτερη επιρροή στο κοινό. Δεν υπήρχε απλά μια αντίδραση στο κοινωνικό σύνολο, αλλά ένα κίνημα που είχε καταφέρει να ενώσει αρκετό κόσμο της εποχής, από τελείως διαφορετικά κοινωνικά στρώματα που υπό άλλες συνθήκες δε θα είχαν κανένα κοινό σημείο συνάντησης.

bikini-killΓυναικείες φωνές όπως η Patti Smith, η Debbie Harry, και οι Bikini Kill έχουν καταφέρει να αφήσουν το στίγμα τους μέσα από μεγάλες επιτυχίες, παρόλη τη δυσκολία τους να σταθούν σε μια ως επί το πλείστον, ανδροκρατούμενη σκηνή.

Το περιοδικό Pitchfork, προσπάθησε πρόσφατα να συγκεντρώσει όλες τις γυναικείες φωνές του κινήματος και δημιούργησε μια λίστα από τραγούδια που όπως οι ίδιοι θεωρούν προσδιόρισαν την Πανκ με την ωμή της έκφραση, χωρίς να υιοθετήσουν μια απλή συμπεριφορά απλά για το φαίνεσθε.

p01bqrkxΕξάλλου υπάρχουν κομμάτια τα οποία αν μη τι άλλο μπορούν να κάνουν τα μηνύματα τους ξεκάθαρα, χωρίς να επικεντρωθούν είτε αποκλειστικά στο κίνημα είτε στο φεμινισμό.

Μπορείς λοιπόν εκεί που είσαι κάπου χαλαρός και απολαμβάνεις την αδειούλα σου να ακούσεις τη λίστα εδώ:

Nancy Von X