Αν τη βλέπατε μέσα από τα μάτια μου, θα μας αφήνατε ήσυχους!

Date:

Εθισμένος στα αισθήματα και τη νοσταλγία που μου προκαλούν, συνέχεια ακούω παλιά τραγούδια και μιούζικαλ. Edith Piaf, Screamin’ Jay Hawkins, Chicago… Αυτή τη φορά δεν ξέρω τι με φώτισε, μερικές μέρες πριν το φετινό Pride, να ακούσω τραγούδια από το Cabaret.

Ένα τραγούδι συγκεκριμένα μου τράβηξε αιφνίδια μια ευαίσθητη χορδή της καρδιάς μου. Μέσα από τα χρόνια είχα ξεχάσει την ύπαρξη αυτού του τραγουδιού. Ένα τραγουδάκι μικρό, χωρίς κάποια σπουδαία μελωδία όπως το Cabaret ή χορογραφία όπως το Mein Herr.

Η σκηνή ξεκινάει με τον πολυτάλαντο Joel Grey, να τραγουδάει με απαλή και ρομαντική φωνή για την αγάπη που αισθάνεται για την αρραβωνιαστικιά του. Το αστείο είναι εμφανές. Η αρραβωνιαστικιά του είναι πιθηκόμορφη, και ο κόσμος τους κατακρίνει εξαιτίας των διαφορών τους. Το τραγούδι εκτυλίσσεται απαλά και ρομαντικά μέχρι το τέλος, με αναφορές στις επιθέσεις του κόσμου.

130208201931_joel_grey_cabaret_story_top

Στο φινάλε του τραγουδιού όμως ο Joel Grey τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια μου. «Αν μπορούσατε να τη δείτε μέσα από τα μάτια μου… Δεν θα έμοιαζε επ’ ουδενί λόγω Εβραία!». Σοκαριστική δήλωση για την εποχή που διαδραματίζεται η άνοδος του ναζιστικού κόμματος, και οι Εβραίοι στοχοποιούνται όλο και περισσότερο. Συνειδητοποιείς πως η εμφάνιση δεν ήταν τελικά το πρόβλημα για τη νεαρά κοπέλα. Η λέξη Εβραίος θα μπορούσε να αντικατασταθεί με το όνομα οποιασδήποτε μειονότητας. Γκέι, Τρανς, Λεσβία, Τσιγγάνος, Ανάπηρος, Πρόσφυγας…

Από όλο το τραγούδι, μία φράση κλειδί στο τέλος με ανάγκασε να πατήσω “Pause” για να μαζέψω το σαγόνι μου. Με επηρέασε περισσότερο από όσο περίμενα. Ίσως επειδή διανύουμε μια περίεργη εποχή. Ενώ η LGBTQ+ κοινότητα αποκτά σταδιακά όλο και περισσότερα από τα αυτονόητα δικαιώματα, παρατηρούμε άνοδο σε κόμματα με φασιστικές πεποιθήσεις και αύξηση στις επιθέσεις εναντίων LGBTQ+ ατόμων. Επιθέσεις λεκτικές και σωματικές.

Και πολύς κόσμος, όπως και τότε στη ναζιστική Γερμανία, κάνει τα στραβά μάτια. Ίσως επειδή το πρόβλημα δεν χτυπάει τη δικιά του πόρτα. Τουλάχιστον όχι ακόμα.

https://www.youtube.com/watch?v=mEhHeILa3HE

Θάνος Βαρνάβας

Θάνος Βαρνάβας
Θάνος Βαρνάβας
Μία μέρα, ο Σάουρον πήρε μανιτάρια, είδε το φως, και έφτιαξε εμένα. Μετά το σοκ παραιτήθηκε, και αποφάσισε να γίνει εκτροφέας χρυσόψαρων. Με λένε Θάνο Βαρνάβα. Όταν δεν τσακώνομαι με τις φωνές μέσα στο κεφάλι μου, γουστάρω να δημιουργώ, να γράφω, και να κάνω βελονάκι. Κόπιασε να τα πούμε, θα σου βγάλω και μεζέ με το τσιπουράκι.

Share post:

LATEST

Νέο lyric βίντεο από τους Manowar για το single “Immortal”

Οι Manowar έδωσαν στην δημοσιότητα ένα νέο lyric βίντεο για το τραγούδι τους "Immortal". Το τραγούδι συμπεριλαμβάνεται στο EP του συγκροτήματος με τίτλο "Highlights From...

MUSTS

Freddie Mercury: Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή το μεγαλύτερο είδωλο όλων των εποχών

O αγαπημένος frontman όλων των εποχών, Freddie Mercury έφυγε σαν σήμερα...

Punks Not Dead – Μια μικρή αναδρομή

Έχοντας διαμορφώσει αρκετές γενιές, η Punk βρίσκεται ακόμα εδώ. Pop-Punk,...

Το Χαμένο Ημερολόγιο της “Άλλης” – Πρώτη παρουσίαση της έκδοσης του βιβλίου του Μάνου Λαμπράκη

Οι εκδόσεις «ΑΣΤΑΡΤΗ» και το Θέατρο Σταθμός σας προσκαλούν στην πρώτη παρουσίαση της...
Punked