Ένα τελείως διαφορετικό Queer street art κίνημα

Date:

Μια γρήγορη ματιά ακόμα και στις πιο φιλελεύθερες πόλεις επιβεβαιώνει ότι ακόμα και σήμερα υπάρχει ομοφοβία και μισογυνισμός.

Τοίχοι, πινακίδες και άλλες επιφάνειες μέσα στη μέση του δρόμου δημιουργούν τον ιδανικό καμβά, για διάφορες απεικονίσεις μίσους απέναντι στην LGBT κοινότητα.

3_Jeremy_Novy_Divine_stencil_720x1007

Παρόλα αυτά, μια ομάδα καλλιτεχνών με την ονομασία “Queer Street Artists” μιλούν ολοένα και περισσότερο ενάντια στην ομοφοβία, με ανατρεπτικές παρουσιάσεις και εικόνες σε δημόσιους χώρους. Όσο μεγαλώνει ο αριθμός των ατόμων της ομάδας, τόσο αυξάνεται η παρουσία και η υπερηφάνια για όσους ανήκουν στην LGBT οικογένεια.

Ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους καλλιτέχνες του κινήματος ο Jeremy Novy, αναγνωρίζει πόσο σημαντική είναι η δουλειά του για την queer κοινότητα. Ο ίδιος είναι γνωστός για τις stencil δημιουργίες του με ψάρια Koi, τα οποία έχουν κοσμήσει τους κεντρικούς δρόμους  σε αρκετές πόλεις.

Ο ίδιος από το 2008 ξεκίνησε να δημιουργεί queer εικόνες σε περιοχές όπως το Milwaukee, το Chicago, το San Francisco και το Los Angeles, σαν απάντηση στην ομοφοβική φύση της κουλτούρας των graffity. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά του έργα, είναι η απεικόνιση της διεθνούς φήμης drag queen, Divine.

6_Jeremy_Novy_koi_fish_1080x806

Σε αντίθεση όμως με την καλλιτεχνική του φύση ο Novy έχει γράψει ιστορία στο κίνημα. Το 2011, χρηματοδοτήθηκε από το National Endowment for the Arts και το San Francisco Arts Commission, για να παρουσιάσει την προσωπική του έκθεση με τίτλο “A History of Queer Street Art”.

Παρόλο που το street art κίνημα έχει αρκετές συμμαχίες και υποστηριχτές στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του κόσμου, σπάνια λαμβάνει αναγνώριση για το έργο του.

Ένας άλλος καλλιτέχνης με έδρα τη Νέα Υόρκη, ο Homo Riot, δηλώνει ότι η δουλειά του είναι μια καυστική απάντηση απέναντι στην κοινωνία που έχει κατατρέξει και έχει τιμωρήσει την gay κοινότητα. Το γνώριμο αυτοκόλλητο που τοποθετεί στους δρόμους, απεικονίζει δύο άντρες να φιλιούνται, με σκοπό να συγκινήσει και να σοκάρει όλους όσους βρίσκονται σε τυχόν ισχυρές θέσεις και δεν υποστηρίζουν τα LGBT δικαιώματα.

11_Homo_Riot_Men_Kissing_Image_Mailbox_1080x724

Οι πολλά υποσχόμενοι καλλιτέχνες του κινήματος νιώθουν σίγουροι ότι οι εικόνες τους θα συνεχίσουν να υπάρχουν σε διάφορες περιοχές του κόσμου, πέρα από τη λογοκρισία και τα taboo.

Μπορεί οι δημιουργίες να είναι λίγες, να είναι κρυμμένες και να έχουν μια σύντομη παρουσία στους δρόμους, αλλά υπάρχει η ελπίδα ότι ακόμα και ένα απλό αυτοκόλλητο, μπορεί να προβάλλει ένα μήνυμα ζωτικής σημασίας για αρκετούς ανθρώπους εκεί έξω .

2_Jilly_Ballistic_Jeunes_Filles_1080x710

Ένα απλό σχέδιο που απεικονίζει το ουράνιο τόξο από τον καλλιτέχνη Samuel Alexander, είναι το τέλειο παράδειγμα καθώς αναφέρει το αυτονόητο, ότι “Ήμασταν πάντα εδώ!”

Επιμέλεια κειμένου: Punked.gr                                                                                      Με πληροφορίες από: hyperallergic.com

 

Share post:

LATEST

Νέο lyric βίντεο από τους Manowar για το single “Immortal”

Οι Manowar έδωσαν στην δημοσιότητα ένα νέο lyric βίντεο για το τραγούδι τους "Immortal". Το τραγούδι συμπεριλαμβάνεται στο EP του συγκροτήματος με τίτλο "Highlights From...

MUSTS

Freddie Mercury: Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή το μεγαλύτερο είδωλο όλων των εποχών

O αγαπημένος frontman όλων των εποχών, Freddie Mercury έφυγε σαν σήμερα...

Punks Not Dead – Μια μικρή αναδρομή

Έχοντας διαμορφώσει αρκετές γενιές, η Punk βρίσκεται ακόμα εδώ. Pop-Punk,...

Το Χαμένο Ημερολόγιο της “Άλλης” – Πρώτη παρουσίαση της έκδοσης του βιβλίου του Μάνου Λαμπράκη

Οι εκδόσεις «ΑΣΤΑΡΤΗ» και το Θέατρο Σταθμός σας προσκαλούν στην πρώτη παρουσίαση της...
Punked