Έρευνα: Η μουσική δεν αρέσει σε όλους!

Date:

Όλοι έχουμε ακούσει τραγούδια που μας ξεσηκώνουν ή μας ρίχνουν ή μας ταξιδεύουν και άλλα τα οποία δεν μας προκαλούν απολύτως τίποτα και μας φαίνονται παντελώς αδιάφορα. Μπορεί όμως να περάσει σε κάποιον αδιάφορη η ευρύτερη έννοια της μουσικής;;;

Κι όμως! Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν την ικανότητα να νιώσουν ευχαρίστηση από τη μουσική, ακόμη κι αν οι ίδιοι άνθρωποι είναι σε θέση να απολαμβάνουν το φαγητό, το σεξ κι άλλες δραστηριότητες στη ζωή τους.

Πιο συγκεκριμένα, ψυχολόγοι από το πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης διαπίστωσαν με έκπληξη κατά τη διάρκεια ενός πειράματος, ότι η μουσική δεν προκαλούσε κανένα συναίσθημα σε περίπου 5% των συμμετεχόντων σε αυτό.

Μάλιστα, οι τελευταίοι ανέφεραν ότι οι μελωδίες δεν τους προκαλούσαν κανένα ρίγος συγκίνησης –είτε χαράς, είτε στεναχώριας. Ήταν σαν να μην ένιωθαν απολύτως τίποτα από τη μουσική.

Από την άλλη, υπάρχει μια διαταραχή, που ονομάζεται αμουσία, και όσοι την έχουν δε μπορούν να ακούσουν μουσικούς τόνους.

Έτσι, η ερευνητική ομάδα από τη Βαρκελώνη, αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα, προκειμένου να διαπιστώσει αν οι άνθρωποι αυτοί μπορούσαν να προσδιορίσουν κάποια συναισθήματα με διαφορετικά είδη μουσικής.

«Η πρώτη μας έκπληξη ήταν ότι ορισμένοι από τους συμμετέχοντες δυσκολεύτηκαν να φέρουν μουσική από το σπίτι τους. Δεν είχαν καθόλου μουσική, ούτε CD, ούτε MP3s… τίποτα» ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και επικεφαλής της μελέτης Josep Marco-Pallares.

Στη συνέχεια οι ερευνητές ζήτησαν από τους 30 συμμετέχοντες να ακούσουν μουσικούς ήχους, τους οποίους κάποιοι άλλοι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν κρίνει ως «ευχάριστους». Μέτρησαν τους καρδιακούς παλμούς και την αγωγιμότητα του δέρματός τους, τα οποία θεωρούνται φυσιολογικές μετρήσεις συναισθημάτων.

Όσοι είχαν δηλώσει ότι δεν απολάμβαναν καμία ευχαρίστηση από τη μουσική, δεν εμφάνισαν καμία φυσιολογική αντίδραση, ενώ το αντίθετο συνέβη με τους λάτρεις της μουσικής. «Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ένιωσαν ρίγη συγκίνησης όταν άκουγαν τη μουσική, ενώ αυτοί απολύτως τίποτα. Δεν παρουσίασαν καμία αντίδραση» είπε ο Marco-Pallares.

Θα μπορούσαν να είναι απλά… αναίσθητοι, σχολίασε σε κείμενό της στο npr.org η αρθρογράφος Nancy Shute.

Όμως οι ερευνητές το είχαν λάβει και αυτό υπόψη τους, και στη συνέχεια έκαναν ένα ψυχολογικό τεστ, κατά το οποίο οι συμμετέχοντες μπορούσαν να κερδίσουν χρηματικά βραβεία. Σε αυτό παρατήρησαν, ότι οι άμουσοι τα πήγαν μια χαρά, με την προοπτική της νίκης να αυξάνει τους καρδιακούς τους παλμούς και να προκαλεί αντιδράσεις και στο δέρμα τους.

«Αυτό υποδηλώνει ότι δεν παρουσιάζουν κάποιου είδους ανεπάρκεια στο σύστημα ανταμοιβής τους» πρόσθεσε ο Marco-Pallares, εξηγώντας ότι η «αναισθησία» τους σχετίζεται καθαρά με τη μουσική.

Τέλος, τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cell Biology.

Πηγή: neolaia.gr

Share post:

LATEST

MUSTS

Το πρώτο κόμικ “Wonder Woman” πωλήθηκε σε δημοπρασία 1,62 εκατομμύρια δολάρια

Το πρώτο κόμικ "Wonder Woman" πωλήθηκε σε επταψήφια τιμή...

Οι Megadeth ανακοίνωσαν τις λεπτομέρειες του νέου τους άλμπουμ “The Sick, The Dying… And The Dead”

Η πολυαναμενόμενη επιστροφή των Megadeth και του Dave Mustaine...

Διάσημοι συγγραφείς που πέθαναν στον άσσο

Η εικόνα ενός φτωχού συγγραφέα που παλεύει για μια...

Οι Metallica κάνουν σεμινάρια στους θαυμαστές τους

Οι Metallica συνεργάστηκαν με τη Yousician, διαδραστική και εκπαιδευτική...
Punked